Υψηλού επιπέδου διάσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων


Διακοινοβουλευτική Συνέλευση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα πραγματοποιείται σήμερα και αύριο (23 και 24 Νοεμβρίου) στη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα.


«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κρίση να δημιουργήσει μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να αποδείξουμε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν πρέπει να είναι θύματα της κρίσης αλλά εργαλεία εξόδου από την κρίση, εργαλεία ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενεργειακής ανεξαρτησίας και εν τέλει δημοκρατίας και αποκέντρωσης» 

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε, η κ. Άννυ Ποδηματά, ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα (European Forum for Renewable Energy Sources - EUFORES), από το βήμα της 12ης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Φόρουμ, μιας από τις σημαντικότερες διοργανώσεις για την προώθηση των ΑΠΕ και της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, η οποία φέτος πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο χώρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, στις 23 και 24 Νοεμβρίου. 

Στη φετινή Συνέλευση, με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Ενεργειακή Αποδοτικότητα», συμμετέχουν βουλευτές και ευρωβουλευτές από 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε., εκπρόσωποι του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Κυβερνήσεων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. και λοιποί εμπειρογνώμονες. 

Στις εργασίες της Συνέλευσης συμμετέχουν με ομιλίες τους, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του EUFORES κ. Claude Turmes, ο Γενικός Γραμματέας του EUFORES κ. Jan Geiss, o Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Eυάγγελος Μεϊμαράκης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αρμόδιος για θέματα ενέργειας κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιος υφυπουργός σε θέματα ενέργειας στις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις και συν-οικοδεσπότης της Συνέλευσης από πλευράς του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Γιάννης Μανιάτης. 

Μεταξύ των θεμάτων συζήτησης της Συνέλευσης είναι ο ρόλος των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως επενδυτικών συντελεστών στην ελληνική οικονομία και ως πυλώνων για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η χρηματοδότηση και η πρόσβαση σε κεφάλαια για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, οι τρόποι διασφάλισης σε εθνικό επίπεδο της επίτευξης των στόχων του 2020 και η αξιολόγηση της μέχρι τώρα υλοποίησης των πολιτικών ενεργειακής αποδοτικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ομιλία της η κ. Ποδηματά ευχαρίστησε τους Claude Turmes και Jan Geiss, Πρόεδρο και Γ.Γ. του EUFORES αντίστοιχα, για την απόφασή τους να επιλεγεί η Ελλάδα ως τόπος της φετινής Συνέλευσης, υπογραμμίζοντας τον «ισχυρό συμβολισμό» που έχει η απόφαση αυτή ως μια «έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και τους πολίτες της», αλλά παράλληλα και ως μια «απόδειξη της αμοιβαία ισχυρής πεποίθησης ότι οι ΑΠΕ και η ενεργειακή αποδοτικότητα δεν θα πρέπει να είναι θύματα της κρίσης αλλά μέρος της λύσης και της διεξόδου από την κρίση». 

 Περιγράφοντας τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας, η κ. Ποδηματά υπογράμμισε ότι «ειδικότερα για τη χώρα μας που μαστίζεται από την ύφεση και την ανεργία, οι τομείς αυτοί μπορούν να παράξουν εισόδημα, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και παράλληλα αειφορία, ενεργειακή ανεξαρτησία, προστασία του περιβάλλοντος, αποκέντρωση». 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η Ελλάδα και μπορεί και οφείλει στον εαυτό της και στα παιδιά της, στις επόμενες γενιές, να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα της ανάπτυξης των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας. 

Μπορεί και οφείλει να ξεφύγει από προκαταλήψεις και κωλυσιεργίες που την κρατούν δέσμια και να προχωρήσει έγκαιρα στις αναγκαίως μεταρρυθμίσεις που μπορούν να δώσουν έναυσμα στις εγχώριες και ξένες επενδύσεις σ’ αυτούς τους τομείς, που έχουν σημαντικό πολλαπλασιαστικό όφελος», τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτό το στοίχημα δεν είναι μόνο ένα ελληνικό, αλλά ένα ευρωπαϊκό στοίχημα». «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κρίση να δημιουργήσει μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να αποδείξουμε ότι οι ΑΠΕ δεν πρέπει να είναι θύματα της κρίσης αλλά εργαλεία εξόδου από την κρίση, εργαλεία ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενεργειακής ανεξαρτησίας και εν τέλει δημοκρατίας και αποκέντρωσης».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης