Πρωταθλήτρια στα χρέη η Περιφέρεια Ηπείρου


- Μεγάλες οφειλές από τα πέντε δημόσια Νοσοκομεία, τι χρωστάνε οι Δήμοι

Πρωταθλητισμό στις οφειλές κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου. Κι αν δεν υπήρχε το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων που κρατά τα σκήπτρα στα χρέη προς τους ιδιώτες η Περιφέρεια Ηπείρου θα έπαιρνε όντως το... χρυσό μετάλλιο. 


Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομίας, στο πλαίσιο της απόφασης της Κυβέρνησης να εξοφλήσει μέρος των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Απο το σύνολο των φορέων του Δημοσίου, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία έχουν τις μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τα 9,310 δισ. ευρώ που ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, τα 4,492 δισ. ευρώ, οφείλονταν από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ, 1,790 δισ. ευρώ ήταν οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους.

Τα υπόλοιπα αφορούν 934 εκατ. ευρώ οφειλές των υπουργείων, 971 εκατ. ευρώ οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 385 εκατ. ευρώ χρέη λοιπών νομικών προσώπων του Δημοσίου, ενώ, 738 εκατ. ευρώ ήταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου από επιστροφές φόρων, κυρίως, προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Στην Ήπειρο προκαλεί όντως εντύπωση το ύψος των οφειλών που έχει η Περιφέρεια καθώς η εικόνα στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση ήταν γνωστή και έχει επισημανθεί πολλές φορές από το σύνολο σχεδόν των δημάρχων.

Τα χρέη της Περιφέρειας Ηπείρου προς ιδιώτες ανέρχονται στα 17,9 εκατομμύρια ευρώ και κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ όλων της χώρας. Στην πρώτη βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με οφειλές της τάξης των 19,3 εκατομμυρίων ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα χρέη όλων των άλλων Περιφερειών είναι πολύ μικρότερα.

Έτσι Περιφέρειες σημαντικά μεγαλύτερες σε έκταση και πληθυσμό από αυτή της Ηπείρου, αλλά και με σαφώς μεγαλύτερη ανάπτυξη κι επιχειρηματικότητα, όπως η Θεσσαλία και η Κεντρική Μακεδονία έχουν πολύ περιορισμένες οφειλές, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια. Εντυπωσιακό δε είναι το γεγονός ότι η όμορη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μείωσε τις οφειλές της μέσα σε ένα χρόνο, κατά εννέα εκατομμύρια ευρώ και οφείλει σήμερα μόλις 1,7 εκατομμύρια.

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην λίστα με τις οφειλές περιλαμβάνονται όλοι οι Δήμοι της Ηπείρου. Άλλωστε οι δήμαρχοι εδώ και πολλούς μήνες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αφού οι συνεχείς περικοπές τους έχουν οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας. 

Ο μεγαλύτερος δήμος της Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, είναι αυτός που έχει και τις μεγαλύτερες οφειλές, με μεγάλο μέρος αυτών να έρχονται από το παρελθόν.

Οι οφειλές του Δήμου Ιωαννιτών ανέρχονται στα 11,6 εκατομμύρια, του Δήμου Πρέβεζας στα επτά εκατομμύρια, του Δήμου Πάργας στα 3,6 εκατομμύρια, του Δήμου Ζηρού στα 1,9 εκατομμύρια όσο ακριβώς και του Δήμου Ηγουμενίτσας ενώ η εικόνα που παρουσιάζουν οι υπόλοιποι ΟΤΑ έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ 268.269,00
ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 224.812,00
ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ 912.947,00
ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ 720.663,00
ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ 700.041,00
ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ 453.365,00
ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ 299.288,00
ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ 281.368,00
ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 216.558,00
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 167.076,00
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ 502.391,00

Με μηδενικές οφειλές εμφανίζονται οι Δήμοι Φιλιατών και Γεωργίου Καραισκάκη.

ΧΑΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Χαοτική είναι η κατάσταση στα Νοσοκομεία και οι οφειλές τους αποδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η δημόσια υγεία.

Τα χρέη των πέντε νοσοκομείων της Ηπείρου πλησιάζουν τα εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ. Η μερίδα του λέοντος προέρχεται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Οι οφειλές του Πανεπιστημιακού ανέρχονται στα 38,4 εκατομμύρια, του Νοσοκομείου Χατζηκώστα στα 13,3 εκατομμύρια, του Νοσοκομείου Άρτας στα 11,1 εκατομμύρια, του Νοσοκομείου Φιλιατών στα τρία και της Πρέβεζας στα 2,9 εκατομμύρια.

 epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης