Απόρρητα τηλεγραφήματα "καίνε" Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου


Την ώρα που στη Βουλή συζητείται η πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής  προκειμένου να αναζητηθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου,  δύο απόρρητα τηλεγραφήματα από την Ουάσιγκτον «καίνε» τον Γιώργο Παπανδρέου  και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.


Η σχετική δικογραφία που έχει ήδη προωθηθεί στη Βουλή είναι αποκαλυπτική. Σύμφωνα με την εφημερίδα «6 μέρες», πρόκειται για ένα τηλεγράφημα που είχε αποστείλει στις 29 Μαρτίου ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. 


Με αυτό προειδοποιούσε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ότι «υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ θεωρούν πως μόλις συμφωνήσει η Ελλάδα να μπει σε μνημόνιο, θα πρέπει ταυτόχρονα να προχωρήσει σε μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της, προκειμένου να καταστεί επιτυχές και βιώσιμο το πρόγραμμα». 

Το συγκεκριμένο τηλεγράφημα, κοινοποιήθηκε όπως υποστηρίζει ο κ.Ρουμελιώτης και στον τότε πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και τον τότε υπουργό οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Τρεις ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα  την 1η Απριλίου του 2010, το ανώτατο διπλωματικό στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας κ. Βράιλας  με άκρως απόρρητο και επείγον τηλεγράφημα από την Ουάσιγκτον, ενημερώνει την ελληνική κυβέρνηση ότι  στελέχη του ΔΝΤ αμφισβητούν έντονα το αν μπορεί το ελληνικό πρόγραμμα να αποδειχθεί βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση. 


Ο πρέσβης τονίζει μάλιστα πως το ΔΝΤ, χαρακτηρίζει το στόχο «άπιαστο»  και επισημαίνει πως αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση θα υπάρξει έξαρση των κοινωνικών αντιδράσεων.


Star.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ