Βάσος Λυσσαρίδης, σύμβολο αντίστασης των λαών


Παρασημοφορήθηκε από τον πρόεδρο της Ν. Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα

Ο Βάσος Λυσσαρίδης διετέλεσε Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Αλληλεγγύης προς τους λαούς της Ν. Αφρικής και Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αφροασιατικής Αλληλεγγύης, AAPSO.


 O Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα παρασημοφόρησε -πριν από 10 ημέρες περίπου-  με το ανώτατο παράσημο της χώρας τον Επίτιμο Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, δρα Βάσο Λυσσαρίδη, ιστορική μορφή του κυπριακού αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
 

Μιλώντας κατά την τελετή παρασημοφόρησης στο Προεδρικό Μέγαρο της Πρετόρια, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η τιμή που αποδίδεται στο Βάσο Λυσσαρίδη, αποτελεί έκφραση τιμής και αναγνώρισης των αγώνων που διεξήγαγε διεθνώς για την απελευθέρωση του Νοτιοαφρικανού ηγέτη, Νέλσον Μαντέλα και της Κύπρου, αλλά και για τους αγώνες του κατά του ρατσισμού (apartheid), και της συμβολής του γενικά στους απελευθερωτικούς αγώνες της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και άλλων λαών στον κόσμο.
 

Ο Βάσος Λυσσαρίδης διετέλεσε Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Αλληλεγγύης προς τους λαούς της Ν. Αφρικής και Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αφροασιατικής Αλληλεγγύης, AAPSO.
 

Στην Πρετόρια, ο Βάσος Λυσσαρίδης, συμμετείχε και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αλληλεγγύης των Λαών, αφιερωμένο στη μνήμη του πρώην Προέδρου του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) Ολιβερ Τάμπο, με τον οποίο ο Βάσος Λυσσαρίδης είχε στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας και τον οποίο φιλοξένησε στην Κύπρο.
 

Στο Συνέδριο ο Β. Λυσσαρίδης μίλησε για την Παγκόσμια Ισορροπία Δυνάμεων.

Σχόλια

  1. Επίσης συμπληρώνω για τον Βάσο Λυσσαρίδη: Γεννήθηκε στα Λεύκαρα(Κύπρου)και υπήρξε πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής (1985-1991.
    Άσκησε την ιατρική για δεκαετίες και ο λαός υποκατέστησε το ονοματεπώνυμό του με το προσωνύμιο ο «γιατρός».
    Για τις προσωπικές του αναζητήσεις καταφεύγει εδώ και χρόνια στη ζωγραφική και στην ποίηση.
    [Από τον Δημήτρη Χ. Κουμουλλή (Dimitris Koumoullis)]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης