«Ας θέσουμε επί τάπητος όλες τις διαθέσιμες επιλογές δίνοντας στην Ελλάδα μια ευκαιρία»


Η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να μην παρακρατήσουν τα πλεονάσματα που προκύπτουν από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. 


Η Γερμανία, για παράδειγμα, μετράει ήδη κέρδη ύψους 400 εκατομμυρίων Ευρώ από το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, αφού τα δάνεια είχαν αρκετά υψηλότερο επιτόκιο. Πρόσφατες συζητήσεις έχουν ανοίξει μια σειρά επιλογών όσον αφορά τα πλεονάσματα που προκύπτουν σε σχέση με το σταθερά υψηλό ελληνικό δημόσιο χρέος. 

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, πρότεινε τη μεταβίβαση κεφαλαίων που προκύπτουν από τη διαφορά του επιτοκίου. Τα εμπλεκόμενα στη διαπραγμάτευση μέρη εξετάζουν επίσης την πιθανότητα απευθείας μεταβιβάσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο του χρέους ως εναλλακτική λύση στην προηγούμενη πρόταση μιας νέας μείωσης χρέους. 

Σχολιάζοντας αυτές τις εναλλακτικές επιλογές, ο Πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Hannes Swoboda, δήλωσε: «Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που είχα στην Ελλάδα, πάντα υποστήριζα ότι αυτοί που σήμερα παραπονιούνται είναι οι περισσότερο ωφελημένοι από την κατάσταση.

 Η πρόταση Schäuble για επιστροφή τοκοχρεολυσίων δεν είναι μόνο θετική, αλλά έρχεται με καθυστέρηση και προφανώς την υποστηρίζουμε». «Άλλα κόμματα και ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή και να προβούν σε θαρραλέες πρωτοβουλίες που θα ενθαρρύνουν την ολοκλήρωση των αναγκαίων όσο και επειγουσών μεταρρυθμίσεων». «Η επιλογή των απευθείας μεταβιβάσεων είναι σωστή. 

Αυτό που είναι απαραίτητο άμεσα είναι η οικονομική ασφάλεια ώστε να συνεχίσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ο ελληνικός λαός να λάβει διαβεβαιώσεις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είμαι βέβαιος ότι οι φορολογούμενοι των χωρών που συνεισφέρουν θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μια επένδυση στην Ευρώπη, με μακροπρόθεσμα οφέλη για όλες τις χώρες και, τελικά, τους πολίτες». 

Η Μαριλένα Κοππά, Μέλος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ΚΟ ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε: «Εάν αυτή η πρόταση μετουσιωθεί σε πράξη, θα συνιστούσε ένα θετικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων». «Αυτό που σήμερα χρειάζεται η Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά μηνύματα και πολιτικές από την Ευρώπη και ιδιαίτερα από την Γερμανία».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ