Διώχνουν από την ΕΡΤ την «τρόικα της συμφοράς»

Σε αποστρατεία σύντομα οι τρεις στρατηγοί της διάλυσης της ΕΡΤ μετά την αδόκιμη υπηρεσία που προσέφεραν: Α. Λιάτσος, Β. Θωμόπουλος, Ν. Σίμος.

Ζαλισμένο και απαξιωμένο εμφανίζεται το «ηρωικό» διευθυντήριο της ΕΡΤ που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μετράει... μέρες.

Αιτία η δριμεία κριτική που του ασκήθηκε για τις αλλεπάλληλες γκάφες, τους άστοχους, επιπόλαιους και αντιφατικούς χειρισμούς, οι οποίοι καταδεικνύουν -αν μη τι άλλο- έλλειψη σταθερής γραμμής και αξιόπιστης πρότασης για το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης. 


 Τις τελευταίες εβδομάδες, οι διοικούντες το Ραδιομέγαρο θυμίζουν καναλάρχες επαρχιακών σταθμών μιας άλλης εποχής, έρμαια των πελατειακών σχέσεων που αναπτύσσει ο τοπικός βουλευτής ή ο συντοπίτης υπουργός, που θεωρεί ότι με ένα τηλεφώνημα εξοντώνει κάθε αντίπαλον δέος.

Ετσι, μετά την επιβολή αποφάσεων λογοκρισίας και τις παιδαριώδεις συμπεριφορές τύπου «λέω-ξελέω», η διοίκηση της ΕΡΤ -μια και δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί- θα βρεθεί μοιραία εκτός Αγίας Παρασκευής καθώς θα «ξηλωθεί» μαζί με τα στελέχη της κυβέρνησης που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. 

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση της αντικατάστασης των Νίκου Τέλλη, προέδρου, Νίκου Σίμου, διευθύνοντος συμβούλου, Αιμίλιου Λιάτσου, γενικού διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης, και Βασίλη Θωμόπουλου, διευθυντή Ειδήσεων, θεωρείται σχεδόν ειλημμένη, όχι μόνο μετά την επιτακτική παραίνεση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και εξαιτίας της βαθιάς δυσαρέσκειας του ίδιου του πρωθυπουργού για τους πρόσφατους χοντροκομμένους χειρισμούς της καρατόμησης των Κ. Αρβανίτη - Μ. Κατσίμη και, λίγες ημέρες νωρίτερα, της επίδειξης «κίτρινης» κάρτας στην Ελλη Στάη. 

Το Μαξίμου φέρεται ενοχλημένο και για το γεγονός ότι η διοίκηση, υποχωρώντας ατάκτως στο θέμα των δύο παρουσιαστών, έδωσε «γην και ύδωρ» στους εργαζομένους της ΕΡΤ, παρέχοντας υποσχέσεις για τις ΣΣΕ, τις θέσεις των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και τους μισθούς...

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη μέρα, επειδή η ΕΡΤ θεωρείται το πιο σοβαρό παράθυρο ενημέρωσης για τη συγκυβέρνηση και καθώς υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης της επικοινωνίας με τον πολίτη, δρομολογείται σχέδιο αναμόρφωσης, η εκπόνηση του οποίου θα ανατεθεί στον Φώτη Κουβέλη.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του και για το οριακής λογικής κείμενο που συνέταξε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Ν. Σίμος, και δημοσίευσε κυριακάτικη εφημερίδα, στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ «η συντηρητική παράταξη (βλέπε ΝΔ) θεωρείται περίπου κομπλεξική (ταλανίζεται από τα γνωστά της συμπλέγματα που έλκονται από τον Εμφύλιο) έναντι της Αριστεράς, καθώς ανέχεται όλη αυτή την (απαράδεκτη) κριτική».
 
Κατόπιν εορτής
 

Εχοντας λάβει τα μηνύματα της άμεσης απομάκρυνσής τους, τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΡΤ έπιασαν δουλειά εγκρίνοντας κατ' αρχάς τη συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ Ν. Τέλλης και τα μέλη Αννα-Εννυ Μαγιάση και Αρ. Σαμαντάς. 

Παράλληλα ενέκριναν τον καθορισμό γενικών (και... ελαστικών) αρχών διαδικασίας υποβολής και χορήγησης άδειας παράλληλης απασχόλησης. Ωστόσο, ενώ ενημερώθηκαν από τον γενικό διευθυντή της ΕΡΑ Δ. Παπαδημητρίου για τις «αμαρτωλές» εξωτερικές και μεικτές παραγωγές της Γενικής Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας που κοστίζουν στην ΕΡΤ 55.000 ευρώ/μήνα, δεν έλαβαν απολύτως καμία γενναία απόφαση για τη διακοπή τους.
 
Το δελτίο στον «πάτο» της τηλεθέασης
 

Οι πρόσφατες λογοκριτικές παρεμβάσεις και οι άστοχοι χειρισμοί της διοίκησης της ΕΡΤ είχαν και παράπλευρες απώλειες: απονέκρωσαν τη ΝΕΤ, έριξαν «μαύρο» επί 2 ολόκληρες εβδομάδες στο πιο δυνατό της προϊόν, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, που έχει κατρακυλήσει στο 4%, και προσέφεραν απλόχερα δώρο 450.000 περίπου τηλεθεατές στα ιδιωτικά κανάλια που βρίσκονται «απέναντι» στη συγκεκριμένη ώρα με αντίστοιχο πρόγραμμα. 

Και το χειρότερο; Οταν όλα επιτέλους επανήλθαν στην κανονική τους ροή, τα κεντρικά δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ επιδόθηκαν σε μια απερίγραπτη «πασαρέλα» κυβερνητικών στελεχών, η οποία μπορεί μεν να εξυπηρετεί τις σκοπιμότητες των εμπνευστών της, αλλά σίγουρα δεν προσφέρει τίποτε ούτε στους τηλεθεατές ούτε, πολύ περισσότερο, στο κύρος και το ύφος της δημόσιας τηλεόρασης. 

Μαζί δε με την παρέλαση των «ημετέρων» κόπηκαν οι όποιες σοβαρές φωνές καλεσμένων (δημοσιογράφων ή αναλυτών), δίνοντας τη θέση τους σε βολικούς φιλοξενούμενους 2ας διαλογής.
 
Φτηνό «όχι» για την αποστολή στη Γάζα
 

Στα παλαιότερα των υποδημάτων της έγραψε η Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ το αίτημα του ανταποκριτή της Πάνου Χαρίτου για εκταμίευση μικρού ποσού (περίπου 5.000 ευρώ) προκειμένου να μεταβεί στο Ισραήλ και στη Γάζα και να καλύψει τα γεγονότα. 

Σημειώνεται ότι ο πολύπειρος ρεπόρτερ και μοναδικός απεσταλμένος από την Ελλάδα είχε από μέρες προειδοποιήσει για τις εξελίξεις, ωστόσο ο υπνωτισμένος μηχανισμός της ΕΡΤ αδυνατεί να θέσει προτεραιότητες. 

Ετσι το μοναδικό κανάλι που θα μπορούσε να έχει σοβαρή και έγκαιρη ενημέρωση στην αναζωπυρωθείσα εστία μάχης αποδείχθηκε και πάλι κατώτερο των περιστάσεων.
 
Ζεϊμπεκιές αντί... ενημέρωσης
 

Σαν τους υπουργούς που λίγο πριν από τον ανασχηματισμό (τους) διόριζαν άρον άρον δικά τους παιδιά, έτσι και η διοίκηση της ΕΡΤ έσπευσε στην έγκριση 12 νέων επεισοδίων της εκπομπής «Στην υγειά μας» , με κόστος ανά επεισόδιο 37.141 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). 

Ωστόσο, ενώ δεν είχε στεγνώσει ακόμη το μελάνι της υπογραφής για το νέο «κονδύλι», οι διοικούντες έβαλαν φαρδιά πλατιά άλλη μια «τζίφρα» δήθεν νοικοκυροσύνης, για τη λήξη της σύμβασης με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press «στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας δαπανών»! 

Προφανώς τα... ζεϊμπέκικα είναι πιο χρήσιμα από την καθημερινή ενημέρωση.

ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ
ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης