"Θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό"


Νέοι Έλληνες Επιχειρηματίες γίνονται Παράδειγμα για την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μήνυμα ελπίδας και περηφάνιας για τη χώρα έδωσαν επτά νέοι Έλληνες επιχειρηματίες που παρουσίασαν, με τεράστια επιτυχία, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, τις δραστηριότητές και τις εταιρίες τους. 


"Θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό" και "να ανεβάσουμε ψηλά τον πήχη για τις ελληνικές επιχειρήσεις" δήλωσαν οι νέοι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες εταιριών με καινοτόμες ιδέες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς -από εφαρμογές νέας τεχνολογίας και επικοινωνία μέχρι πολυτελή προϊόντα διατροφής- και οι οποίοι έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους με μεγάλη απήχηση και σημαντική χρηματοδότηση και από το εξωτερικό. 

Η εκδήλωση στην οποία μίλησαν οι επιχειρηματίες οργανώθηκε από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κα Συλβάνα Ράπτη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα είκοσι χρόνια της Ενιαίας Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι επιχειρηματίες απέδειξαν πως η κρίση δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε καινοτόμες ιδέες, σκληρή δουλειά και αποφασισμένους ανθρώπους. Εντυπωσίασαν το κοινό και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν ως παραδείγματα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας για όλη την Ευρώπη. 

Η κα Ράπτη δήλωσε: "Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, γίνεται στις Βρυξέλλες μια πολύ σημαντική εκδήλωση. Νέοι επιχειρηματίες αντέχουν στην κρίση και δίνουν μήνυμα ελπίδας σε όλους. 

Η εκδήλωση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία την εβδομάδα αυτή που είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς πρόκειται να έρθουν τα νέα οικονομικά μέτρα στη Βουλή η ψήφιση των οποίων θα κρίνει την επιβίωση της χώρας." 

Στις ομιλίες τους οι νέοι επιχειρηματίες είπαν χαρακτηριστικά τα εξής: 

Κος Θωμάς Δουζής: "Οι εταιρίες παίζουν τεράστιο ρόλο στη δημιουργία της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Θέλουμε να προωθήσουμε χώρους προάσπισης της ελληνικής γαστρονομίας. Το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο γιατί πρέπει να αλλάξουμε πρώτα την αντίληψη του κόσμου για την ελληνική κουζίνα -που δεν είναι αποκλειστικά ο μουσακάς και το σουβλάκι-. 

Τις υγιείς συνθήκες μιας επιχείρησης μπορούμε να τις δημιουργήσουμε μόνο εμείς και όχι το κράτος." (Κκ Θωμάς Δούζης και Γιώργος Δούζης - εταιρία "Έργον": εκλεκτά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα διατροφής από τοπικούς παραγωγούς σε ιδιαίτερα καλαίσθητες συσκευασίες που υπάρχουν σε 700 σημεία πώλησης στην Ελλάδα αλλά εξάγονται και στο εξωτερικό. Η νέα δράση της εταιρίας είναι ο γαστρονομικός τουρισμός www.ergonproducts.gr

 Κος Γιώργος Σπανουδάκης: "Το πιο σημαντικό συστατικό μιας εταιρίας είναι οι άνθρωποι. Οι start-ups μπορούν να βοηθήσουν πολύ τη χώρα γιατί μπορούν να είναι η εξέλιξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούσαν πάντα τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ενώ πριν λίγα χρόνια χρειαζόταν κάποιος να στραφεί στο εξωτερικό για χρηματοδότηση, τώρα πλέον οι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν έχουν μόνο το πόθος και τις δυνατότητες αλλά πλέον και τις ευκαιρίες διότι η νοοτροπία των επενδυτών έχει αλλάξει. 

Η ΕΕ πρέπει να δίνει τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες γιατί με τον υγιή ανταγωνισμό τα πράγματα μπορούν αν είναι πολύ καλύτερα." (Κος Γιώργος Σπανουδάκης - εταιρία Pinnatta: εφαρμογές για τα πρώτα διαδραστιικά μηνύματα για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες. Η Pinnatta έχει κερδίσει πολλά βραβεία και έχει λάβει χρηματοδότηση κυρίως από επενδυτές του εξωτερικού www.pinnatta.com

 Κος Αργύρης Μπεντίλας: "Ξεκινήσαμε για να κάνουμε το όνομά μας πραγματικότητα από το σπίτι μας από μια μικρή χώρα χωρίς καμιά υποδομή στον τομέα μας και έχουμε δημιουργήσει συνέργιες με πολύ μεγάλες εταιρείες του χώρου και έχουμε σταθεί επάξια στο διεθνή ανταγωνισμό. Η δουλειά μας απαιτεί πολύ κόπο και θυσίες και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. 

Έχουμε όμως πολλά ακόμη σχέδια για το μέλλον και ακόμη περισσότερη όρεξη για να τα πραγματοποιήσουμε." (Κκ Αργύρης Μπεντίλας και Δημήτρης Μπεντίλας - εταιρία "Total Eclipse": Η Total Eclipse αναπτύσσει ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μέχρι σήμερα έχουν στο ενεργητικό τους πέντε τίτλους, με εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις με εφαρμογές σε περισσότερες από 10 γλώσσες και πωλήσεις σε περισσότερες από 150 χώρες που χρησιμοποιούν πάνω από 300.000 άνθρωποι. www.totaleclipsegames.com

Κα Αρετή Γεωργιλή "Υπάρχουν νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα που όχι μόνο πιστεύουν πως υπάρχουν ευκαιρίες αλλά τις δημιουργούν και οι ίδιοι. Πιστεύω πολύ στην ατομική ευθύνη αλλά πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία στο θέμα της εκταμίευσης κοινοτικών κονδυλίων. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται να καταφέρουμε να συνθέσουμε απόψεις και να πάμε μπροστά. 

Δεν φοβόμαστε να συζητάμε θέματα ταμπού και προβάλουμε νέους ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν αλλά δεν μπορούν να βρουν βήμα στα παραδοσιακά μέσα." (Κα Αρετή Γεωργιλή & και κα Στυλιανή Γεωργιλή - βιβλιοπωλείο "Free Thinking Zone": στο κέντρο της Αθήνας (και ένα δεύτερο που θα ανοίξει στη Θεσσαλονίκη) το οποίο είναι και ένας χώρος "συναντήσεων ρευμάτων" μέσα από συνεχείς εκδηλώσεις, οι οποίες προβάλλονται και ζωντανά στο διαδίκτυο. Η εταιρία θα επεκταθεί και σε εκδοτικές δραστηριότητες) www.freethinkingzone.gr)

Κος Δημήτρης Καλαβρός: "Θέλουμε να δείξουμε πως δεν υπάρχει μόνο η Αθήνα της καταστροφής και των διαδηλώσεων. Οι πρωτοβουλίες μας αξιοποιούν το ανθρώπινο κοινωνικό κεφάλαιο που έχουν στόχο να δημιουργήσουν πράγματα σε διαφορετικούς τομείς (π.χ. ΑΜΕΑ, περιβάλλον). Η κρίση μας έχει φέρει πιο κοντά ως κοινωνία. Σκεφτόμαστε πιο έντονα το 'εμείς' από το 'εγώ'. Θέλουμε να δώσουμε χρόνο και ενέργεια για κινήσεις που δημιουργούν υπεραξία για το κοινωνικό καλό. 

Η ενιαία αγορά δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν οι επενδυτικές πρωτοβουλίες εστιάζουν σε μια χώρα και όχι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ΕΕ πρέπει να φέρει τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες από τα διάφορα κράτη-μέλη πιο κοντά." 

 (Κος Δημήτρης Καλαβρός - ιδρυτής του "TEDxAthens" - το ελληνικό κομμάτι της πλέον καινοτόμου πλατφόρμας διάχυσης νέων ιδεών  www.tedxathens.com και της "Human Greed" της χαρτογράφησης και ανάδειξης όλων των κοινωνικών πρωτοβουλιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αθήνα www.humangreed.gr αλλά θα υπάρξει επέκταση της πρωτοβουλίας σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Σύμβουλος της "Hack Forward" για τη ΝΑ Ευρώπη και την Ελλάδα - ενός γερμανικού fund το οποίο χρηματοδοτεί νέες ιδέες με ποσά μέχρι 191.000 ευρώ www.hackfwd.com

Κος Θοδωρής Αναγνωστόπουλος: "Πρέπει να καταλαβαίνουμε την επιστήμη γιατί αφορά τα πάντα γύρω μας, από τις συνέπειες της ζάχαρις στον καφέ έως την επίδραση από τα κινητά τηλέφωνα. Παίρνουμε κονδύλια από επιχειρήσεις δημιουργώντας καμπάνιες που προβάλουν το κοινωνικό τους προφίλ και με τα χρήματα αυτά χρηματοδοτούμε τις κοινωνικές μας δράσεις." (Κος Θοδωρής Αναγνωστόπουλος - πρωτοβουλία "SciCo" (Science Communication) που εστιάζει στην επικοινωνία θεμάτων επιστημονικού ενδιαφέροντος στους νέους με εύληπτο τρόπο μέσω θεάτρου, ντοκιμαντέρ, φεστιβάλ και άλλων δράσεων που μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κόσμου. www.scico.gr

Κα Μαρία Βλάχου: "Παρότι έζησα πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ήθελα πάντα να επιστρέψω στην Ελλάδα αν και η επιστροφή δεν ήταν εύκολη. Η εταιρία μας είναι ανθρωποκεντρική και σέβεται το περιβάλλον. Πολύ σημαντικές είναι οι συνέργιες προς τις οποίες μας έχει σπρώξει ακόμη περισσότερο η κρίση. Δεν είναι πάντα εύκολα τα πράγματα αλλά η επιχειρηματικότητα είναι απαραίτητη. 

Βλέπουμε τις δυσκολίες ως πρόκληση. Υπάρχουν άνθρωποι δημιουργικοί και φως στην Ελλάδα αλλά χρειαζόμαστε και κίνητρα. " Κα Μαρία Βλάχου - εταιρία Φερέικος-Χέλιξ : Εκτροφή σαλιγκαριών στην Ελλάδα. Πρωτοποριακή εταιρία, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, στην ταχέως επεκτεινόμενη αγορά των σαλιγκαριών με εξαγωγής του 70% της παραγωγής www.fereikos-helix.gr/new)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ