Μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή στο Φεστιβάλ «Τέχνες και Ψυχική Υγεία»


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Άρτα το διήμερο Φεστιβάλ «Τέχνες και Ψυχική Υγεία» που διοργάνωσε το οικοτροφείο «Αίολος» της Αστικής μη Κερδοσκοπικής  Εταιρείας Ε.Ψ.Ε.Π  που στεγάζεται στα Αμπέλια  Αμμοτόπου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων.  


Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Νοεμβρίου  στην αίθουσα «Μακρυγιάννης», με ομιλίες και πολλές δραστηριότητες για ενήλικες και παιδιά. 

Και οι δύο μέρες ήταν αφιερωμένες στη Μουσική, το Χορό το Θέατρο και το Παιχνίδι. Στις εκδηλώσεις υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή από το Αρτινό κοινό. Το πρωί του Σαββάτου έγινε ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού της Άρτας για θέματα ψυχικής υγείας στην κεντρική πλατεία του Αγίου Δημητρίου, που ήταν άλλωστε και ο στόχος του Φεστιβάλ. Στη συνέχεια ομάδα κλόουν «Οι Μπουρμπουλήθρες» ανέπτυξε διάφορα δρώμενα για τα παιδιά. 

Το απόγευμα οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην αίθουσα του «Μακρυγιάννη» με ομιλίες σχετικές με την κατάθλιψη και τον αντίκτυπο που έχει η οικονομική κρίση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες καθώς και αφηγήσεις «4 Ιστορίες ζωής με χρώμα γκρι και κόκκινο». 

Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε ποδηλατικός γύρος της πόλης "Ποδηλατώντας για την Ψυχική Υγεία" από τον Ποδηλατικό Όμιλο Άρτας και αμέσως μετά οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην αίθουσα του συλλόγου "Μακρυγιάννης" με διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά και λειτουργία εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής "Ιχνηλάτες της μαγειρικής". Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Κυριακή το απόγευμα με εκδηλώσεις χορού και μουσικής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ λειτουργούσε  έκθεση με δημιουργίες των ενοίκων και προσωπικού του Οικοτροφείου «Αίολος» καθώς και με την συνεργασία των κοινωνικών επιστημόνων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας της Ε.Ψ.Ε.Π. με την υπεύθυνη καθοδήγηση και επίβλεψη της Κας Σουρή Αναστασίας. Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες ήταν ελεύθερες προς το κοινό.

Τις εκδηλώσεις χαιρέτισαν ο κ. Ιωάννης Κατέρης εκ μέρους της Περιφέρειας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Άρτας κ. Θωμάς Τσιρογιάννης που απηύθυνε το καλωσόρισμα εκ μέρους του Δήμου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Αρταίων κυρία Βίκυ Βασιλάκη και η κυρία Δέσποινα Καμπούρη, Κοινωνική Λειτουργός, προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών.

«Ο στόχος είναι να δώσουμε χαρά» τόνισε η κυρία Σόνια Παπαβασιλείου, Κοινωνική Λειτουργός του Οικοτροφείου «Αίολος» αναφορικά με το σκοπό των εκδηλώσεων. «Να μπορέσουμε αυτές τις γκρίζες μέρες να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να νιώσουμε χαρά μέσα από την τέχνη, μέσα από τη δημιουργία». 

Η κυρία Παπαβασιλείου αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του κόσμου η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών και τις δύο μέρες των εκδηλώσεων. «Είναι καλό - ανέφερε - να νιώθουμε ότι είμαστε όλοι μαζί. Είναι καλό να νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας και σαν επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγεία να προσφέρουμε στο σύνολο, όχι στο κλειστό πλαίσιο της δομής που εργαζόμαστε».

Η κατάθλιψη αποτελεί την τέταρτη αιτία αναπηρίας στον κόσμο, με προοπτική σε λίγα χρόνια να γίνει η πρώτη αν δεν αλλάξει η οικονομική και κοινωνική κατάσταση τόνισε ο κ. Παππάς Ευάγγελος- Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, Επιστημονικός υπεύθυνος Ε.Ψ.Ε.Π. ο οποίος μίλησε για την «Κατάθλιψη σε συνθήκες κρίσης». Επίσης σε κλινικό επίπεδο είναι πολύ σημαντική αφού ένα 10% των γυναικών και ένα περίπου 5,5% των ανδρών πάσχουν αυτή τη στιγμή από κλινική κατάθλιψη, θέλουν δηλαδή θεραπεία. 


Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στα στοιχεία μιας μελέτης που έγινε στην Αθήνα από την κυρία Οικονόμου, Επίκουρο καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η οποία έδειξε ότι ενώ η κατάθλιψη ήταν 3,5 % το 2008, έγινε 8,5% το 2011. «Και αντίστοιχα είναι και οι αυξήσεις των αυτοκτονιών και των ποσοστών αποπειρών αυτοκτονίας γιατί κατάθλιψη και αυτοκτονία πάνε συχνά μαζί» ανέφερε ο κ. Παππάς.
 

Η κατάθλιψη αποτελεί μια από τις συνηθέστερες ψυχικές διαταραχές της εποχής μας και μάλιστα με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς. Η Τέχνη είναι μία ειδική δραστηριότητα έκφρασης της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου με στόχο τη δημιουργία του ωραίου. Η ψυχή και η τέχνη είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, η μία βοηθά την άλλη για μια ισορροπημένη ζωή.
 

«Η Ε.Ψ.Ε.Π. έχει αναλάβει να βοηθήσει τους ψυχικά πάσχοντες με δύο τρόπους» ανέφερε ο κ. Παππάς. «Ο ένας – είπε – είναι να βρει και να λειτουργήσει ένα διαμέρισμα στο οποίο θα μπορούσαν να μένουν τουλάχιστον 4-5 ασθενείς μας και το δεύτερο είναι να υπάρξει ένα πρόγραμμα βοήθειας στην κοινότητα που να πηγαίνει στα σπίτια ή να βοηθάει στους τόπους κατοικίας τους ανθρώπους πάλι που έχουν ψυχικά προβλήματα. 

Επίσης είμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια και το Δήμο για την πιθανότητα να βρεθούν προγράμματα κοινωνικής στήριξης και ψυχολογικής υποστήριξης οπότε σ’ αυτή την περίπτωση σίγουρα θα είμαστε εκεί.

Η ομιλία του κ. Παπάνη Ευστράτιου, Επίκουρου καθηγητή Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου είχε θέμα «Κράτος Πρόνοιας, Ψυχική υγεία και Οικονομική κρίση».
 

«Θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να αναλάβουν κομμάτια που παλαιότερα αφορούσαν το κράτος» τόνισε ο κ. Παπάνης μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ. «Δηλαδή – εξήγησε – στην Άρτα π.χ. έχουμε μεν την οικουμενική αντίληψη περί πρόνοιας αλλά δρούμε τοπικά. Που σημαίνει ότι μέσα από τις γειτονιές, μέσα από συλλόγους, μέσα από εθελοντισμό να μπορούν οι ίδιοι οι πολίτες να δίνουν υπηρεσίες σε άλλους συμπολίτες μας οι οποίοι πάσχουν και δεν μπορούν ποτέ να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες του εθνικού κράτους».
 

Το τελευταίο διάστημα, είπε ο κ. Παπάνης, έχουν αυξηθεί τα ποσοστά αυτοκτονιών και απόπειρας αυτοκτονιών τόσο στους ενηλίκους όσο και στους εφήβους. Τα αίτια είναι διαφορετικά. Στους εφήβους η αύξηση του ποσοστού στις απόπειρες αυτοκτονίας έχει να κάνει κυρίως με την αποδόμηση της οικογένειας. 

«Μία από τις επιπτώσεις της κρίσης είναι ότι η πυρηνική οικογένεια αναγκαστικά έχει μέλη που εργάζονται διαρκώς, που δεν μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες προς τα παιδιά τους κι αυτά τα παιδιά τους σπανίως πια γνωρίζουν όρια. Αυτό οδηγεί στην αύξηση της κατάθλιψης της εφηβικής κι αργότερα και στις απόπειρες αυτοκτονίας» τόνισε ο κ. Παπάνης.

Η Αντιδήμαρχος κυρία Βασιλάκη στο χαιρετισμό της ανέφερε:
 

Φίλες και φίλοι καλησπέρα σας.
Σας καλωσορίζουμε και από την πλευρά μας στο διήμερο Φεστιβάλ με τίτλο «Τέχνες και Ψυχική Υγεία» που διοργανώνουν  το οικοτροφείο "Αίολος" και η Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (Ε.Ψ.Ε.Π.) υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων. 

Μια εκδήλωση που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για θέματα ψυχικής υγείας αλλά και να αναδείξει  την θεραπευτική λειτουργία των τεχνών, των δημιουργικών δραστηριοτήτων καθώς και της σωματικής άσκησης στην ψυχοκοινωνική ισορροπία του ατόμου. Ζητούμενο του Φεστιβάλ αποτελεί η καταπολέμηση των βασικότερων «συμμάχων» της αρνητικής στάσης που επικρατεί σε σχέση με τους ψυχικά πάσχοντες: την προκατάληψη, την έλλειψη ενημέρωσης και τον στιγματισμό. 

Έτσι, η ψυχική υγεία μέσω της τέχνης δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, της γνωριμίας με τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αλλά και της κοινωνικής ενσωμάτωσής τους. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με το αβέβαιο μέλλον και τη γενικευμένη ανασφάλεια, αυξάνει δραματικά τους δείκτες κατάθλιψης στον ελληνικό αλλά και στον παγκόσμιο πληθυσμό και απειλεί την ψυχοσωματική υγεία, θεωρώ ότι η εκδήλωση αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. 

Οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία των ανθρώπων, με τραγική κατάληξη πολλές φορές. Σύμφωνα με  τους ειδικούς, κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο χάνονται περίπου 1 εκατομμύριο ζωές εξαιτίας των αυτοκτονιών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σημαντική αιτία ανικανότητας για εργασία και μέχρι το 2030 η πρώτη, αν δεν ληφθούν μέτρα  για την αντιμετώπισή της. Η άμεση αντιμετώπιση και των προβλημάτων ψυχικής υγείας αποτελεί σήμερα αδήριτη ανάγκη.

Φίλες και Φίλοι
Προσεγγίζοντας για μια ακόμα φορά το θέμα της ψυχικής υγείας, ενισχύοντας την επαφή και επικοινωνία με εκείνους που η ψυχική ασθένεια κάποια στιγμή τους «χτύπησε την πόρτα», συμβάλλουμε στην κατάρριψη των στερεοτύπων και προκαταλήψεων, του κοινωνικού στιγματισμού που χαρακτηρίζει τα άτομα αυτά και τα θέτει μέχρι και σήμερα στο περιθώριο της κοινωνίας, αποκαθιστώντας την εικόνα του ψυχικά ασθενούς, ως ενός ανθρώπου που έχει δικαίωμα και μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνική και οικονομική ζωή. 

Γι’ αυτό απαιτείται θέληση, υπομονή και μια διαρκής προσπάθεια με σεβασμό και αγάπη για τον συνάνθρωπο και ομαδικό πνεύμα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τους εργαζόμενους στο οικοτροφείο «Αίολος» οι οποίοι διαθέτουν, πέρα από τη γνώση και την εξειδίκευση, όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την διαδικασία της αποασυλοποίησης και δραστηριοποιούνται ώστε να πετύχουν διαρκή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ενοίκων και προαγωγή της ψυχοκοινωνικής τους εξέλιξης. 

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τους ανθρώπους της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης οι οποίοι έχουν κάνει σκοπό ζωής την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και ειδικά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Θέλω να τους διαβεβαιώσω, καθώς και όλους σας, ότι ο Δήμος θα είναι δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν στηρίζοντας δράσεις, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν την προαγωγή της ψυχικής υγείας".



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης