Φαίνεται στα νύχια των ποδιών ο καρκίνος;


Τα νύχια στα μεγάλα δάκτυλα των ποδιών μπορεί να «δείχνουν» πόσο πιθανό είναι να παρουσιάσει κανείς καρκίνο του πνεύμονα, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.


Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας», αναφέρουν ότι η μέτρηση των επιπέδων νικοτίνης σε αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλεφθεί ο κίνδυνος καρκίνου πολλά χρόνια πριν από την εμφάνισή του.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, αξιολόγησαν στοιχεία από 840 άντρες ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης τους έδωσαν δείγματα νυχιών.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 12 χρόνια, χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι 210 από αυτούς εκδήλωσαν καρκίνο του πνεύμονα.Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές είχαν τα υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης στα νύχια των ποδιών τους, είχαν υπερτριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με όσους είχαν τα χαμηλότερα.

Ωστόσο, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως περισσότερο από το 10% των εθελοντών με τα υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης στα νύχια, ΔΕΝ είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους.

Το εύρημα αυτό αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της καταστροφικής επίδρασης του παθητικού καπνίσματος, εξηγούν ο δρ Γάελ Αλ-Ντελάιμι και οι συνεργάτες του.

Οι ερευνητές στράφηκαν στα νύχια των ποδιών για να μετρήσουν τη νικοτίνη επειδή αυτά μεγαλώνουν με πολύ αργό ρυθμό ...


διαβάστε αναλυτικά στο pontos-news.gr

madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ