Από ένα φορέα θα πληρώνονται οι συντάξεις


Στη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων προχωρά η κυβέρνηση με στόχο τον περιορισμό της καταβολής παράνομων συντάξεων και επιδομάτων. 


Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να καταγράψουν όλες τις συντάξεις και τα επιδόματα που καταβάλουν και να αποστείλουν τα στοιχεία στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης και στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με παύση καθηκόντων.

«Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, καθώς πρέπει να υλοποιηθούν μια σειρά ζητήματα μέσα σε ενάμιση μήνα», δήλωσε μετά τη λήξη της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν και ο διευθυντής του γραφείου στρατηγικού και ψηφιακού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού Δημήτρης Πτωχός, υφυπουργός ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης και ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε (ΗΔΙΚΑ) Χρήστος Χάλαρης.


«Ουσιαστικά θα πρόκειται για άθλο», τόνισε ο κ. Γ. Βρούτσης που προσέθεσε ότι «πρόκειται για ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα νομοθετηθούν άμεσα ο νέος τρόπος κατανομής των πολυτεκνικών επιδομάτων και η αναπροσαρμογή των συντάξεων με την εφαρμογή κλιμακωτών μειώσεων, από 5% έως 20%. Τα πολυτεκνικά επιδόματα θα περιλαμβάνουν πλέον το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ενώ η χορήγησή τους θα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια.


Μεγάλη σπουδαιότητα αποδίδει το υπουργείο στον εντοπισμό και την εξάλειψη της παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία, με την εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του προγράμματος «Αριάδνη», που καθιστά υποχρεωτική τη δήλωση των οικογενειακών μεταβολών στους συμβολαιογράφους. Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο κ. Βρούτσης θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων και ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες αλλαγές.


Σημαντικό μέτρο που στοχεύει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αποτελεί και η υποχρεωτική ενσωμάτωση, στο εξής, των κύριων και επικουρικών συντάξεων στις φορολογικές δηλώσεις, με προεκτύπωση στο έντυπο υποβολής της δήλωσης, καθώς σύμφωνα τον κ. Βρούτση έχει εκτιμηθεί ότι η φοροδιαφυγή από την αποφυγή της δήλωσης των συντάξεων υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.


Ακόμη, θα ολοκληρωθεί σύντομα η «ενιαία αρχή πληρωμών των συντάξεων» όπου θα υπάρξει καταγραφή του «προφιλ του συνταξιούχου» και κάθε Αριθμός Μητρώου Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.


Τα στοιχεία θα συλλεγούν από την ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Στο μεταξύ, οι δειγματοληπτικές απογραφές του υπουργείου Εργασίας έχουν εντοπίσει ότι ένας στους τρεις συνταξιούχους δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ ενώ μόνο στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), έχουν εντοπισθεί περί τις 3.000 συνταξιούχοι χωρίς ΑΦΜ. 


Την εκτίμηση ότι είναι εφικτή η συγκρότηση μητρώου ασφαλισμένων του ΙΚΑ μέσα στον επόμενο μήνα με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί σκληρή δουλειά έκανε μετά τη σύσκεψη ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ