Απόφαση κατά Σκοπίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Με συντριπτική πλειοψηφία ( 571 υπέρ σε σύνολο 640) εγκρίθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση της επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ, Μαριλένας Κοππά, με τίτλο: "Διεύρυνση: πολιτικές, κριτήρια και στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ"
 

Για πρώτη φορά σε κείμενο του ΕΚ γίνεται ρητή αναφορά στο ότι οι διμερείς διαφορές πρέπει να επιλύονται πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από τότε που καθορίστηκαν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που αφορούν τις ενταξιακές προοπτικές για της χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να συντάξει έκθεση αξιολόγησης με εισηγήτρια την Μαριλένα Κοππά. Η έκθεση αφορά στη στρατηγική και τις προοπτικές της πολιτικής διεύρυνσης, της πιο πετυχημένης έκφρασης της εξωτερικής δράσης της Ένωσης.

 Η έκθεση επιβεβαιώνει την προσήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πολιτική αυτή και εισάγει καινοτόμες προσεγγίσεις για τη βελτίωση της. 

  • Αναγνωρίζει ότι οι διμερείς διαφορές επηρεάζουν αναπόφευκτα τη διαδικασία διεύρυνσης, και καλεί κάθε υποψήφια χώρα να επιλύσει τα βασικά της διμερή προβλήματα το νωρίτερο δυνατό στη διαδικασία προσχώρησης, με εποικοδομητικό τρόπο, πνεύμα καλής γειτονίας, και κατά προτίμηση πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει τη σημασία να λαμβάνεται υπόψη το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι αξίες και αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώνεται η ΕΕ. Τα αρμόδια όργανα της Ένωσης καλούνται να στηρίζουν τις προσπάθειες επίλυσης εκκρεμών διαφορών, σύμφωνα με τις διατάξεις των Συνθηκών της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου 
  • επιβεβαιώνει την σημασία των κριτηρίων της Κοπεγχάγης 
  • τονίζει την κοινωνική διάσταση της διεύρυνσης με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να εμπλακούν στις διαδικασίες αξιολόγησης των υποψηφίων χωρών η Κοινωνία των Πολιτών και τα Συνδικάτα με στόχο την αποτελεσματικότερη σύγκλιση μέχρι την ένταξη 
  • τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της πολιτικής διεύρυνσης και να καταστεί πιο δίκαιη, διαφανής και προβλέψιμη η διαδικασία ένταξης των νέων χωρών 
  • απαιτεί την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών- τόσο των υποψηφίων χωρών όσο και των κρατών μελών-σχετικά με τα οφέλη της διεύρυνσης κυρίως σήμερα που η οικονομική κρίση δυναμιτίζει το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα 
  • τονίζει την ανάγκη η ΕΕ να διαθέτει τους κατάλληλους οικονομικούς πόρους που ανταποκρίνονται στο ύψος των ολοένα και υψηλότερων στόχων της σχετικά με τη διεύρυνση.

 Μετά το πέρας της ψηφοφορίας η εισηγήτρια της έκθεσης Μαριλένα Κοππά δήλωσε:

 "Η υπερψήφιση της έκθεσης μου αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στην πολυσυζητημένη "κόπωση" της διεύρυνσης και επιβεβαιώνει την προσήλωση του ΕΚ στην διαδικασία αυτή

Σ αυτή τη κρίσιμη οικονομική συγκυρία, για ολόκληρη την Ευρώπη, όπου όλα τίθενται σε αμφισβήτηση, είναι σημαντικό να δείξουμε ότι η διαδικασία διεύρυνσης επιτρέπει στην Ευρώπη να είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις ή απειλές.

Ταυτόχρονα συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης και στη σταθερότητα. Τέλος η εμπειρία έχει δείξει ότι τα άλυτα διμερή προβλήματα παρεμποδίζουν σοβαρά τις διαδικασίες της διεύρυνσης .

Γι' αυτό η μόνη ρεαλιστική αντιμετώπιση είναι να ξεπερνιούνται τα εμπόδια πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πάντα βέβαια μέσα στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των αξιών και αρχών της ΕΕ.

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο του ΕΚ αναφέρεται σαφώς ότι οι εκκρεμείς διαφορές πρέπει να επιλύονται το γρηγορότερο δυνατόν και κατά προτίμηση πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αυτή η διατύπωση ενισχύει καθαρά την ελληνική θέση και της προσφέρει περαιτέρω εργαλεία ενόψει της δύσκολης μάχης της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου 2012 στο θέμα της ΠΓΔΜ"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ