ΑΡΤΑ: Αρχίζει η παραγωγή βιομάζας


Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κόψει το πρώτο της τιμολόγιο η νέα εταιρεία παραγωγής βιομάζας από άλγη (φύκια) για καύσιμο, η οποία κι επισήμως πλέον εγκαθίσταται στην Άρτα.


Ο λόγος για την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ) Παραγωγής Άλγης που έλαβε πρόσφατα το «πράσινο φως» του τοπικού δημοτικού συμβουλίου για να αξιοποιήσει το παλιό χυμοποιείο της ΕΒΕΠ-όχι πολύ μακριά από το παραδοσιακό γεφύρι- προκειμένου να δημιουργήσει εκεί το ξηραντήριο και τη μονάδα συσκευασίας του τελικού προϊόντος.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ η ιστορία της οποίας ξεκινάει από τον περασμένο Μάρτιο όταν η εν λόγω εταιρεία συμμετείχε στον διαγωνισμό καινοτομίας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο μεταξύ 271 συμμετοχών. 

Ακολούθησε η βολιδοσκόπηση τριών τουλάχιστον περιοχών ανά την Ελλάδα, με την Άρτα – το δημοτικό συμβούλιο της οποίας επιχειρεί τελευταία στις εναλλακτικές καλλιέργειες- να κερδίζει το «χρίσμα».Η εταιρεία ήδη από το περασμένο καλοκαίρι εγκαταστάθηκε δοκιμαστικά στην τοποθεσία Παχυκάλαμος όπου ξεκίνησε την παραγωγή σε 5 στρέμματα.

Ορισμένες ποσότητες βιομάζας έχουν ήδη διοχετευθεί στις επιχειρήσεις της περιοχής και, κυρίως, σε τυροκομικές μονάδες, ο κύριος όγκος της πρώτης «σοδειάς» ωστόσο θα διατεθεί επισήμως στην αγορά στις 15 Νοεμβρίου, όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία.

Βεβαίως, σε πλήρη λειτουργία η IKE Παραγωγής Άλγης θα μπει μόλις ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση στο παλιό χυμοποιείο της EBEΠ το οποίο για το σκοπό αυτό θα ανακαινισθεί πλήρως. 

Το έργο θα λάβει χρηματοδότηση 700.000 από το πρόγραμμα JESSICA, άλλα 200.000 ευρώ από την ΕΤΕπ ενώ 100.000 θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.Στο νέο χώρο θα γίνεται αφύγρανση του πολτού άλγης, που θα μεταφέρεται από τον χώρο παραγωγής στον Παχυκάλαμο με κλειστό βυτίο (αρχικά 10 τόνων ημερησίως). 

Εκεί ο πολτός θα διοχετεύεται στο εργοστάσιο μέσω κλειστού κυκλώματος και θα ξηραίνεται με τη χρήση εναλλάκτη ζεστού νερού. Η πηγή θέρμανσης του νερού θα είναι επίσης φιλική προς το περιβάλλον, καθώς πρόκειται για ηλιακά πλαίσια πανομοιότυπα με αυτά που χρησιμοποιούνται στους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Στη συνέχεια η ξηρή άλγη θα συσκευάζεται και θα προωθείται για κατανάλωση.

Παράλληλα με τη δημιουργία της νέας μονάδας, η εταιρεία θα επεκτείνει την παραγωγή σε έκταση 100 στρεμμάτων που θα ενοικιασθεί από τον δήμο Νικ. Σκουφά. Η βιομάζα από άλγη θεωρείται από τις πλέον ενδιαφέρουσες εναλλακτικές πηγές ενέργειας και δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ επενδύουν τα τελευταία χρόνια μεγάλα ποσά σε αυτή. 

Θεωρείται απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον σε όλα τα στάδια από την παραγωγή την επεξεργασία μέχρι την καύση καθώς δεν παράγει κανένα ρύπο ούτε στερεό, ούτε υγρό ούτε αέριο.Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της εταιρείας, Ι. Αντωνιάδης στο δημοτικό συμβούλιο της Άρτας, η θερμική της απόδοση είναι μεσαίας κατηγορίας, 5.500 Κcal ανά κιλό.
agronews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης