Λιλιπούτιοι χορευτές… έκλεψαν την παράσταση




Τσάι και θαυμασμός στην εκδήλωση της Αδελφότητας Θεοδωριανιτών Άρτας

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

Ένα τσούρμο λιλιπούτειων χορευτών… έκλεψε την παράσταση στο φθινοπωρινό αντάμωμα των απόδημων Θεοδωριανιτών Άρτας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε ξενοδοχείο των Αθηνών.


Ανυποψίαστοι οι περισσότεροι εξ ημών προσήλθαμε στην εκδήλωση της Αδελφότητας Θεοδωριανιτών για να πιούμε το τσάι, τον καφέ και το αναψυκτικό που μας προσφέρθηκε από τους οικοδεσπότες, ν΄ανανεώσουμε τις σχέσεις, να γνωρίσουμε και άλλους πατριώτες που οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που διάγουμε τους κρατούν μακριά από τις ρίζες τους, ν΄ανταλλάξουμε χειραψίες, χαμόγελα, φιλιά, ευχές και ειδήσεις.

Αλλά, ώ του θαύματος, όλα αυτά ήρθαν σε δεύτερη μοίρα όταν έκανε την εμφάνισή του το χορευτικό του καταξιωμένου χοροδιδασκάλου Νίκου Κουτσούκη. Ένα χορευτικό αποτελούμενο από χαμογελαστά πρόσωπα, κατακόκκινα μάγουλα, πλεξούδες και σγουρά μαλλιά, ντόπιες ποικιλόχρωμες φορεσιές. 

Αγόρια και κορίτσια από τεσσάρων έως δέκα χρονών περίπου, τα οποία κάτω από το άγρυπνο βλέμμα  και την καθοδήγηση του δασκάλου τους χόρεψαν παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια σε   παραδοσιακούς ήχους και ρυθμούς από  τον τόπο καταγωγή τους, τα Θεοδώριανα, την Κωστηλάτα, την ευρύτερη τζουμερκιώτικη περιοχή.

Και τα απέδωσαν με περίσσια  χάρη και ομορφιά, τσαχπινιά και τσακίσματα. Δικαίως απέσπασαν την προσοχή και το θαυμασμό μας και καταχάρηκαν από τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα με τα οποία τα ανταμείψαμε. Τα οποία αν και πλουσιοπάροχα, δεν ήταν αρκετά να εκφράσουν τη συγκίνηση που νιώσαμε από τη χαρά που μας έδωσε αυτό το ελπιδοφόρο φυτώριο του λιλιπούτειου χορευτικού. 

Συγχαρητήρια στους γονείς τους, αλλά πρωτίστως στο δάσκαλό τους κ. Νίκο Κουτσούκη που φυτεύει βαθιά στην ψυχή, το μυαλό και τα πόδια τους τις ρίζες της παράδοσης.

Συγχαρητήρια στη διοίκηση της Αδελφότητας και στην πρόεδρό της, ερίτιμη κ. Ειρήνη Κορμέντζα-Σταματοπούλου, για την άψογη διοργάνωση, τη φιλική υποδοχή και το θερμό πατριωτικό χαιρετισμό που απηύθυνε καλοσωρίζοντας συγχωριανούς και καλεσμένους.

Το πρόγραμμα κύλησε με χαιρετισμούς που έκαναν ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων <<Αγλαϊας Κυριακού>> κ. Χάρης Τομπούρογλου και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Γιάννης Ντάσκας, ο οποίος μας  ξενάγησε στο χώρο της θεατρικής τέχνης και του έργου που ανέβασε και πρωταγωνιστεί σε θέατρο των Αθηνών.

Επ΄ ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ηπείρου από τον οθωμανικό ζυγό, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο γιατρός κ. Ζαχαρίας Καψάλης, εστιάζοντας κυρίως στις μάχες που έγιναν στην Άρτα και ιδιαίτερα στην περιοχή του τόπου καταγωγής του, τον Αμμότοπο.

Το πατριωτικό αντάμωμα έληξε με θερμούς εναγκαλισμούς και με την ευχή να ξαναβρεθούμε όλοι σύντομα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης