"Ερωτική" η σχέση του Αράχθου με την Άρτα...


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης για τη σχέση του ποταμού Αράχθου με την πόλη της Άρτας η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Σκουφάς» με εισηγήτριες τις φοιτήτριες του Τμ. Αρχιτεκτονικής του ΕΜ.Π. Κατερίνα Μπουλουγούρα από τη Σπάρτη και Μαρία Τσώλη από την Άρτα. 


 Μία εκδήλωση η οποία σύμφωνα και με την σχετική ανακοίνωση, είχε ως επιδίωξη «να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τη λανθάνουσα σχέση της πόλης μας με το ποτάμι». 

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Δήμου Αρταίων και κέντρισε το ενδιαφέρον του Αρτινού κοινού το οποίο ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση γεμίζοντας την αίθουσα του «Σκουφά». 

Η πρόταση που παρουσιάστηκε πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια διπλωματικής εργασίας με τίτλο «Η πόλη και το ποτάμι. Αναμοχλεύσεις» στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, την περίοδο Φεβρουαρίου 2012.
 

Οι δύο φοιτήτριες και η κυρία Νέλλη Μάρδα που μαζί με τον κ. Κων/νο Μωραΐτη ήταν οι επιβλέποντες καθηγητές, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ τόνισαν τη σημασία αυτής της πρότασης η οποία περιέχει αρκετά εφαρμόσιμα κομμάτια, που «μπορούν να αλλάξουν τη σχέση της πόλης με το ποτάμι και να βάλουν την παραποτάμια περιοχή πιο ενεργά στη ζωή των κατοίκων».
 

«Από τη βιωματική μου εμπειρία από την πόλη, είχα ήδη εντοπίσει τις σχέσεις της πόλης με το ποτάμι, το οποίο έχει διάφορα προβλήματα. Επομένως, στα πλαίσια της διπλωματικής και επειδή μας γοήτευσε το ποτάμι και η Άρτα, αποφασίσαμε από κοινού να αναλάβουμε αυτή την πρόταση» ανέφερε η Μ. Τσώλη.
 

Η Κατερίνα Μπουλουγούρα κατάγεται από τη Σπάρτη, παρόλα αυτά ενδιαφέρθηκε εξίσου για το θέμα. Η ίδια ανέφερε: «Είμαι από τη Σπάρτη, μια τελείως διαφορετική πόλη από την Άρτα, παρόλα αυτά θεώρησα σημαντικό κατά τη διάρκεια της διπλωματικής να έχουμε μια βιωματική εμπειρία. Δεν ήταν στην πόλη της Σπάρτης, ήταν στην Άρτα γιατί θεωρήσαμε ότι το θέμα του ποταμού με την ίδια την πόλη ήταν πάρα πολύ σημαντικό και είχε αρκετά προβληματικά σημεία που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε».
 

Η κυρία Μάρδα τόνισε: « Θεωρώ ότι όλα τα θέματα, τα οποία έχουν μια σχέση με μια εντοπιότητα και θίγουν πραγματικά προβλήματα, είναι παρά πολύ ενδιαφέροντα θέματα και εμείς στο Μετσόβιο τα ενισχύουμε ιδιαίτερα. Προφανώς η Άρτα ήταν εξαιρετικό θέμα γιατί παρόλο που την ξέρουμε όλοι από το γεφύρι το ονομαστό, είναι πάρα πολύ λίγο γνωστό το πώς περικυκλώνεται από τον Άραχθο. 

Όταν τα παιδιά ξεκίνησαν και μας έφεραν τοπογραφικά και αρχίσαμε και προβληματιζόμασταν με το θέμα αυτό για πολλούς μήνες, συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει αυτό το ποτάμι, ότι είναι πολύ σημαντικό και η πόλη έχει γυρίσει την πλάτη σε αυτό το ποτάμι κατά μία έννοια. Και αυτό για μας ήταν μια έκπληξη, πάρα πολύ ωραίος στόχος για έρευνα. Ήταν εξαιρετικό θέμα. Ήταν από τα θέματα που με ενθουσίασαν. Έχω κάνει πολλά θέματα διπλωματικών και ήταν εξαιρετικό».


Αναφορικά με το σκοπό και το περιεχόμενο της πρότασης η κυρία Μάρδα τόνισε: « Η πρόταση είναι προφανώς να αλλάξει η σχέση της πόλης με το ποτάμι. Το ποτάμι, όλη παρόχθια περιοχή να δοθεί πίσω στους κατοίκους και να δημιουργηθούν κάποια πολιτιστικά δρώμενα, κάποιοι περίπατοι, όχι σε όλη την έκταση γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλη, τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν για τους κατοίκους. Ξέρω ότι ήδη ένα τμήμα λειτουργεί, στο οποίο είδα κατοίκους να περπατάνε, το θέμα είναι να δοθεί συνολικά σαν πολιτιστικό και σαν καθημερινότητα στην πόλη. 

Η πρόταση είναι πάντα στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας μη ξεχνάμε. Αν τα μελετούσαμε σε ένα πραγματικό πλαίσιο μπορεί να μη προτεινόντουσαν με αυτό τον τρόπο, αλλά νομίζω ότι κάνει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που κάποιες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. 

Έχουμε λάβει υπόψη και το φράγμα και το πώς λειτούργησε και το πώς μπορεί να λειτουργήσει γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια προβλήματα υπερχείλισης. Μελέτησαν όλες τις προτάσεις που έχουν γίνει ως προς την αλλαγή αυτής της ροής και ήρθαν σε μια καινούρια πρόταση σε συνεργασία με έναν καθηγητή, τον κ. Παπανικολάου και τον κύριο Μαμάση από την Υδραυλική του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών».
 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, οι Αντιδήμαρχοι Αρταίων Βίκυ Βασιλάκη και Φώτης Γεωργίου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Άρτας κ. Θωμάς Τσιρογιάννης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του Συλλόγου  Μηχανικών κ.ά.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ