Η Ε.Ε. έχει ανάγκη για ένα φιλόδοξο Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό


"Να συμφωνήσει το αυριανό Συμβούλιο Κορυφής στην έγκριση ενός Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού ικανό να χρηματοδοτήσει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί με περικοπές " τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η συζήτηση προτεραιότητας σχετικά με τη προετοιμασία της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ειδική αναφορά στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 22-23 Νοεμβρίου. Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αποτελεί τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα τεθεί σε ισχύ για την περίοδο 2014-2020. 

Στην παρέμβασή του, ο Α' Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και μέλος της καθ' ύλην αρμόδιας Επιτροπής Προϋπολογισμών, Γιώργος Σταυρακάκης, ανέφερε ότι παρά τις προσπάθειες εξορθολογισμού που καταβάλλουν τα Κράτη Μέλη, ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο που συμβάλλει στην τόνωση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις περικοπές που προτείνονται στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Όσον αφορά την Πολιτική Συνοχής (ΕΣΠΑ), ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι προτάσεις που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, για περικοπές ύψους 29,5 δις ευρώ σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί το τέταρτο κύμα περικοπών από τη στιγμή που παρουσιάστηκε η πρόταση αυτή. 

Επίσης, επεσήμανε την αντιφατική στάση των Κρατών Μελών, οι οποίες τον Ιούνιο ομόφωνα αποφάσισαν για την ανάγκη επενδύσεων ενώ τώρα κάνουν διαγωνισμό ποια θα προτείνει τις μεγαλύτερες περικοπές σε ένα καθαρά προϋπολογισμό επενδύσεων, όπως είναι ο ευρωπαϊκός. 

Ο Γιώργος Σταυρακάκης ολοκλήρωσε την παρέμβασή του υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα φιλόδοξο Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, ικανό να χρηματοδοτήσει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί με περικοπές και κατέληξε ότι η διαμάχη μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου δεν είναι για τα χρήματα αλλά για το μέλλον της Ευρώπης. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ: «Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο για επενδύσεις, για την τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και, φυσικά, για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Αν και κατανοούμε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις προσπάθειες εξορθολογισμού που καταβάλλουν τα Κράτη Μέλη, οι περικοπές που προτείνονται στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι απαράδεκτες. 

Όσον αφορά την Πολιτική Συνοχής, οι προτάσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, για περικοπές ύψους 29,5 δις ευρώ σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί το τέταρτο κύμα περικοπών από τη στιγμή που παρουσιάστηκε η πρόταση αυτή. 

Οι ίδιες 27 χώρες που τον Ιούνιο ομόφωνα αποφάσιζαν για την ανάγκη επενδύσεων τώρα κάνουν διαγωνισμό ποια θα προτείνει τις μεγαλύτερες περικοπές σε ένα καθαρά προϋπολογισμό επενδύσεων, τον Ευρωπαϊκό. Γι αυτό τον λόγο συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι χρειαζόμαστε έναν φιλόδοξο Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό ικανό να χρηματοδοτήσει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβεί αυτό με περικοπές. 

 Η διαμάχη μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου δεν είναι για τα χρήματα, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι για το μέλλον της Ευρώπης.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ