Ψάχνουν τη Ρεβέκκα για 24.000.000 ευρώ


Έρευνα σε βάθος, που ξεπερνάει πλέον τα όρια του αδικήματος της φοροδιαφυγής, βρίσκεται σε εξέλιξη για την πολύκροτη υπόθεση του κατασκευαστή Iωάννη Καρούζου. 


Οι εισαγγελικές Αρχές και το ΣΔΟΕ έχουν ήδη μελετήσει μεγάλο όγκο των τραπεζικών εγγράφων που κατασχέθηκαν από τα γραφεία της εταιρείας ή κατατέθηκαν από τους μάρτυρες κι έχουν στρέψει τα φώτα της έρευνας στο σκέλος του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος.

Στα εκατοντάδες έγγραφα αποτυπώνεται χορός εκατομμυρίων σε καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές, με τα ποσά να ακολουθούν δαιδαλώδεις διαδρομές προκειμένου να σβηστούν τα ίχνη του χρήματος, όπως εκτιμούν οι Αρχές.


Εξηγήσεις

Από τον περασμένο Απρίλιο το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος είχε συντάξει τον πρώτο κατάλογο με κινήσεις λογαριασμών ύψους 24.000.000 ευρώ και είχε καλέσει για εξηγήσεις τη Ρεβέκκα Σκαφτούρα, στην οποία κοινοποίησε το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα ελέγχου που αποκάλυψε η Realnews.

Στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, οι οποίοι τηρούνταν σε τέσσερα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η Ρεβέκκα Σκαφτούρα εμφανίζεται ως δικαιούχος, είτε μαζί με τον τότε σύζυγό της Ι. Καρούζο είτε με τη μητέρα της Μαρία Σκαφτούρα, η οποία επίσης ελέγχεται από το ΣΔΟΕ. 


Το σημείωμα των ελεγκτών προς τη Ρ. Σκαφτούρα έχει άρωμα «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος αφού όπως αναφέρουν, μετά την επεξεργασία των τραπεζικών της λογαριασμών προέκυψε προσαύξηση της περιουσίας της και σύμφωνα με το νόμο καλείται να αποδείξει την πραγματική πηγή των εσόδων της. 

Η λίστα με τα 24.000.0000 όμως δεν είναι παρά η άκρη του νήματος, καθώς όσο προχωρούν οι έρευνες προκύπτουν συνεχώς καινούργια στοιχεία για νέα ποσά, που πλέον συγκεντρώνονται από το ΣΔΟΕ σε κούτες και αποστέλλονται στους εισαγγελείς.

Φοροδιαφυγή

Η φοροδιαφυγή συνολικά στο σκάνδαλο Καρούζου ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, πολλά από τα οποία έχουν ήδη καταλογιστεί τόσο στον καταζητούμενο επιχειρηματία όσο και στην πρώην σύζυγό του. Ωστόσο, το μείζον ζήτημα για τις Αρχές είναι να αποκαλυφθούν οι χρηματοδότες του Ομίλου Καρούζου, που μόνο μέσα σε μια τριετία απέκτησε χαρακτηριστικά «αυτοκρατορίας», με ακίνητα από την Αράχωβα και την Πάτρα μέχρι τη Γλυφάδα και την Κρήτη. 


Με προσοχή ερευνώνται και οι κινήσεις που αφορούν μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών από τους εταιρικούς λογαριασμούς του Ομίλου Καρούζου σε προσωπικούς λογαριασμούς της Ρ. Σκαφτούρα, ώστε να διαπιστωθεί ποιος είναι, σε κάθε περίπτωση, ο τελικός προορισμός των ποσών αυτών.

Σημαντικό μέρος των τραπεζικών συναλλαγών πραγματοποιούσαν υπάλληλοι του Ομίλου Καρούζου που είχαν εξουσιοδοτηθεί με συμβολαιογραφική πράξη από τον Ιωάννη Καρούζο και τη Ρεβέκκα Σκαφτούρα, οι οποίοι προφανώς δεν προλάβαιναν να διεκπεραιώνουν τις αλλεπάλληλες καταθέσεις και αναλήψεις εκατομμυρίων ευρώ.


Οι οδηγοί

Κομβικός ρόλος στη διακίνηση των χρημάτων αποδίδεται από τους μάρτυρες στους δύο οδηγούς του πρώην ζευγαριού, με το όνομα του ενός να εμφανίζεται σε δεκάδες τραπεζικά έγγραφα. Τα ποσά πολλές φορές κινούνταν «σπασμένα», ώστε να μη δοθεί στόχος και αναζητηθούν οι πηγές προέλευσης. 


Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τραπεζικά παραστατικά που αποκάλυψε στη Realnews, στη διάρκεια μιας ημέρας έγινε σε λογαριασμό εταιρείας του Ομίλου Καρούζου κατάθεση 16.000.000 ευρώ σε 29... δόσεις. 

Συγκεκριμένα, στις 6 -7-2006 πραγματοποιήθηκαν στην εταιρία Trustworth Estate A.E. 29 καταθέσεις ποσών από 97.000 ευρώ μέχρι 3.900.000 ευρώ ώστε η συνολική κατάθεση να φτάσει στο τέλος της ημέρας το ποσό των 15.999.999,99 ευρώ.

Διαμαρτυρία κυπριακής εταιρείας

Την αντίθεση τους για το δημοσίευμα της Realnews της 7ης Οκτωβρίου 2012, με τίτλο «Σκάνδαλο Καρούζου - Εφτιαξε σε μια νύχτα 11 offshore» εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της κυπριακής εταιρείας E.M.S.C.H. Limited, με επιστολή που έστειλαν στην εφημερίδα. 


Στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η εν λόγω εταιρεία συνδέθηκε με το ισχυριζόμενο κατ’ εσάς σκάνδαλο κάποιου κ. Καρούζου», καθώς και ότι παρουσιάζεται η «εν λόγω εταιρεία να αναμειγνύεται με το ισχυριζόμενο σκάνδαλο του κ. Καρούζου, να προβαίνει σε συχνές δομικές αλλαγές στη σύνθεση της εταιρείας για να αποφεύγει τον νόμο».

Σημειώνεται ότι η εταιρεία μετονομάστηκε σε E.M.S.C.H. Limited το 2010, από Tuspanior Services Limited, η οποία και συμπεριλαμβάνεται στη επίσημη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση Καρούζου και αποτελεί επίσημο στοιχείο για την ελληνική Δικαιοσύνη. 


Οσο για τις αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και στη σύσταση του μετοχολογίου, πρόκειται για στοιχεία που περιλαμβάνονται στον φάκελο της εταιρείας που διατηρεί ο έφορος εταιρειών της Κύπρου.


Αθανασία Αγγελοπούλου
real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ