Το προφίλ του δράστη


Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μόνο το Α΄ εξάμηνο του 2012, διαπράχτηκαν 86 ανθρωποκτονίες, 3.000 ληστείες ενώ συνελήφθησαν συνολικά 93.154 άτομα για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα.



Η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς, με τους δράστες να προβαίνουν σε απεχθείς πράξεις σκοπεύοντας όχι μόνο να κλέψουν τα θύματα τους αλλά πολλές φορές και να τα πλήξουν θανάσιμα.

"Η κοινωνία προπαρασκευάζει το έγκλημα και ο εγκληματίας το εκτελεί» είχε πει ο Ιταλός δραματικός ποιητής, Βιτόριο Αλφιέρι και μάλλον δεν είχε άδικο. Σε μια κοινωνία που μεταβάλλεται συνεχώς, προσπαθώντας κάθε φορά να προσαρμοστεί στις επιταγές των καιρών, το έγκλημα αλλάζει συνεχώς μορφές ανάλογα με τα δεδομένα.

Τέτοια φαινόμενα είναι πλέον καθημερινά. Δεκάδες ένοπλες ληστείες σημειώνονται σε «εύκολους στόχους» όπως βενζινάδικα, περίπτερα και ταχυφαγεία ενώ την ίδια ώρα, διαρρήκτες μπουκάρουν ανενόχλητοι σε διάφορες οικίες, εκκλησίες και επιδίδονται σε πλιάτσικο, σηκώνοντας πολύ εύκολα τα όπλα όταν γίνουν αντιληπτοί από τον εκάστοτε ανυπεράσπιστο ιδιοκτήτη.


Τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα το πρώτο εξάμηνο του 2012 όπως τα έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία, περιγράφουν την κατάσταση.


Η μετάλλαξη του εγκλήματος


Ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών, κ. Βασίλης Ντούμας, εξηγεί ότι το έγκλημα έχει πλέον μεταλλαχθεί προς το χειρότερο καθώς –όπως λέει- τα πολεμικά όπλα τύπου καλάσνικοφ, βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή».


Παραδέχεται ότι η εκπαίδευση των αστυνομικών δεν επαρκεί ώστε να προετοιμαστούν πλήρως για να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερα σκληρές καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα καθημερινά, εστιάζοντας στην ανάγκη προσαρμογής των αστυνομικών αρχών στα νέα δεδομένα.



Το προφίλ του δράστη

Από την μεριά του, ο εγκληματολόγος, κ. Γιάννης Πανούσης, θεωρεί ότι τα ιδιαιτέρως σκληρά εγκλήματα που γίνονται καθημερινά, αποτελούν φαινόμενο «ξενόφερτο» και δεν σχετίζονται με την οικονομική κρίση.


«Ζούμε μια βία άσκοπη χωρίς ο δράστης να έχει μια στοιχειώδη αίσθηση της φιλαλληλίας. Υπάρχει απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, φαινόμενο το οποίο είναι εισαγόμενο» εξηγεί.



Το θύμα

Τέλος το θύμα. Ένας ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου από το Περιστέρι, ο οποίος στις 17 Δεκεμβρίου 2011, ήρθε αντιμέτωπος με τον χειρότερο εφιάλτη του.


Λίγο μετά τις 10 το πρωί, δύο άγνωστοι άνδρες αλλοδαποί, εισέβαλαν στο κατάστημα του, τον πυροβόλησαν στην πλάτη, αφαίρεσαν χρήματα και κοσμήματα και αποχώρησαν.


Το ότι ζει σήμερα το οφείλει καθαρά στην τύχη…


http://www.madata.gr 
Zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης