Στο εδώλιο για… «σεξισμό» το μπιτς βόλεϊ γυναικών


Συζητήσεις για τη διαφοροποίηση του γυναικείου και του ανδρικού σώματος


Μεγάλη κουβέντα γίνεται στην Βρετανία για την «σεξιστική» αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ συγκεκριμένων αθλημάτων και... αθλητριών.



Θρυαλλίδα της συζήτησης απετέλεσε ένα άρθρο του αμφιλεγόμενου Μπόρις Τζόνσον στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, την περασμένη Δευτέρα, στο οποίο παρομοίαζε τις αθλήτριες του μπίτς βόλεϊ με... «γλιστερές βίδρες»! άρθρο που φυσικά προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, αφού επιβεβαιώνει την «σεξιστική» αντιμετώπιση που τυγχάνει το συγκεκριμένο ολυμπιακό άθλημα από πολλούς άνδρες -του δημάρχου του Λονδίνου μη εξαιρουμένου- λόγω της «ανάλαφρης» ενδυμασίας των αθλητριών με τα μαγιό, τα καπελάκια και τα γυαλιά ηλίου.


Στο άρθρο του, ο δήμαρχος του Λονδίνου θέλησε να παρουσιάσει 20 λόγους για τους οποίους μπορεί να είναι κανείς ενθουσιασμένος με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται αυτές τις μέρες στη βρετανική πρωτεύουσα. Ανάμεσά τους, στον αριθμό 19, βρισκόταν και η παρουσία των «ημίγυμνων γυναικών» που διαγωνίζονται στο μπιτς βόλεϊ, για τις οποίες έγραψε ότι «γυαλίζουν σαν γλιστερές βίδρες ενώ το νερό πιτσιλίζει τα καπέλα των θεατών», ένα «υπέροχο» θέαμα, για τον ίδιο.


Η περιγραφή αυτή οδήγησε σε αντιδράσεις από μερίδα του Τύπου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το άθλημα, με δημοσιογράφο της γαλλικής καθημερινής εφημερίδας "Metro" να αναρωτιέται τι θα συνέβαινε αν τα «ζουμ» στα μπικίνι των αθλητριών στα οποία μας έχουν συνηθίσει οι φωτογράφοι και οι εικονολήπτες που καλύπτουν τους αγώνες μπιτς βόλεϊ γυναικών συνηθίζονταν και στα υπόλοιπα ολυμπιακά αθλήματα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να περάσει ένα μήνυμα ώστε να πάψει ο κόσμος να παρακολουθεί το συγκεκριμένο άθλημα μόνο για τον «αισθησιακό» χαρακτήρα που προβάλλει.


Αρνητικά σχολιάστηκε η δήλωση του δημάρχου και από γυναίκα δημοσιογράφο του site "The Atlantic Cities" η οποία φαίνεται να «ονειρεύεται» έναν διαφορετικό κόσμο στον οποίο θα παρομοιάζονταν με… ζώα τα ημίγυμνα ανδρικά, και όχι τα γυναικεία, σώματα.


Για την ίδια, αυτό που συμβαίνει με το μπιτς βόλει των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που «συμβαίνει στους δρόμους σε όλον τον κόσμο, όπου οι ενδυμασίες των γυναικών αποτελούν αμφιλεγόμενο θέμα» και σε έναν κόσμο, μάλιστα, όπου «το γυναικείο σώμα θεωρείται δημόσια ιδιοκτησία την οποία μπορεί να σχολιάσει ο καθένας».


Στην συζήτηση που διεξάγεται συχνά σε ανάλογες μεγάλες διοργανώσεις συμμετείχαν με άρθρο τους σχετικά με το αθλητικό ιδεώδες του μπιτς βόλεϊ και οι "New York Times", στο οποίο οι ίδιες οι αθλήτριες δείχνουν να μην ενοχλούνται από το συγκεκριμένο θέμα, καθώς για εκείνες τα μαγιό που φορούν είναι απλώς ένα ένδυμα εργασίας.


Όπως δηλώνουν, μάλιστα, μπορεί να αποτελούν και θετικό στοιχείο που φαίνεται να προσελκύει αρκετό κόσμο στο στάδιο προκειμένου να παρακολουθήσει τους αγώνες. Οι αθλήτριες φαίνεται να πιστεύουν, πάντως, ότι οι θεατές δεν επικεντρώνονται τόσο στα μαγιό που φορούν όσο στις επιδόσεις και τις ικανότητές τους στο άθλημα.

http://www.tovima.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης