Τζουμέρκα : Ξεκίνησε η λειτουργία του Θερινού Σχολείου


Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.), τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας διοργανώνουν Θερινό Σχολείο με Θέμα: «Τζουμέρκα: Ιστορία, Πολιτισμός και Οικολογία». 


Το Θερινό Σχολείο θα λειτουργήσει στο Δασικό Χωριό «Κέδρος», στον Καταρράκτη Άρτας, από τις 29 Αυγούστου ως τις 2 Σεπτεμβρίου 2012. Οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα η οποία έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας (π. Νομαρχίας Άρτας) όπου αναφέρθηκαν αναλυτικά στο θέμα.
 

Το Συνέδριο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και σε τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές από τον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών.

Ο Ευάγγελος Αυδίκος, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τόνισε: «Είναι μια ιδέα που πάντα είχα ως Ηπειρώτης, ως Τζουμερκιώτης στην καταγωγή, να ενώσουμε, να επανενώσουμε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. 

Και αυτός ο χώρος που και συναισθηματικά αλλά και ιστορικά και οικονομικά και περιβαλλοντικά προσφερόταν, είναι τα Τζουμέρκα και η Νοτιοανατολική Πίνδος. Για μένα λοιπόν ήταν ένα στοίχημα αυτό, γιατί τα Τζουμέρκα είναι ένας τόπος θαυμαστός, όμορφος αλλά ταυτόχρονα παρθένος και με ενδιέφερε αυτός ο τόπος γιατί και συναισθηματικά αλλά και από άποψη επιστημονική έχει τεράστιο ενδιαφέρον, να γνωρίσουν αυτόν τον τόπο οι φοιτητές μου. 

Να έρθουν επιστήμονες, να δημιουργήσουμε ομάδες και κυρίως να συναντήσει το Πανεπιστήμιο και στη συγκεκριμένη περίπτωση το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση - Περιφέρεια και Δήμο - αλλά και την έκφραση πολιτιστικών συλλόγων, την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία, που είναι μια πολύ σοβαρή περίπτωση. Τους ευχαριστώ όλους που μας εμπιστεύθηκαν. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι μια πρόκληση για κάτι καινούργιο, για τα Τζουμέρκα, για εμάς τους επιστήμονες».
 

Στο θερινό σχολείο Τζουμέρκων συμμετέχουν 18 επιστήμονες για 24 φοιτητές.
 

Όπως τόνισε ο κ. Αυδίκος, τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν προνομιακό χώρο για την εξέταση και τη μελέτη της σχέση πολιτισμού και οικολογίας. Ως εκ τούτου, οι δραστηριότητες του Θερινού Σχολείου θα εστιάσουν στην αναζήτηση των αιτιακών σχέσεων μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος, της οικολογίας και των κοινωνικών δομών στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς επίσης και στη βαθύτερη κατανόηση των διαδικασιών, μέσα από τις οποίες οι τοπικές κοινωνίες διαχειρίζονται το φυσικό και το πολιτισμικό περιβάλλον.
 

«Θα συνδέσουμε τη θεωρία με την πράξη. Θα κάνουμε έρευνα, θα πάμε στα χωριά, θα γνωρίσουμε ανθρώπους. Οι φοιτητές μου θα έρθουν σε επαφή με ανθρώπους ποικίλων επαγγελμάτων και ηλικιών και αυτό θα είναι μια προσπάθεια επιστροφής και επανασύνδεσης» τόνισε.
«Αυτό το Θερινό Σχολείο θέλει να συνεχίσει και θέλει να συνεχίσει στα Τζουμέρκα. Θέλουμε την τοπική κοινωνία να έρθει ακόμα πιο κοντά. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε, να προσφέρουμε και να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο Θερινό Σχολείο το οποίο θα είναι κατά τη γνώμη μου ένα απόκτημα» ανέφερε ο κ. Αυδίκος.
 

Ένα χαρακτηριστικό του Θερινού Σχολείου είναι ότι συναντιέται η επιστήμη, δηλαδή οι ερευνητές, με ερασιτέχνες ιστοριοδίφες και λαογράφους. «Ανθρώπους δηλαδή που αγαπάνε τον τόπο τους, που ψάχνουν, που γράφουν στα «Τζουμερκιώτικα χρονικά» και οπουδήποτε αλλού. 

Εμείς λοιπόν τολμήσαμε και θέλουμε με τη συνεργασία της Ι.Λ.Ε.Τ. ακριβώς να συζητήσουμε μ’ αυτούς τους ανθρώπους, να τους εντάξουμε στη δική μας οπτική, να συνεργαστούμε και να δούμε τι μπορεί να προκύψει απ’ αυτή τη συνεργασία. Είναι ένα πολυεπίπεδο πείραμα και πιστεύω και προσδοκώ ότι με τη δική σας βοήθεια θα πετύχει» σημείωσε ο κ. Αυδίκος.

Αναλύοντας τους στόχους αυτής της προσπάθειας ο πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Τ. Κώστας Μαργώνης τόνισε: 
 «Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων, ένας επιστημονικός και πολιτιστικός φορέας, με πολύτροπο και πολύμορφο έργο, συμπεριέλαβε στις δραστηριότητές της, το καλοκαίρι του 2012, τη λειτουργία του 1ου Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων και Ν.Α. Πίνδου. Η διάσωση, η συστηματική μελέτη και η προβολή του ιδιόμορφου πολιτισμού των Τζουμερκιωτών αποτελεί καταστατικό μας στόχο, τον οποίο προσπαθούμε να υλοποιούμε. Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, από την ίδρυση της Ι.Λ.Ε.Τ. , ανασυγκροτούμε τη «Τζουμερκιώτικη Μυθολογία», θα έλεγα. 

Κύριο μέλημά μας είναι η ιχνηλάτηση της παρουσίας του ανθρώπου στην περιοχή των Τζουμέρκων, η μελέτη της τοπικής ιστορίας, των θεσμών και του γλωσσικού ιδιώματος, εν γένει του λαϊκού πολιτισμού των Τζουμερκιωτών. Η πορεία μας αυτή είναι συνεχής, γόνιμη και δημιουργική. Φέτος αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος στο εγχείρημα της διοργάνωσης του «Θερινού Σχολείου» Τζουμέρκων και Ν.Α.Πίνδου. 

Η Ημερίδα που σχεδιάζαμε να πραγματοποιήσουμε για τα μέλη μας ενσωματώθηκε, μετά από πρόταση του καθηγητή κ. Αυδίκου, στο «Θερινό Σχολείο», με τη βεβαιότητα ότι τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν προνομιακό χώρο για την εξέταση της σχέσης φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικών πραγματώσεων, μια ενότητα με ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Γνωρίζουμε ότι η λειτουργία του «Θερινού Σχολείου» είναι ένα πείραμα: για πρώτη φορά θα συμμετέχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές και ερασιτέχνες λαογράφοι, επιστήμονες και συλλογείς λαογραφικού υλικού με κίνητρο την αγάπη για τον τόπο τους. 

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι το «Θερινό Σχολείο» θα εγκαινιάσει έναν διάλογο ανάμεσα στους επιστήμονες και τους ερασιτέχνες, θα αποτελέσει ένα βήμα απ’ όπου θα διατυπωθούν ποικίλες απόψεις, μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιηθεί η επιστημονική μεθοδολογία και συνάμα το βιωματικό υλικό. Θα αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Τοπικής Κοινωνίας. 

Η θεωρητική γνώση αλλά και η επιτόπια έρευνα θα φωτίσουν όψεις του πολιτισμού των Τζουμερκιωτών, θα μας δώσουν τα επιστημονικά εργαλεία που χρειαζόμαστε, θα φέρουν στην επιφάνεια πλευρές του κοινωνικού βίου των ορεσίβιων κατοίκων της περιοχής και εν τέλει θα πλουτίσουν τη γνώση μας και θα ευρύνουν τον ορίζοντά μας. 

Οι επιστήμονες και οι ερευνητές πιστεύουμε θα σκύψουν με ενδιαφέρον στον πολιτισμό των Τζουμερκιωτών, στη γλώσσα, στο αρχειακό υλικό, στην ιστορική μνήμη αλλά και στη σημερινή πραγματικότητα, όπως οι άνθρωποι τη συγκροτούν και τη διαμορφώνουν.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε να εκφράσουμε, και από το βήμα αυτό, στον Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων, κ. Χρ. Χασιάκο, που στηρίζει, υλικά και ηθικά, κάθε προσπάθεια της Ι.Λ.Ε.Τ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, στον κ. Β. Ψαθά που συνέδραμε οικονομικά και ηθικά, στο εγχείρημά μας. 

Κατ’ επέκταση ο έπαινος αφορά τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξ. Καχριμάνη για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει όλα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστούμε, τέλος, τον συμπατριώτη μας καθηγητή κ. Ευάγγ. Αυδίκο για την προσπάθειά του να μελετήσει επιστημονικά τον πολιτισμό των Τζουμερκιωτών. Έχουμε την πεποίθηση ότι στο τέλος των μαθημάτων και της έρευνας θα είμαστε πλουσιότεροι σε εμπειρία και γνώσεις».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς ανέφερε: «Η Π.Ε. Άρτας στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια που γίνεται από φορείς που αγαπάνε τον τόπο τους και θέλουν να τον αναδείξουν. Αξίζουν σε όλους τους ανθρώπους της Ι.Λ.Ε.Τ. τα συγχαρητήρια και πρέπει και εμείς όλοι μας να διαφημίζουμε τέτοιες προσπάθειες και να τις αγκαλιάζουμε με ζέστη και θέρμη».

Ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χρήστος Χασιάκος τόνισε: «Πιστεύουμε ότι είναι μία σημαντική δράση για την περιοχή μας γιατί αναδεικνύει τον πολιτισμό και γίνεται έρευνα πάνω στον πολιτισμό. Θέλουμε να μάθει ο κόσμος ότι η περιοχή των Τζουμέρκων δεν ανέπτυξε μόνο τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά ανέπτυξε μέσα και από αυτά τα επαγγέλματα και τον πολιτισμό. Εμείς βοηθήσαμε οικονομοτεχνικά για να υλοποιηθεί καλά αυτή η προσπάθεια. 

 Θέλουμε οι εργασίες αυτές να συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια και να γίνουν και στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και στα Βόρεια Τζουμέρκα που δραστηριοποιείται ο επιστημονικός αυτός σύλλογος της Ι.Λ.Ε.Τ.».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης