Στο τραπέζι και πάλι οι απολύσεις;


Επανέρχεται ο μνημονιακός στόχος για 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο έως το 2015, καθώς η πίεση για δραστικές περικοπές δαπανών δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί με άλλον τρόπο.


Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, επανεξετάζεται το μέτρο της απόλυσης μετά από ένα χρόνο εφεδρείας, κατά τον οποίο οι υπάλληλοι θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους.


Σύμφωνα με το μνημόνιο εντός του έτους η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να ισχύσει για 15.000 υπαλλήλους.


Η πίεση για απολύσεις είναι μεγάλη, καθώς οι απαιτούμενες περικοπές των δημοσίων δαπανών δεν μπορούν να εξασφαλισθούν χωρίς δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, όπως αναγνωρίζουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.


Συγκεκριμένα, αναζητούνται 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 και - κατά τις ίδιες πληροφορίες - προς το παρόν έχουν συμφωνηθεί μόνο τα 6,6 δισ. ευρώ - ορισμένα εξ αυτών, δε, υπό προϋποθέσεις.


Μεταξύ άλλων, απορρίφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την τρόικα η εκτίμηση για εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από τα μέτρα της διοικητικής μεταρρύθμισης και την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη.


Εξάλλου, σε εκκρεμότητα παραμένει το πακέτο των 5 δισ. ευρώ που αναμένεται να εξοικονομηθεί από τις νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις. Ωστόσο, η απόφαση για την εφεδρεία δεν θα είναι εύκολη, καθώς η συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών ανέφερε ότι δεν θα γίνονταν απολύσεις στο Δημόσιο.


Χ. Σταϊκούρας: Είμαστε ενάντια στις απολύσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, είπε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη με τις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς πέραν του κοινωνικού κόστους θα επιφέρουν και αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, αυξάνοντας το έλλειμμα. «Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε τη δέσμευση των κυβερνητικών εταίρων “όχι σε απολύσεις στο Δημόσιο”», τόνισε χαρακτηριστικά.


Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσει το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δις ευρώ μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και να υπάρξει θετική αξιολόγηση από την τρόικα. 


Επίσης, τόνισε πως αντιπροτείνεται το μέτρο της εφεδρείας, όπως το έχει αναλύσει η ΝΔ προεκλογικά (μεγαλύτερη χρονική διάρκεια του ενός έτους), καθώς και η εφαρμογή της αναλογίας 1/5 ή 1/10 για τις προσλήψεις έναντι αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα.


http://www.real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ