«Ειδικές οικονομικές ζώνες» για την τόνωση της ανάπτυξης σχεδιάζει η κυβέρνηση


Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσπίσει «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» (ΕΟΖ) με στόχο να προσελκύσει επενδύσεις και να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την ύφεση, σύμφωνα με όσα είπε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.


Οι ζώνες θα παρέχουν στους επενδυτές ειδικό φορολογικό καθεστώς και διοικητικού χαρακτήρα κίνητρα και διευκολύνσεις, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.


«Θεωρούμε πως [σ.σ. οι ΕΟΖ] θα δώσουν ώθηση στη βάση της πραγματικής οικονομίας, αφενός σε σχέση με τις επενδύσεις διαμορφώνοντας ένα ειδικό καθεστώς προσέλκυσής τους, αφετέρου και σε σχέση με τις εξαγωγές», υποστήριξε.


Το μέτρο των ΕΟΖ έχει εφαρμοστεί σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, κυρίως στην Κίνα. Ισχύει ήδη στην Πολωνία.


Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για να λάβει το «πράσινο φως» για τη θέσπιση των ΕΟΖ, πρόσθεσε ο υπουργός, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους να εγκρίνουν το σχέδιο.


«Ήδη, αντιμετωπίζουμε ενστάσεις από ορισμένες πλευρές πέραν των ελληνικών συνόρων, αφού μια τέτοια εξέλιξη δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας», επισήμανε.


Η κυβέρνηση δε σχεδιάζει όμως να προσφέρει στους επενδυτές ειδικό μισθολογικό καθεστώς για να περιορίσουν το εργασιακό τους κόστος, διευκρίνισε ο υπουργός.


«Δεν θα γίνει καμία άλλη παρέμβαση στην αγορά εργασίας [...] Οι αλλαγές θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό και πλήρη εφαρμογή των κανόνων του ισχύοντος εργατικού δικαίου, αλλιώς δε θα τις κάνουμε [σ.σ. τις ΕΟΖ]», τόνισε.


Οι ΕΟΖ δεν θα γίνουν αναγκαστικά στη βάση συγκεκριμένων γεωγραφικών περιφερειών, συμπλήρωσε. Μπορεί να θεσμοθετηθούν και ανά τη χώρα, καλύπτοντας συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως γίνεται ήδη έως ένα βαθμό με τα λιμάνια.


Ο κ. Χατζηδάκης δεσμεύτηκε ακόμα ότι θα ξεκινήσει άμεσα μια σειρά έργων για την κατασκευή οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, τα περισσότερα εκ των οποίων συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά κονδύλια.

Newsroom ΔΟΛ
news.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ