Καρτέλ στην αγορά κοτόπουλου


Ο τζίρος της αγοράς στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας έφτανε και τα 700 εκατ. ευρώ.

Άτυπο... «Παρατηρητήριο Τιμών» στην αγορά κοτόπουλου είχε δημιουργήσει επί 14 χρόνια σύμφωνα με πληροφορίες καρτέλ δέκα μεγάλων επιχειρήσεων το οποίο εντόπισε έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού!


Η οργάνωση ήταν τέτοια, που οι επιχειρήσεις είχαν δημιουργήσει μέχρι και άτυπο μηχανισμό παρακολούθησης των τιμών και της τήρησης των συμφωνιών που είχαν συνάψει μεταξύ τους!


Λειτουργούσε από το 1996 μέχρι το 2010 και συμμετείχαν δέκα μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου καθορίζοντας τις τιμές.


Καθόριζαν τις τιμές χονδρικής και λιανικής αλλά και μοίραζαν μεταξύ τους τα κανάλια διανομής.


Θεωρείται ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη περίπτωση καρτέλ στην Ελλάδα μετά την πολύκροτη υπόθεση του καρτέλ γάλακτος.


Σημειώνεται ότι στον κλάδο δραστηριοποιούνται περί τις 50 επιχειρήσεις –συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δραστηριοποιούνται μόνο στην παραγωγή αβγών- διαφόρων μεγεθών.


Ο τζίρος της αγοράς στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας έφτανε και τα 700 εκατ. ευρώ.


Σχολιάζοντας
την υπόθεση του καρτέλ στο κοτόπουλο, ο Δημήτρης Κυριτσάκης, πρόεδρος της Αρχής και επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες που έχουν αποκαλυφθεί στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει γνωμοδοτικό, κυρωτικό και ερευνητικό χαρακτήρα, ενώ σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα, στις στατιστικές της Κομισιόν βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις, και στα τρόφιμα βρίσκεται στην πρώτη θέση μαζί με την Ισπανία.


Ο κ. Κυριτσάκης
σημείωσε ότι στο εξωτερικό οι επιχειρήσεις μιλάνε, ωστόσο στη χώρα μας δεν μιλά κανείς και «ο κύκλος στο χωριό είναι μικρός.» Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση για βοήθεια από τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά
τις τιμές των καυσίμων, είπε ότι μέσα στις προτάσεις της Επιτροπής είναι να υπάρξει ένας οργανισμός για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας.

skai.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης