Ελλειψη ιατρών στα αγροτικά ιατρεία της ΠΕ Άρτας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση και Υγείας κ. Λυκουρέντζο, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την καθυστέρηση στην αναπλήρωση των Αγροτικών Ιατρών, κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012 από την Όλγα Γεροβασίλη Βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.


Στο κείμενο της ερώτησης, η Κα Γεροβασίλη, μεταξύ άλλων τονίζει ότι στην Περιφερειακή Ενότητα  Άρτας, "υπάρχουν  οξυμένα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, οι συνοδοί τους και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Άρτας, που αφορούν σε ελλείψεις στοιχειωδών αναλώσιμων υλικών, ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα, παρουσιάζεται αδυναμία αποπληρωμής των εφημεριών για το τρέχον οικονομικό έτος". 

Στη συνέχεια παρατηρεί ότι "η κατάσταση στο χώρο της υγείας παρίσταται πλέον ως εκρηκτική. Μεταξύ των προβλημάτων -τονίζει- είναι και η έλλειψη ιατρών στα αγροτικά ιατρεία της ΠΕ Άρτας". Έτσι, στην ερώτησή της προς στους υπουργούς η Κα Γεροβασίλη, ζητεί να πληροφορηθεί για το "Ποιες πρωτοβουλίες σκέπτονται να πάρουν ώστε στο μέλλον να καλύπτονται γρηγορότερα τα κενά που προκύπτουν από τις παραιτήσεις ή αποχωρήσεις υπόχρεων ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου από συγκεκριμένες θέσεις σε Περιφερειακά Ιατρεία ή Αγροτικά Κέντρα Υγείας;"

 Το πλήρες κείμενο της ερώτησης


ΠΡΟΣ: τους κ. κ. Υπουργούς:


1. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση
2. Υγείας κ. Λυκουρέντζο


ΘΕΜΑ: Διαδικασία επιλογής αγροτικών ιατρών και καθυστερήσεις στην αναπλήρωσή τους


Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο χώρο των νοσοκομείων, δημόσιων ιατρείων και κέντρων υγείας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Συγκεκριμένα, στην Αντιπεριφέρεια Άρτας, οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, οι συνοδοί τους και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Άρτας, που αφορούν σε ελλείψεις στοιχειωδών αναλώσιμων υλικών, ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα, παρουσιάζεται αδυναμία αποπληρωμής των εφημεριών για το τρέχον οικονομικό έτος.


Η κατάσταση στο χώρο της υγείας παρίσταται πλέον ως εκρηκτική. Μεταξύ των προβλημάτων και η έλλειψη ιατρών στα αγροτικά ιατρεία της Αντιπεριφέρειας Άρτας.


Η επιλογή των αγροτικών ιατρών γίνεται σήμερα με τους όρους, διαδικασίες και προϋποθέσεις της με οικ. 8246/31.1.2009 (ΦΕΚ Β 70/2009) Απόφασης του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης περί «Τρόπου, διαδικασίας, καθορισμού κριτηρίων τοποθέτησης γιατρών (υπόχρεων ή μη) υπηρεσίας υπαίθρου Εθνικού Ληξιαρχείου σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.»


Σύμφωνα με την παρ. I. 1 της ανωτέρω Υπουργικής Αποφάσεως «οι θέσεις Κ. Υ. και Π.Ι. προκηρύσσονται πέντε (5) μήνες πριν την αποχώρηση του γιατρού που υπηρετεί. Η προκήρυξη των κενών θέσεων αναρτάται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου και στην ιστοσελίδα www.yyka.gov.gr. 

Όμως στην Απόφαση αυτή δεν γίνεται μνεία για τις διαδικασίες ταχείας αναπλήρωσης του αγροτικού ιατρού σε περιπτώσεις εκούσιας ή ακούσιας πρόωρης αποχώρησής του ιατρού, πριν δηλαδή τη λήξη της υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου στη συγκεκριμένη θέση (αντίθετα με τη ρητή πρόβλεψη αναπλήρωσης εντός δέκα ημερών στις περιπτώσεις μη αποδοχής της θέσης, σύμφωνα με τη παράγραφο V. 2 της Απόφασης).


Επειδή, η επαναπροκήρυξη των θέσεων αγροτικών ιατρών, σύμφωνα με τα ανωτέρω, οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις που συντελούν στην, εν τοις πράγμασι, αποδυνάμωση του δικαιώματος στην υγειονομική περίθαλψη μερίδας του πληθυσμού της χώρας,


Επειδή, η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει μέτρα για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολό τους.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:


Ποιες πρωτοβουλίες σκέπτονται να πάρουν ώστε στο μέλλον να καλύπτονται γρηγορότερα τα κενά που προκύπτουν από τις παραιτήσεις ή αποχωρήσεις υπόχρεων ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου από συγκεκριμένες θέσεις σε Περιφερειακά Ιατρεία ή Αγροτικά Κέντρα Υγείας;


Η ερωτούσα Βουλευτής
Όλγα Γεροβασίλη - ΑΡΤΑΣ





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ