Μεγάλος διαγωνισμός για την πιο... πράσινη τουαλέτα!


Τουαλέτες χρησιμοποιούν ενέργεια μικροκυμάτων για τη μετατροπή των ανθρώπινων περιττωμάτων σε ενέργεια,  άλλες αιχμαλωτίζουν τα ούρα και τα χρησιμοποιούν για το καζανάκι, ενώ μια τρίτη μετατρέπει τις ακαθαρσίες σε κάρβουνο!


Όλες τους αναπτύχθηκαν από φιλόδοξους σχεδιαστές και επιχειρηματίες που θέλησαν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό του Ιδρύματος Bill και Melinda Gates για την τουαλέτα που θα εξυπηρετήσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγιεινής.


Επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο είπαν ναι στην πρόκληση και το Ίδρυμα ανακοίνωσε ποια είναι τα projects που θα χρηματοδοτηθούν για να μεταφερθούν από το εργαστήριο στις πόλεις. Εκεί, οι ντόπιοι επιχειρηματίες θα χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες για να μετατρέψουν τη ρύπανση σε μετρητά.


«Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο χαρούμενοι με την ανταπόκριση που δεχτήκαμε», δήλωσε ο Bill Gates.


Για να κερδίσει στον διαγωνισμό, η τουαλέτα του αύριο θα πρέπει να λειτουργεί χωρίς νερό, ηλεκτρισμό ή σηπτικό σύστημα και να μην απελευθερώνει ρυπαντές. Εκτός αυτού θα πρέπει να αιχμαλωτίζει ενέργεια ή άλλους φυσικούς πόρους και το κόστος λειτουργίας της καθημερινά να περιορίζεται στα 5 cents.


Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι οι ασθένειες που προκαλούνται από την έλλειψη πρόσβασης σε συνθήκες υγιεινής ευθύνονται για τις μισές εισαγωγές σε νοσοκομεία στον αναπτυσσόμενο κόσμο. 


Περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάθε χρόνο πεθαίνουν από διάρροια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων αυτών θα μπορούσε θα αποφευχθεί με κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πόσιμο νερό.

Πηγή: econews

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης 

 zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης