Πώς επηρεάζει το αλκοόλ τις γυναίκες


Πριν από είκοσι χρόνια, οι γυναίκες έπιναν κατά μέσον όρο πέντε ποτά την εβδομάδα.

 Σήμερα, ο μέσος όρος είναι οκτώ, με τη μία στις πέντε να υπερβαίνει την συνιστώμενη ασφαλή κατανάλωση των 14 ποτών την εβδομάδα.


Η υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την υγεία, αλλά σε μικρές ποσότητες το ποτό μπορεί να ωφελεί.


Μελέτες λ.χ. δείχνουν ότι ένα-δύο ποτά την ημέρα μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή της «καλής» (HDL) χοληστερόλης και να ελαττώσουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, συμβάλλοντας στην προστασία από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.


Ειδικά στις γυναίκες, όμως, πιστεύεται ότι υπάρχουν ορισμένοι πρόσθετοι κίνδυνοι – όπως ότι το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη βλάπτει το έμβρυο - τους οποίους όμως η επιστήμη δεν επιβεβαιώνει πάντοτε.


Βρετανοί επιστήμονες εξήγησαν προσφάτως στην εφημερίδα «Daily Mail» πως επηρεάζει το αλκοόλ τις γυναίκες και ποιοι είναι οι δυνητικοί κίνδυνοι.


* Οι γυναίκες μεθούν ταχύτερα. Ακόμα κι αν ένας άντρας και μια γυναίκα του ιδίου ύψους και βάρους καταναλώσουν ακριβώς την ίδια ποσότητα αλκοόλ, η γυναίκα θα μεθύσει ταχύτερα.


Αυτό οφείλεται στο ότι το γυναικείο σώμα έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό, οπότε το αλκοόλ διαλύεται σε λιγότερα υγρά στο αίμα. Επιπλέον, τα γυναικεία ηπατικά κύτταρα παράγουν μικρότερη ποσότητα από το ένζυμο αλκοολική διυδρογενάση, το οποίο διασπά το αλκοόλ, με συνέπεια το οινόπνευμα να παραμένει περισσότερο στο αίμα, κατά τον καθηγητή σερ Ίαν Γκίλμορ, ειδικό σε θέματα αλκοόλ από το Βασιλικό Κολέγιο Παθολόγων (RCP) της Βρετανίας.


Γι’ αυτούς τους λόγους οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τις αισθήσεις τους και μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στις ήπιες μορφές διαταραχής της μνήμης όταν πίνουν πολύ.


* Τα παρεπόμενα της μέθης είναι πιο έντονα στις γυναίκες. Επειδή το αλκοόλ συσσωρεύεται στο αίμα των γυναικών σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να παρουσιάσουν παρεπόμενα της μέθης (λ.χ. στομαχικά ενοχλήματα, ενοχλητική δίψα, πονοκέφαλο) έπειτα από την κατανάλωση πέντε ποτών.


«Ο πονοκέφαλος οφείλεται στην αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ, που συρρικνώνει τις μεμβράνες του εγκεφάλου, ενώ τα στομαχικά ενοχλήματα στην τοξική δράση του αλκοόλ στο τοίχωμα του στομάχου», κατά την δρα Κάρθιν Μπράουν, από το Ίδρυμα Μελετών του Αλκοόλ (IAS) της Βρετανίας.


* Δεν υπάρχει όριο ασφαλείας για τον καρκίνο του μαστού. Όταν το θέμα είναι ο καρκίνος του μαστού, ακόμα και ένα ποτό την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 10%, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.


Η αιτία της συσχέτισης πιθανώς είναι ορμονική και έχει να κάνει με την ορμόνη του γυναικείου φύλου, τα οιστρογόνα, τα οποία τροφοδοτούν το περίπου 60% των καρκινικών όγκων του μαστού.


Πάντως, το αλκοόλ δεν είναι ένας από τους τρεις κύριους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού (αυτοί είναι το φύλο, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό), ενώ η συσχέτιση δεν σημαίνει πως οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν καθόλου, κατά τον δρα Μάικλ Μπάουμ, ομότιμο καθηγητή Χειρουργικής Ογκολογίας στο University College του Λονδίνου και κορυφαίο ειδικό στη νόσο.


Πηγή: tanea.gr
http://www.real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης