Η πτώχευση μπορεί να σώσει την Ελλάδα, όμως και να καταστρέψει την ευρωζώνη


Βλαντ Γκρινκέβιτς - Η Φωνή της Ρωσίας

Οι προβλέψεις για την επερχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης συνδέονται άμεσα με την εν δυνάμει πτώχευση της Ελλάδας. Αν θα υπάρξει πτώχευση, θα υπάρξει και κατάρρευση.


Όμως ο κόσμος έχει περάσει κυρίαρχες καταρρεύσεις όχι μια, ούτε δυο φορές. Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν την χρεοκοπία αναπόσπαστο παράγοντα της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς – ναι μεν οδυνηρό, όμως αποτελεσματικό μέσο για την εξάλειψη των δυσαναλογιών. Γιατί άραγε η υποθετική πτώχευση της Ελλάδας φοβίζει τόσο πολύ τους ευρωπαίους αξιωματούχους;

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη στη διάρκεια της εποχής μας έστω και μια φορά είχαν κηρύξει πτώχευση και αθέτηση υποχρεώσεων. Ρέκοντμαν μπορούν να θεωρούνται η Ισπανία και η Γαλλία – η πρώτη πέρασε 14 πτωχεύσεις, ενώ η δεύτερη – 8. Από την άποψη της οικονομίας της αγοράς, οι κατά περιόδους πτωχεύσεις είναι κανονικό φαινόμενο. 

Για την Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί πικρό, όμως ωφέλιμο χάπι, είναι πεπεισμένος ο Διευθυντής του ιδρύματος «κέντρο ανάπτυξης της χρηματαγοράς» Γιούρι Ντανίλοφ:
- Πρόκειται για κανονική κατάσταση για την οικονομία της αγοράς, αυτό συμβαίνει μόνιμα. Η οικονομική κατάρρευση, όπως και οποιαδήποτε κρίση, ασκεί θετική επίδραση στην καπιταλιστική οικονομία, εξαλείφοντας κάποια διαρθρωτική δυσαναλογία. Σήμερα έχουμε να κάνουμε ακριβώς με ολόκληρο σύνολο διαρθρωτικών δυσαναλογιών, οι οποίες με οδυνηρό τρόπο θα εξαλειφθούν από την πτώχευση της Ελλάδας.

Ας σημειωθεί ότι για την ίδια την Ελλάδα η πτώχευση δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς Αμερικανών οικονομολόγων, περίπου κατά τη μισή ανεξάρτητη ύπαρξή της – από το 1830 – η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση πτώχευσης. Και σήμερα η αθέτηση υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά την εξόφληση χρεών θα ήταν για τους Έλληνες η καλύτερη λύση. Εφόσον πολλοί εμπειρογνώμονες είναι πεπεισμένοι ότι η εν μέρη διαγραφές χρεών, οι αναβολές των πληρωμών παράλληλα με τα νέα δάνεια μόνο κονσερβοποιούν την κρίση χρέους.

 Όμως, όπως επεσήμανε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων Μπορίς Καγκαρλίτσκι, ό,τι είναι καλό για τους Έλληνες, είναι κακό για τους δανειστές τους;
- Η πτώχευση σημαίνει ότι τη ζημιά δεν θα την υποστεί η χώρα, αλλά οι δανειστές της. Το όλο πρόβλημα συνίσταται στο να μην επιτραπεί στην Ελλάδα να προβεί σε ενέργειες, οι οποίες θα της επιτρέψουν να σωθεί από τους δανειστές. Να μην επιτρέψουν τη πτώχευση, σαν τον μοναδικό τρόπο σωτηρίας στη δεδομένη περίπτωση.

Η Γερμανία, ως ο κύριος δανειστής της Ελλάδας, θέλει να αφήσει τη χώρα στην ευρωζώνη και να τη συγκρατήσει από τη πτώχευση, ελαχιστοποιώντας τις συνδεόμενες με αυτήν απώλειες. Όμως η προοπτική της ελληνικής πτώχευσης δεν φοβίζει μόνο τους γερμανούς. 

Σε ένταση βρίσκονται και άλλοι, στους οποίους οι Έλληνες τίποτα δεν χρωστούν. Γιατί; Η απάντηση είναι απλή: η πτώχευση της Ελλάδας θα αποτελέσει την πρώτη στην ιστορία περίπτωση, στην οποία μια χρεοκοπημένη χώρα χρησιμοποιεί όχι την εθνική της νομισματική μονάδα, αλλά το κοινό νόμισμα ολόκληρης περιοχής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ