Ολάντ: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στο Ευρώ


Μία δεύτερη χαραμάδα αισιοδοξίας, μετά από εκείνη του Βερολίνου, άνοιξε το Σάββατο στο Παρίσι έπειτα από τη συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό.


Το καλωσόρισμα του Φρανσουά Ολάντ ήταν σαφώς θερμότερο από εκείνο της Άνγκελα Μέρκελ. Όπως ήταν ξεκάθαρη και η θέση του προέδρου της Γαλλίας πως η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θα παραμείνει.

Σημαντικότερη ωστόσο ήταν η αναφορά του Φρανσουά Ολάντ στο χρονοδιάγραμμα των διαγραφομένων εξελίξεων. Και αυτός, όπως έκανε την Παρασκευή η Καγκελάριος της Γερμανίας, αναφέρθηκε στο ζήτημα «κλειδί» που είναι η έκθεση της Τρόικα. Ο κ. Ολάντ ωστόσο πήγε και λίγο μακρύτερα στις δηλώσεις του.

«Η έκθεση της Τρόικα θα πρέπει να πιστοποιήσει την πρόθεση υλοποίησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Μετά η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτό που έχει να κάνει» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως ζητήματα όπως επιμήκυνση, επιτόκια και κούρεμα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης υπό τον όρο της υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων.

Ο Αντώνης Σαμαράς «πήρε» από τον Φρανσουά Ολάντ κάτι περισσότερο από αυτά που κατάφερε να αποσπάσει από το Βερολίνο. Μία έμμεση και άρα θετική αναφορά σε αποφάσεις που θα ληφθούν (ο Γάλλος πρόεδρος επέμενε ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο) στο άμεσο μέλλον για την Ελλάδα, βλέπε ελαφρύνσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το κέρδος αυτό περιορίζεται προς στιγμήν σε επικοινωνιακό και μόνο επίπεδο αλλά είναι ικανό να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις κεντροευρωπαϊκές Καγκελαρίες ως προς την επαναλαμβανόμενη κατηγορία που εκτοξεύεται περί αναξιοπιστίας της Αθήνας.

Το ζήτημα πλέον εναπόκειται στη βούληση (πολιτική) της Τρόϊκα να συμπεριλάβει στην έκθεση της εκείνα τα στοιχεία που θα πιστοποιούν κάποια πρόοδο στους οικονομικούς δείκτες (εσωτερική υποτίμηση, πορεία του ετήσιου ελλείμματος, θεαματική μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κ.λπ.) ενώ παράλληλα θα διαβεβαιώνουν την πρόθεση -αν όχι επιδίωξη- της Αθήνας να υλοποιήσει το σύνολο των μέτρων και μεταρρυθμίσεων που προβλέπουν τα μνημόνια.

Πρόκειται για το αμέσως επόμενο στοίχημα του Έλληνα πρωθυπουργού, το οποίο δεν έχει κανένα χαρακτήρα επικοινωνιακού τύπου, όπως το αμέσως προηγούμενο δηλαδή να αντιστραφεί το αρνητικό πολιτικό κλίμα για την Ελλάδα.

Η συνάντηση Ολάντ - Σαμαρά

Ολοκληρώθηκε στις 12.30 (ώρα Ελλάδος) η συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι σε συνεχεία των επαφών του με Ευρωπαίους ηγέτες για την αλλαγή του κλίματος δυσπιστίας προς την ελληνική πλευρά.

Ο κ. Ολάντ υποδέχθηκε τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Η συνάντησή τους, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα είχε διάρκεια 45 λεπτών, ωστόσο κράτησε λίγο παραπάνω.

Στα Ηλύσια Πεδία ο Αντώνης Σαμαράς

Οι δύο ηγέτες παραχωρούν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Φρανσουά Ολάντ μεταξύ άλλων, είπε: «Δεν τίθεται θέμα παραμονής ή μη της Ελλάδας στο ευρώ. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στο ευρώ. Χαιρετίζω τις προσπάθειες του ελληνικού λαού τα τελευταία δυόμιση χρόνια».

Η πρώτη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού έγινε στα γαλλικά. Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς είπε: «Σήμερα μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τον Γάλλο πρόεδρο και να συζητήσουμε τις μεγάλες απειλές, τις μεγάλες προκλήσεις αλλά και τις κοινές προοπτικές που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Βρίσκομαι εδώ για να διαβεβαιώσω τον Γάλλο πρόεδρο για το αντίθετο».

Ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους δεν έγιναν και στις 12.40 (ώρα Ελλάδος) ο Γάλλος πρόεδρος αποχαιρέτησε τον κ. Σαμαρά.

Ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του προσπάθησαν να δείξουν ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση της οικονομίας της. Το κλίμα στην συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες ήταν σαφώς καλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο που επικρατούσε με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή του στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς την ελληνική πλευρά συνδέεται άμεσα με την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Τον Αντώνη Σαμαρά συνόδευσαν στο ταξίδι του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο βουλευτής Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου, Σταύρος Βασιλόπουλος και ο σύμβουλος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Σταύρος Παπασταύρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τους κυβερνητικούς εταίρους κ.κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, ενώ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ.

madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης