Κόκκινος συναγερμός στις τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια


Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για τις διαστάσεις που μπορεί να προσλάβει τους επόμενους μήνες η αδυναμία επιχειρήσεων και νοικοκυριών... 


...να εξυπηρετούν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους προς το πιστωτικό σύστημα ως αποτέλεσμα των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, της μείωσης των εισοδημάτων και φυσικά της αύξησης της ανεργίας.

Μάλιστα στις τράπεζες ανησυχούν ότι από τον ερχόμενο μήνα η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω καθώς το «μείγμα» της πίεσης γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο, με δεδομένα τη νέα άνοδο της ανεργίας μετά το πέρας των εποχικών εργασιών, τις περικοπές μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την επικείμενη εφεδρεία με όποιον τρόπο και αν τελικά εφαρμοστεί και τις αυξανόμενες εισπρακτικές απαιτήσεις από πλευράς του Δημοσίου.

Ήδη τα καθυστερούμενα δάνεια υπερβαίνουν το 20% του συνόλου και προσεγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ σε απόλυτο νούμερο, με σταθερά ανοδική τάση η οποία μάλιστα έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες.
Το τελευταίο τετράμηνο καταγράφεται άνοδος των επισφαλειών κατά 1% το μήνα ενώ μέχρι πρόσφατα ο ρυθμός ήταν ως 1,5% σε ορίζοντα τριμήνου.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων του πιστωτικού συστήματος από 14,7% του συνόλου των δανείων που ήταν στο εννεάμηνο του 2011, πήγε στο 15,9% στο τέλος του 2011, για να εκτοξευτεί στο 18,5% στο πρώτο τρίμηνο φέτος και να ξεπεράσει το 20% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Πρακτικά η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι μέσα σε εννέα μήνες περισσότερα από 10 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια προστέθηκαν στο σύστημα με ό,τι συνεπάγεται για αυτό για την ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων για το σχηματισμό προβλέψεων.

Η εκτίναξη των καθυστερήσεων αποδίδεται στη βαθιά ύφεση και την άνοδο της ανεργίας και θέτει εν αμφιβόλω πλέον τις ικανοποιητικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών κατά τον έλεγχο της Blackrock τον περασμένο Νοέμβριο. Τα στοιχεία της «ακτινογραφίας» που πραγματοποίησε η Blackrock καθίστανται ουσιαστικά ανεπίκαιρα ενώ οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες προβλέψεις και ο τελικός λογαριασμός για τις κεφαλαιακές ανάγκες θα γίνει ακόμη υψηλότερος.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται «τινάζονται στον αέρα» καθώς τα οικονομικά δεδομένα των δανειοληπτών επιδεινώνονται ραγδαία, ενώ στο ερώτημα ποιο θα μπορούσε να είναι το αντίδοτο στην επικίνδυνη αυτή εξέλιξη, απαντούν ανεπιφύλακτα η ανακοπή των συνθηκών ύφεσης ώστε σταδιακά να υπάρξουν θετικές ενδείξεις στην κατεύθυνση της ανάκαμψης.

Πηγή:express
 madata.gr
Zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ