Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΤΙΣΤΑΔΙΩΤΙΚΑ 2012: Αναφορά στο Ελληνικό Σινεμά


Όπως έχει γίνει γνωστό στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κτιστάδων, με τον τίτλο "Κτισταδιώτικα 2012", σ' αυτό το ομώνυμο χωριό των Τζουμέρκων από 10 μέχρι 16 Αυγούστου, φέτος θα έχει συμμετοχή και η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου.


Έτσι, την Δευτέρα 13 Αυγούστου και ώρα 9 μ.μ. η αξιόλογη αυτή Λέσχη, θα κάνει αναφορά στην Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου. 

Αν κρίνουμε από την έντονη και πολύχρονη παρουσία, αλλά και την πολύπλευρη δράση της Λέσχης αυτής στο γειτονικό μας Μεσολλόγι, η εκδήλωση που έχουν ετοιμάσει για τις εκδηλώσεις, σίγουρα θα είναι μια προσεγμένη αναφορά στην ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου.    

Το ιστορικό της Κινηματογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου  

Το 1978 μια παρέα Μεσολογγιτών φίλων του καλού κινηματογράφου, με πρωτοβουλία της κ. Ακακίας Κορδόση (συγγραφέας) ίδρυσαν την Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου. Ήταν η εποχή που με την επέλαση της τηλεόρασης, άρχισε ο κινηματογράφος να περνά κρίση και να κλείνουν η μία μετά την άλλη οι αίθουσες προβολής ταινιών.

Υπήρχε λοιπόν μεγάλη ανάγκη προβολής ταινιών ποιότητος στην πόλη και την ανάγκη αυτή ήρθε να καλύψει η Κινηματογραφική Λέσχη η οποία λειτούργησε κάποια χρόνια και είχε αξιόλογη δραστηριότητα. Παράλληλα με τις προβολές, διοργάνωνε εκδρομές, συνεστιάσεις και πολιτιστικές παρεμβάσεις, παρουσία προσωπικοτήτων, όπως για παράδειγμα αυτή του πρώτου Προέδρου Κινηματογραφικής Λέσχης στην Ελλάδα, Παύλου Ζάνα και άλλων.


Η δυσκολία όμως ανεύρεσης αίθουσας προβολής μαζί με τα αυξημένα οικονομικά προβλήματα, ανάγκασαν τη Λέσχη να διακόψει την δραστηριότητά της.
Ο κόσμος όμως είχε συνηθίσει στην ιδέα και στη χρησιμότητα μιας Κινηματογραφικής Λέσχης και επιζητούσε την επαναλειτουργία της.
Το 1985 μια άλλη παρέα Μεσολογγιτών, αποτελούμενη από τους Μιχάλη Χαντζή, Μάριο Παπαθεοδώρου, Ζέτα Λάτα κ.ά. επιχείρησαν ξανά την προσπάθεια, η οποία κράτησε για περίπου δύο χρόνια. 


Φτάνουμε στην περίοδο ΄92 -΄93, όπου η γνωριμία του σημερινού προέδρου Μάκη Θεοφιλάτου με τον σκηνοθέτη Περικλή Χούρσογλου, ήταν καταλυτική.
Ήταν η εποχή που ο γνωστός και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, Περικλής Χούρσογλου, έκανε αναζητήσεις χώρων στο Μεσολόγγι για τα γυρίσματα της πρώτης του, μεγάλου μήκους ταινίας, «Λευτέρης Δημακόπουλος»: 


Το οδοιπορικό ενός νέου Μεσολογγίτη και η κούρσα του προς την αμφίβολη επιτυχία… 

Ο συνθήκες ήταν πλέον ευνοϊκές γιατί είχε διαμορφωθεί και η αίθουσα του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου, αλλά ταυτόχρονα είχε εγκατασταθεί και η μηχανή προβολής, δωρεά της οικογένειας Ζαβέρδα, προς τον δήμο Μεσολογγίου.
Έτσι, για μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων χρόνων περίπου, υπό την αιγίδα του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» γινόταν κάθε εβδομάδα, προβολές ταινιών.
Έτος 1998 και μετά από πολύχρονη εμπειρία, πραγματοποιείται η πρώτη ιδρυτική συνέλευση της σημερινής ¨Λέσχης Φίλων του Κινηματογράφου¨, με σκοπό
«… την παρέμβαση στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής μας με την προβολή ταινιών κινηματογράφου ποιότητας, τη μέριμνα για κινηματογραφική παιδεία, τη μελέτη της, τη δημιουργία κίνησης ενδιαφέροντος για τον κινηματογράφο κ.ά…»
Στην πορεία (2002) αποκτήθηκαν μηχανήματα προβολής σύγχρονης τεχνολογίας, προσφορά του Ο.Τ.Ε. και έκτοτε κάθε εβδομάδα (Κυριακή – Δευτέρα) προβάλλονται ταινίες ποιότητας.
Τα σχετικά προγράμματα ανακοινώνονται μέσω των τοπικών εφημερίδων, του ραδιοφώνου, του διαδικτύου (ιστοσελίδας), ενημερωτικών εντύπων και από τους πίνακες ανακοινώσεων της Λέσχης που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης.


Η όλη προσπάθεια έχει ¨αγκαλιαστεί¨ από το κοινό της πόλης μας και σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας παρακολουθεί τις προβαλλόμενες ταινίες. Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και περιλαμβάνει επίσης, ειδικές προβολές για τα Σχολεία (ταινίες οικολογικού & εκπαιδευτικού περιεχομένου), ταινίες κινουμένων σχεδίων και 3D animation, προβολές στα πλαίσια της Πολιτιστικής Εβδομάδας του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, κινηματογραφικά αφιερώματα στον εγχώριο και παγκόσμιο κινηματογράφο κ.ά.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν διοργανωθεί αρκετές εκδηλώσεις και πολλοί γνωστοί σκηνοθέτες, ηθοποιοί, άνθρωποι της 7ης Τέχνης και των Γραμμάτων, έχουν επισκεφθεί την πόλη μας και έχουν εντυπωσιασθεί από την φιλόξενη υποδοχή και το αξιόλογο επίπεδο των εκδηλώσεων.
 
Αυτό είναι έν συντομία το ιστορικό της Πολιτιστική μας Κυψέλης, όπου αρκετοί άνθρωποι εργάζονται αθόρυβα και συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην αναβάθμιση της πόλης μας, με το πλούσιο πνευματικό παρελθόν.  
Θα πρέπει επίσης να επαινέσουμε και την σημαντική συμβολή των Μ.Μ.Ε. του νομού μας, που προβάλλουν τις δραστηριότητές μας με τον καλύτερο τρόπο.
Αποτελεί λοιπόν η Κινηματογραφική Λέσχη, μια εστία εμφανούς, προσφοράς πολιτισμού και μιας αθέατης, σημαντικής, κοινωνικής παρέμβασης.

Διαβάστε ακόμα: Όλα είναι έτοιμα για τα "Κτισταδιώτικα 2012"
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης