Δημόσια συζήτηση για το πρόγραμμα MED 2007-2013


Δημόσια συζήτηση για το έργο διακρατικής συνεργασίας «ICS – SMEs and Cooperative Economy for Local Development», που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα MED 2007-2013, πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου


Στη συζήτηση, που μετείχαν εκπρόσωποι συνεταιριστικών φορέων της Περιφέρειας, έγινε ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων σχετικά με τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την ενίσχυση της δημιουργίας συνεργατικών σχηματισμών (clusters)  συνεταιρισμών στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Τις εργασίες κήρυξε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη διαχρονική πορεία, αλλά και το μέλλον των συνεταιρισμών στην Ήπειρο. «Πριν χρόνια οι συνεταίροι έδιναν και την ψυχή τους στο συνεταιριστικό κίνημα για να αλλάξουν τα πάντα στην παραγωγική διαδικασία στην  περιοχή μας. 


Σιγά – σιγά, οι συνεταιρισμοί εκφυλίστηκαν και ήταν μεγάλο λάθος το γεγονός ότι εγγραφόταν σε αυτούς άτομα που είχαν άλλες επαγγελματικές ασχολίες ή και όταν δόθηκε το δικαίωμα σε ολιγομελείς ομάδες να ιδρύουν συνεταιρισμούς».

Με τη νέα νομοθεσία, συνέχισε ο Περιφερειάρχης, δίνεται η δυνατότητα να μπουν οι βάσεις για καλύτερους συνεταιρισμούς,  ώστε να φθάσουν στο επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών εταίρων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και σήμερα υπάρχουν συνεταιρισμοί στην Ήπειρο που ξεχωρίζουν, αλλά σε σύνολο χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά.  

«Εάν κωφεύσουμε και χαϊδεύουμε αυτιά, ότι όλα πάνε καλά, δεν θα πετύχουμε τίποτε και θα είμαστε αφερέγγυοι στην Ευρώπη», κατέληξε.

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης ανέφερε  τα εξής:

«Στόχος της Αιρετής Περιφέρειας είναι να εξελιχθεί η Ήπειρος σε περιφέρεια εξωστρεφή και ανταγωνιστική στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Βασική μας επιλογή είναι η έμπρακτη στήριξη του Ηπειρώτικου συνεταιριστικού κινήματος μέσα από τη χάραξη ενιαίας στρατηγικής σε όλους τους κλάδους της συνεταιριστικής οικονομίας μας. 

Ο ρόλος μας σε αυτόν τον αγώνα είναι η αγαστή και συνεχής επικοινωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και η δημιουργία πλαισίου ευκαιριών και προκλήσεων για την συνεταιριστική κοινότητα. Βασικό πυλώνα σε αυτή την προσπάθειά μας αποτελεί η διεκδίκηση εθνικών και κοινοτικών πόρων μέσα από το ΕΣΠΑ και τα Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε σε διακρατικά εταιρικά σχήματα και συνεργαζόμαστε με αντίστοιχες Περιφέρειες της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Μεσογείου με κοινούς προβληματισμούς και χαρακτηριστικά, όπως στο συγκεκριμένο Έργο.

Με τη σημερινή συνάντηση συνεχίζουμε και εδραιώνουμε τη συνεργασία μας με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της Ηπείρου,  μέσω της ενημέρωσης για την δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών των συνεταιρισμών μας,  καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν από την προσπάθεια αυτή».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης