«Mακρυχέρης» παραμένει στο ΥΠΟΙΚ με υπουργική απόφαση


Σε οικονομικά «ατοπήματα» φέρεται να έχει υποπέσει μια ακόμη υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία κατηγορείται ότι αλλοίωνε και «νόθευε» χρηματικά εντάλματα εισπράττοντας χρηματικά ποσά που δεν δικαιούνταν.


Η συγκεκριμένη υπάλληλος υπηρετούσε στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Νομού Χανίων κατηγορείται ότι παραποιούσε χρηματικά εντάλματα μικρών ποσών (30, 120 ευρώ), «μετατρέποντας» τα, σε εντάλματα των 1.500 και των 1800 ευρώ. Ποσά τα οποία στη συνέχεια εισέπραττε παράνομα.

Φεύγεις – Δεν φεύγεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η «πορεία» που πήρε η υπόθεση μετά την αποκάλυψη των «υπόγειων» δραστηριοτήτων της υπαλλήλου.
Το Σεπτέμβριο του 2007, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο ανατέθηκε η έρευνα της υπόθεσης, αποφάσισε ότι, παρ’ όλο που η Α. Τ. βαρύνονταν με κατηγορίες, δεν θα έπρεπε να τεθεί σε αργία.
Τον Ιούλιο του 2008 το υπουργείο θεώρησε λανθασμένη την απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και έθεσε την υπάλληλο σε αργία.
Όλα αυτά μέχρι τον Ιούλιο του 2009. Τότε το ΥΠΟΙΚ έκανε «στροφή» και αποφάσισε να την επαναφέρει και πάλι στα καθήκοντά της.

Η αποκάλυψη της απάτης

Το «νήμα» των παράνομων δραστηριοτήτων της Α. Τ., η οποία υπηρετούσε στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Ν. Χανίων, ξεκίνησε να ξετυλίγεται μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε η διευθύντρια της υπηρεσίας στις αρχές του 2007.
Τότε διαπιστώθηκε ότι η υπάλληλος είχε διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα «με προεκτάσεις ποινικών ευθυνών» και παραπέμφθηκε ενώπιον του Γενικού Διευθυντή Δημοσιονομικών Ελέγχων.

Η έρευνα της υπηρεσίας «έδειξε» ότι η Α. Τ., παραποιούσε τις καταστάσεις της Υ.Δ.Ε., ανέγραφε –παράνομα- πολύ μεγαλύτερα ποσά από τα πραγματικά και εν συνεχεία κατέθετε τις τροποποιημένες καταστάσεις στην εφορία, προκειμένου να επιτύχει μεγαλύτερη απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε και στο Δ’ Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κλήθηκε να κρίνει αν θα έπρεπε η υπάλληλος να τεθεί σε αργία μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Τελικά, η Α. Τ. κλήθηκε σε ακρόαση και αποφασίστηκε να παραμείνει στην υπηρεσία της.

Ασκήθηκαν διώξεις

Πέρα όμως από το διοικητική οδό, η υπόθεση πήρε και το δρόμο της Δικαιοσύνης. Τον Ιανουάριου του 2008, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, ενημέρωσε την υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου ότι ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χανίων άσκησε ποινική δίωξη κατά της υπαλλήλου για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης, νόθευσης και χρήσης νοθευμένων εγγράφων κατ’ εξακολούθηση και της παράβασης καθήκοντος.

Το 2009 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων έκρινε ένοχη την Α. Τ., και την καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών (με αναστολή).
Η υπάλληλος «απάντησε» με έφεση, η οποία όμως «έπεσε» στο κενό, καθώς το Εφετείο Κρήτης, δεν την έκανε δεκτή και καταδίκασε την υπάλληλο σε δύο μήνες φυλάκιση.
Πλέον, το λόγο έχει το πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο καλείται να αποφασίσει για την «τύχη» της υπαλλήλου για μια ακόμη φορά. Μέχρι τότε θα υπηρετεί κανονικά…

Το ρεπορτάζ υπογράφουν: Πέτρος Κουσουλός - Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

 http://www.zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ