Συνεχείς καταστροφές από τις επιδρομές αγριόχοιρων


Φόβος και τρόμος έχουν γίνει τα αγριογούρουνα για τους κατοίκους της Χρυσοβίτσας Ιωαννίνων. 

Το πρόβλημα αυτό το διάστημα έχει γίνει τεράστιο καθώς σε καθημερινή βάση βρίσκουν κατεστραμμένες τις καλλιέργειες, τους κήπους και τα χωράφια τους.


Όπως οι ίδιοι αναφέρουν όλα ξεκίνησαν πριν τρία περίπου χρόνια. Τότε μία ομάδα κυνηγών μετέφερε ένα μικρό αριθμό αγριόχοιρων και μετέτρεψε χωράφια σε καταφύγιο. Ακολούθησαν καταγγελίες στο δασαρχείο και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Αποτέλεσμα ήταν τα ζώα να αφεθούν ελεύθερα. Έτσι ο αριθμός τους πολλαπλασιάστηκε και σήμερα ολόκληρα κοπάδια καταστρέφουν ότι υπάρχει.
Οργισμένοι καθώς βλέπουν τον κόπο τους καθημερινά να χάνεται ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να κινηθούν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Να σημειωθεί ότι ανάλογα προβλήματα σημειώνονται και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου. Το φιλοζωικό σωματείο του Νομού Θεσπρωτίας με ανακοίνωσή του καυτηριάζει την κατάσταση φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνους τους κυνηγούς, οι οποίοι απελευθερώνουν αγριογούρουνα για εμπλουτισμό των κυνηγότοπων, όμως αυτά καταλήγουν στις αυλές των σπιτιών, προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

«Τα ζώα αυτά επειδή έχουν γεννηθεί και έχουν ζήσει σε αιχμαλωσία ,δεν γνωρίζουν πώς να τραφούν και πώς να προφυλαχθούν από τους κινδύνους . Φυσικό είναι να πλησιάζουν σε σπίτια με την ελπίδα να τα ταΐσει κάποιος άνθρωπος ,δημιουργώντας προβλήματα σε κήπους και σε οικόσιτα ζώα. 

Η περίοδος προσαρμογής αιχμάλωτων ζώων και η επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον πρέπει να γίνεται πάντοτε με ειδική εκπαίδευση η οποία είναι επίπονη και μερικές φορές διαρκεί μήνες. Ακόμα η απελευθέρωση ζώων ,ειδικά για τέτοιους σκοπούς προϋποθέτει επιστημονικές μελέτες του οικοσυστήματος», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Συλλόγου.

 http://www.epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης