Το Βερολίνο σπρώχνει την Ισπανία σε Μνημόνιο


Διαπραγματεύονται μια … light εκδοχή μόνο για τις τράπεζες

Τη … συμβιβαστική λύση για τον τερματισμό της τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία ψάχνουν οι επιτελείς των δύο χωρών, με το πρακτορείο Reuters και τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung να σημειώνουν πως τις τελευταίες ώρες έχουν ενταθεί οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών.



Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα εκείνο που αναζητείται είναι η εξεύρεση μιας «λύσης» που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, με δεδομένο πως μέχρι και την ύστατη ώρα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος διατείνεται ότι η Μαδρίτη δεν σχεδιάζει άμεσα την υποβολή αιτήματος στήριξης των τραπεζών της και θα περιμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων στο τραπεζικό της σύστημα, προτού λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις, ενώ το γερμανικό οικονομικό επιτελείο διαμηνύει πως «η βοήθεια από τους μηχανισμούς της Ευρώπης μπορεί να προέλθει μόνο δια μέσου της κλασσικής οδού του… μνημονίου και της χρηματοδότησης κάθε χώρας».


Μάλιστα ο  εκπρόσωπος τύπου της Καγκελαρίας τόνισε νωρίτερα πως «οι αρχές που διέπουν τη λειτουργία του EFSF είναι ξεκάθαρες, οι κυβερνήσεις πρέπει να καταθέτουν αιτήματα βοήθειας στο ταμείο διασώσεων»…


Παρ’ όλ’ αυτά, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να εξετάζουν κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα να δοθούν χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στο ισπανικό Ταμείο Στήριξης Τραπεζών (Frob). Σε αντάλλαγμα η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα – ακόμη και με νέες συγχωνεύσεις ή με κλείσιμο μεμονωμένων τραπεζών.


Αυτή η «λύση» έχει αρκετά προτερήματα, με κυριότερο το ότι η Ισπανία θα πάρει λεφτά αλλά δεν θα υποχρεωθεί να προχωρήσει στη λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Με δυό λόγια θα πάρει ένα… Μνημόνιο σε light έκδοση!

  Παναγιώτης Γκρουμούτης
http://www.protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ