Κομισιόν: Δεν συζητάμε νέο μνημόνιο για την Ελλάδα


Δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία με την Ελλάδα για τους όρους του πακέτου διάσωσης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμεντέου Αλταφάζ που επανέλαβε ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να αναζωογονηθεί η ελληνική οικονομία.



«Συμφωνήσαμε μόλις πρόσφατα σε ένα δεύτερο πρόγραμμα οπότε κανείς δεν μιλάει για ένα νέο μνημόνιο», σημείωσε ο κ. Αλταφάζ προσθέτοντας ότι το μόνο που επιδιώκουν οι ευρωπαϊκές αρχές είναι να διασφαλίσουν ότι η χώρα θα υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.


«Συζητούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει υπό την ευθύνη της το πρόγραμμα και θα το εφαρμόσει ώστε να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά» σημείωσε.


Ο κ. Αλταφάζ πρόσθεσε ότι αμέσως μόλις συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές «τα καλύτερα μέσα εφαρμογής του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους της».


Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν πάντως οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


«Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε παραχωρήσεις από τους εταίρους της, αλλά αυτές δεν επιτρέπεται να οδηγήσουν σε δραματική χαλάρωση των όρων δανειοδότησης. Αναίτιες παραχωρήσεις θα ήταν ένα απόλυτα εσφαλμένο μήνυμα», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξή του προς το δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ZDF.


Διευκρινίζει πάντως ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαπιστώσεις της τρόικας, η οποία επισκεπτόμενη την Αθήνα θα κρίνει τι είναι δυνατό να γίνει και εάν υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων.


Οι ενδεχόμενες αλλαγές δεν θα πρέπει να είναι ριζικές και να «θίξουν την ουσία» του προγράμματος καθώς -όπως επισήμανε- το ζητούμενο δεν είναι μόνο «η δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

 http://www.ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης