"Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες"


«Υπήρχε μία αυτοκρατορία από τις ακτές της Μεσογείου μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα, όπου όλοι και όλα πήγαιναν ρολόι. Όλοι; Όχι βέβαια. Στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, μία μικρή χώρα, όμορφη αλλά περίεργη, άρχισε να κινείται με ακατάληπτο ρυθμό. Οι άνθρωποι μιλούσαν Ελληνικά και οι κάτοικοί της ονομάζονταν Έλληνες. Περίεργος λαός με παλιά πατίνα».


Κάπως έτσι θα μπορούσε να αρχίζει ένα άρθρο μεγάλου αναλυτή, προκειμένου να εισαγάγει αυτά που συμβαίνουν τώρα (στην Αυτοκρατορία της Ε.Ε.) και αυτά που διαδραματίζονται εδώ και καιρό στη μικρή χώρα της Ανατολικής Μεσογείου (την Ελλάδα).


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Eurogroup, η Κομισιόν, αλλά και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, εν όψει του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών.


Διασφαλίζουν, όπως δηλώνουν, ρευστότητα στις τράπεζες της παγκόσμιας κοινότητας, αφιερώνουν «συναλλαγματικές γραμμές επικοινωνίας» μεταξύ τους, για να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενες ισχυρές πιέσεις σε νομίσματα από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, εξετάζουν όλο το αμυντικό σύστημα της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας, παρακολουθώντας σε κατάσταση συναγερμού τις εξελίξεις στη μικρή αυτή χώρα της Μεσογείου, που διαθέτει το 2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Ευρωζώνης. Σχήμα οξύμωρον αλλά αληθινό. 

Το ρεπορτάζ παραθέτει την «αμείλικτη» πραγματικότητα, όπου οι δηλώσεις που εκστομίζονται στην Κουμουνδούρου ανεβάζουν ή κατεβάζουν τις μετοχές στη Σαγκάη και επηρεάζουν τις ισοτιμίες στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

Με κομμένη την ανάσα, λοιπόν, η Ευρωζώνη και το IIF του Τσαρλς Νταλάρα (για λίγους μήνες ακόμη), το ΔΝΤ και οι ιδιώτες τραπεζίτες έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό. Το επίκεντρο των παγκοσμίων εξελίξεων έχει μεταφερθεί σε ένα μικρό τρίγωνο με τρεις κορυφές.


Την πλατεία Κουμουνδούρου, τη Λεωφόρο Συγγρού και την… Ακρόπολη, όπου οι «τρελοί αυτοί Έλληνες»
έχουν εναποθέσει τον «θησαυρό» τους, όπως παλιά, στην εποχή του Περικλή. Δύο στοιχεία φυλάσσονται στο «θησαυροφυλάκιο». Η επιμονή να επιβιώσουν και η ελπίδα για ένα χαμόγελο. Είναι όντως όλοι τους τρελοί;

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα αυτές τις ημέρες έχει την απόλυτη τιμητική. Η ιστορία θα δείξει αν η σελίδα που θα γραφτεί στα τωρινά κιτάπια θα είναι «μαύρη» ή θα έχει και κάποιες αποχρώσεις του γκρίζου, με πιο «αισιόδοξες» προοπτικές. 


Τα σενάρια της επόμενης ημέρας δίνουν και παίρνουν, με τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης να περιμένει με αγωνία το βράδυ της Κυριακής και τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για λήψη εκτάκτων μέτρων, όπως η παροχή ρευστότητας. 
«Θέλουμε την Ελλάδα, αν δεν "ξεχάσει" τα συμφωνηθέντα»

Σε ένα θερμό τετ α τετ στο Παρίσι, Μόντι και Ολάντ συμφώνησαν στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, θέτοντας όμως την τήρηση των δεσμεύσεων ως αδιαπραγμάτευτο όρο.



Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε: «Πλησιάζουν οι εκλογές στην Ελλάδα. Συμμερίζομαι απόλυτα τα όσα είπε ο Μάριο Μόντι. Είναι οι Έλληνες οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν. Τους σεβόμαστε. Κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να ανταποκριθούν σε όσα τους ζητήθηκαν. Η κατάσταση, όμως, ήταν τραγική».


«Ο ελληνικός λαός πρέπει να δείξει εκ νέου προσήλωση στο ευρώ και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Η Ευρώπη από τη μεριά της είναι ανάγκη να κάνει ό,τι χρειάζεται» συνέχισε ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ζήτησε κονδύλια και πρωτοβουλίες από πλευράς Ε.Ε. για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.


Ο Ολάντ παρουσίασε μάλιστα έγγραφο στον Ιταλό πρωθυπουργό με τις προτάσεις του για την τόνωση της ανάπτυξης.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάριο Μόντι, ο οποίος τόνισε πως στόχος των δύο ηγετών είναι «να ενισχυθεί η ανάπτυξη, χωρίς εγκατάλειψη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά με υιοθέτηση ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως είχαμε ήδη τονίσει στη διάσκεψη της 23ης Μαΐου».


«Θα πρέπει να ενισχυθεί και η θέση των χωρών έναντι των αγορών. Συζητήσαμε και για την έκδοση ευρωομολόγων» πρόσθεσε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός.


Τόνισε, επίσης, ότι σε τρεις ημέρες διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές και ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της».


«Ο ελληνικός λαός κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, που σε άλλες καταστάσεις θα χρειάζονταν μια γενιά. Η Ε.Ε. και οι χώρες της Ευρωζώνης δείχνουν και έδειξαν αλληλεγγύη. Οι δύο χώρες μας προσφέρουν το 40% της στήριξης στην Ελλάδα. Η συνέχεια της εφαρμογής από μέρους της Ελλάδας των δομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι η καλύτερη εγγύηση για την παραμονή της στη ζώνη του ευρώ».

S&P: Ένα «ατύχημα» μπορεί να φέρει την Ελλάδα εκτός ευρώ

Πιθανότητα «ένα στα τρία» βλέπει η Standard & Poor’s στο ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ την επαύριον των εκλογών της 17ης Ιουνίου.


Την άποψη αυτή εκφράζει σε άρθρο του στους «Financial Times» o επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης του οίκου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης «από ατύχημα».


Ο κορυφαίος αναλυτής του οίκου, Μόριτζ Κρέιμερ, με αφορμή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, εκτιμά ότι το ενδεχόμενο «βιώσιμης κυβέρνησης» παραμένει πολύ αβέβαιο, ενώ υποστηρίζει ότι, παρά την ευρεία υποστήριξη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ από όλα τα μεγάλα κόμματα της χώρας και την κοινή γνώμη, υπάρχει τουλάχιστον μία πιθανότητα στις τρεις για έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο του γράφει πως η έξοδος της χώρας μπορεί να γίνει από... ατύχημα. Κάτι που μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που σχηματιστεί μία κυβέρνηση ΣΥΡΙZA - η οποία βασικά θα απορρίψει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - με πιθανό επακόλουθο τη διακοπή της εξωτερικής οικονομικής στήριξης.


Ο κ. Κρέιμερ γράφει πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς δηλαδή «την τελευταία πηγή πίστωσης» για την Ελλάδα, η κυβέρνηση είναι πιθανό να αναγκαστεί να βρει άμεσα τρόπους χρηματοδότησης. Δεδομένων των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη διαδικασία συλλογής εσόδων, πολύ περισσότερο της αδυναμίας της να αυξήσει τα έσοδα από τη φορολογία, η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να μειώσει ακόμη πιο σκληρά τις δαπάνες και να... τρέξει, για να καλύψει τα κενά.


Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, συνεχίζει ο επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της S&P, η οικονομική ύφεση της Ελλάδας πιθανότατα θα επιταχυνθεί με επιπλέον αύξηση της ανεργίας και επιδείνωση της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Και καταλήγει λέγοντας πως «όπου επικρατεί η απόγνωση και η απελπισία, ενδέχεται να περάσουν λαϊκίστικα μέτρα, όπως η έξοδος από την Ευρωζώνη».


Νωρίτερα, δε, η Standard & Poor’s έκρουε και τον κώδωνα του κινδύνου για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο συνολικά. Με έκθεσή του, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες εισέρχονται σε κρίσιμη φάση και επισημαίνει πως «οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων -όπως οι ελληνικές εκλογές, η ευρωπαϊκή σύνοδος και η σύνοδος της G20- θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής κατεύθυνσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες».

ΙΙF: Αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα περάσει τον σκόπελο

Την εκτίμηση του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα εξέφρασε ο επικεφαλής του
Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του Ινστιτούτου, στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, ο κ. Νταλάρα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα πρέπει να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της στους βασικούς στόχους του συμπεφωνημένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος.


Επισημαίνει, πάντως, ότι υπάρχει «περιθώριο και ανάγκη αλλαγής».

Μέρκελ: Την «έχουν ζώσει τα φίδια»

Την ίδια ώρα, γερμανικά δημοσιεύματα σημειώνουν την ανησυχία του Βερολίνου για τις ελληνικές κάλπες της 17ης Ιουνίου.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση «τρέμει» το ενδεχόμενο να εκλεγεί κάποιο αντιμνημονιακό κόμμα, που δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα και τις δεσμεύσεις που έχουν υπογράψει οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς.

Για να μην ξεχνούμε και την παράλληλη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία, εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για κατίσχυση των σοσιαλιστών του Ολάντ, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η πολιτική λιτότητας εμπνεύσεως Μέρκελ που έχει επιβάλει σε ολόκληρη την Ευρώπη να πάει περίπατο...


Έτσι, η ισχυρή κυρία της Καγκελαρίας αποφάσισε να παρακολουθήσει την εκλογική μάχη σε Αθήνα και Παρίσι από το γραφείο της στο Βερολίνο, έχοντας κοντά της ολόκληρο το επιτελείο της.

Τηλεδιάσκεψη Eurogroup μετά τα αποτελέσματα

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης φέρεται να σχεδιάζουν τηλεφωνική διάσκεψη αμέσως μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαϊκών διπλωματικών πηγών στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Ο επίτροπος Όλι Ρεν αποφάσισε να μη μεταβεί στη σύνοδο του G20, ενώ, όπως προαναφέραμε, η Άνγκελα Μέρκελ θα καθυστερήσει την αναχώρησή της από το Βερολίνο, προκειμένου να παρακολουθήσει πρώτα τα αποτελέσματα των εκλογών.


Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει περιθώριο 100 ημερών για να εφαρμόσει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα, ώστε να πείσει ότι η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.


Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού 

http://www.zougla.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης