Πρεβεζάνος "εξημέρωσε" την κάπαρη και κάνει εξαγωγές...


Με το βραβείο καινοτομίας τιμήθηκε από το περιοδικό “Γαστρονόμος” και την εφημερίδα Καθημερινή ο Πρεβεζάνος Γεωπόνος Φίλιππος Θεοχάρης.



Ο κ. Θεοχάρης παρέλαβε το βραβείο σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη δεδομένου ότι είναι ο πρώτος έλληνας γεωπόνος που κατάφερε να “εξημερώσει” την κάπαρη το φυτό σύμβολο της ανυποταγής που βρίσκουμε σκαρφαλωμένο στους βράχους των Κυκλάδων και να το βάλει σε γλάστρες.


Ο γεωπόνος έφερε κάποια μοσχεύματα κάπαρης από την Τήνο και μετά από εκατοντάδες πειράματα και τέσσερα χρόνια προσπαθειών κατάφερε να τα πολλαπλασιάσει. Ο συγκεκριμένος παραγωγός, με γεωπονικές σπουδές, κατάφερε να καλλιεργήσει σε γλάστρες, αλλά και υπαίθρια, το φυτό-σύμβολο της ανυποταγής, την κάππαρη, μετά από χρόνια εργασίας και πολλά πειράματα.

Θυμίζουμε ότι το βραβείο του κ.Θεοχάρη όμως δεν ήταν το μόνο για την Ήπειρο. Το ειδικό βραβείο «Αλέξανδρος Γιώτης» που δίνεται προς τιμή του ιδρυτή της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου που απονέμεται κάθε χρόνο σε παραγωγό της Ηπείρου πήρε ο Βαγγέλης Γείτονας, από την Άρτα ο οποίος διαθέτει εγκαταστάσεις τυποποίησης χελιού, ενώ το τιμητικό βραβείο του «Γαστρονόμου» απονεμήθηκε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, τη μοναδική σχολή τυροκομίας στην Ελλάδα, με μεγάλη κοινωνική προσφορά.


Η κάπαρη (Capparis spinosa), είναι ένας πολυετής φυλλοβόλος θάμνος. Καπαρόκουμπο ή απλά κάπαρη, ονομάζεται το ανώριμο μπουμπούκι του φυτού, το οποίο συλλέγεται και συντηρείται ως τροφή.


Τα καπαρόκουμπα χρησιμοποιούνται ως ορεκτικά, μέσα σε σαλάτες, ή σε ομελέτες. Η χαρακτηριστική γεύση τους τα κάνει περιζήτητα ορεκτικά ή γαρνιτούρα. Η ακριβή όμως τιμή τους μας κάνει να είμαστε περισσότερο εγκρατείς από ότι θα θέλαμε.


Πολλοί επίσης τρώνε και τα φύλλα της κάπαρης (καπαρόφυλλα), αφού πρώτα τα βράσουν. Έχουν ελαφρώς πικρή γεύση, αλλά αρέσουν σε πολλούς. Συναντάμε τα φυτά κάπαρης να φύονται ελεύθερα στην φύση. Συνήθως τα βρίσκουμε επάνω σε παλιούς τοίχους, ξερολιθιές ή βράχους. Είναι φυτό της μεσογείου και ευδοκιμεί σε ξερικές και ημιξερικές περιοχές.


Η κάπαρη αναπτύσσεται σε μέρη που έχουν πλήρη ηλιοφάνεια (τα βλέπει ο ήλιος όλη μέρα) και ζεστό έως πολύ ζεστό καλοκαίρι. Το καλοκαίρι η κάπαρη αντέχει σε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Το χειμώνα όμως είναι ευαίσθητη και δεν αντέχει τις παγωνιές. Αντέχει όμως σε παρατεταμένο και χωρίς απότομες πτώσεις κρύο. Δεν αγαπά τα μέρη με υγρασία.


Η κάπαρη καταφέρνει και ευδοκιμεί σε αργιλώδη, αμμώδη, πετρώδη, χαλικώδη εδάφη με λιγότερο από 1% οργανική ύλη! Είναι πραγματικά ένα αξιοθαύμαστο φυτό.

http://prevezanikanea.blogspot.gr
http://www.kalliergo.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ