Επικράτησαν οι υποστηρικτές της επιστροφής των Γλυπτών


Με διαφορά υπερίσχυσε η ομάδα που υποστήριξε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, στο debate το οποίο διοργανώθηκε στο Λονδίνο τη Δευτέρα 11 Ιουνίου.


Υπέρ της πρότασης επιστροφής των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο τάχθηκαν ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και τηλεοπτικός παρουσιαστής Στίβεν Φράι και ο συμπατριώτης του βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και επικεφαλής της οργάνωσης Marbles Reunited, Άντριου Τζορτζ, ενώ κατά τάχθηκε ο Βρετανός ιστορικός και επίσης βουλευτής (με τους Εργατικούς) Τρίστραμ Χαντ με τον Ισπανό καθηγητή ιστορίας, Φελίπε Φερνάντεθ - Αρμέστο.


Ο Στίβεν Φράι έδειξε μια συγκινητική αγάπη για την Ελλάδα, μιλώντας για όλα αυτά που έχει προσφέρει ο πολιτισμός μας στην Ευρώπη, λέγοντας πως, όσο χρέος και να έχουμε σαν χώρα αυτή τη στιγμή, είναι μηδαμινό μπροστά στο χρέος της Ευρώπης απέναντι στην προσφορά του ελληνικού πολιτισμού. 


Τονίζοντας το γεγονός ότι μια επιστροφή θα ήταν δείγμα αρχοντιάς και αξιοπρέπειας από τη Βρετανία, ο Φράι μίλησε για την ιδέα του Παρθενώνα ως σύμβολο για την Αθήνα και την Ελλάδα και τη σημασία του να ενωθούν τα κομμάτια του μνημείου στην πατρίδα τους, μια και αποτελεί για ένα έργο τέχνης που στην ουσία έχει διαμελιστεί.

«Ο Παρθενώνας είναι αφιερωμένος στη θεά της Σοφίας, ένα σύμβολο ότι ο άνθρωπος είχε ξεφύγει από την επιθετική και άγρια φύση του και είχε μετουσιωθεί σε ον σκεπτόμενο» είπε μεταξύ άλλων ο Βρετανός ηθοποιός. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Άντριου Τζορτζ μίλησε για τον συμβολισμό αυτής της πράξης, για την αναγκαιότητα να διορθωθεί ένα κακό του παρελθόντος και για τον συμβολισμό αυτού του Μνημείου στην ανθρωπότητα.


Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος 
 http://www.zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ