Το νερό απειλεί τη Φοντάνα

Οι επισκέπτες της Ρώμης συνηθίζουν να ρίχνουν νομίσματα στη Φοντάνα ντι Τρέβι κάνοντας μια ευχή. Οι Ιταλοί πάλι εύχονται το μνημείο, που αντιμετωπίζει προβλήματα, να μην καταρρεύσει....

Ενα από τα διασημότερα μνημεία του κόσμου, το μπαρόκ σιντριβάνι της ιταλικής πρωτεύουσας, χάνει κομμάτια από τον διάκοσμό του


Ενα από τα διασημότερα μνημεία του κόσμου, μέσα στα 5 πιο φωτογραφημένα, η Φοντάνα ντι Τρέβι, χάνει κομμάτια από τον λεπτεπίλεπτο δαντελωτό μαρμάρινο διάκοσμό της. Σκαλιστά φύλλα δάφνης έπεσαν πριν από λίγες μέρες από το πάνω μέρος του μπαρόκ σιντριβανιού της Ρώμης, όπου οι επισκέπτες κάνουν μια ευχή και ρίχνουν νομίσματα.


Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου απέκλεισε το μνημείο και κάλεσε τους αρχαιολόγους να ελέγξουν τις ζημιές. Μάλιστα, αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν οι ίδιοι άλλα πέντε ανάγλυφα στοιχεία που ήταν έτοιμα να ξεκολλήσουν, ώστε να μην πέσουν στα κεφάλια των τουριστών.


Ο αρμόδιος για τα πολιτιστικά θέματα του Δήμου της Ρώμης Ουμπέρτο Μπρόκολι δήλωσε πως η ζημιά πιθανόν προκλήθηκε από την εισχώρηση μεγάλων ποσοτήτων νερού στο μνημείο εξαιτίας των άνευ προηγουμένου χιονοπτώσεων τον περασμένο χειμώνα. Φαίνεται πως η υγρασία έχει δημιουργήσει προβλήματα στην επιφάνεια του μαρμάρου, με αποτέλεσμα να μη σταματά σε αυτήν το νερό που πέφτει και να διηθείται.


Ελλειψη πόρων

Ο δήμαρχος της Ρώμης, Τζάνι Αλεμάνο, επισήμανε πως θα έχει επαφές με το υπουργείο Πολιτισμού για να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός ταμείου για τα πιο σημαντικά μνημεία της Ρώμης. Σημείωσε πως υπάρχει σαφώς πρόβλημα έλλειψης πόρων για έργα αποκατάστασης και τόνισε ότι χρειάζεται κοινή προσπάθεια από πλευράς δήμου και κράτους.


Ευχή της δημοτικής Αρχής, που ικανοποιήθηκε αμέσως, αλλά όχι χωρίς προβλήματα όπως θα δούμε, ήταν να βρεθεί χορηγός. Κάτι ανάλογο με ό,τι συνέβη με το Κολοσσαίο, το οποίο έχει υιοθετήσει η βιομηχανία υποδημάτων Tod?s. Ετσι και έγινε.


Η βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού «Ακουα Κλόντια» εξέφρασε την επιθυμία να είναι ο χορηγός. Να δώσει τις 200 χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται, όχι μονάχα για τη σταθεροποίηση των αναγλύφων, αλλά και για την επιδιόρθωση του προβλήματος στην επιφάνεια του μαρμάρου - αν αυτό δεν γίνει, τότε κινδυνεύει στο μέλλον με κατάρρευση όλη η πύλη ή μέρη της.


Ο πρόεδρος της εταιρείας, Μάουρο ντε Ντομινίκις, λέει: «Πρόκειται για ένα σύμβολο της πόλης μας, της Ρώμης, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Ενα παγκόσμιο σύμβολο της ομορφιάς της. Η ζημιά που έγινε τις τελευταίες ημέρες είναι μια πληγή που πρέπει να αποκατασταθεί αμέσως». Πολλοί είναι όμως εκείνοι που θεωρούν ότι ένα τόσο μικρό ποσό θα έπρεπε να το δώσει το κράτος. Είναι δυσανάλογα τα οφέλη του χορηγού από την προβολή της πράξης του με το γεγονός πως το ποσό δεν είναι μεγάλο.


ΚΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ 3 ΔΡΟΜΟΥΣ

Το όνομα «Φοντάνα ντι Τρέβι» σημαίνει «κρήνη στους τρεις δρόμους» (tre vie), στην κυριολεξία «κρήνη του τριδρόμου». Το συντριβάνι αυτό σηματοδοτεί το τέλος του «σύγχρονου» Ακουα Βέρτζινε, του ανακαινισμένου Ακουα Βίργκο, ενός αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου το οποίο υδροδοτούσε την Ρώμη. Ρωμαίοι τεχνίτες εντόπισαν με την υποτιθέμενη βοήθεια μιας παρθένου μια πηγή καθαρού νερού περίπου 13 χιλιόμετρα έξω από την πόλη (αυτή η σκηνή αναπαρίσταται στην πρόσοψη του σημερινού σιντριβανιού). 

Το μήκος του υδραγωγείου είναι 22 χιλιόμετρα, γιατί δεν έχει ευθύγραμμο σχήμα. Το Ακουα Βίργκο οδηγούσε το νερό στα Λουτρά του Αγρίππα. Υδροδότησε τη Ρώμη τουλάχιστον για 400 χρόνια. Η καταστροφή των υδραγωγείων από Γότθους πολιορκητές το 537 με 538 ήταν το τελειωτικό χτύπημα για την αστική ζωή της ύστερης κλασικής Ρώμης.


1762
Οι Ρωμαίοι στον Μεσαίωνα υδροδοτούνταν από μολυσμένα πηγάδια και από τον μολυσμένο επίσης ποταμό Τίβερη. Η Φοντάνα ντι Τρέβι ολοκληρώθηκε το 1762.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης