Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι Βρυξέλλες για τις ελληνικές εκλογές


Κορυφώνεται η ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών για τα αποτελέσματα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου. 

Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών φοβούνται μία κλιμάκωση της κρίσης και μία σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης της ευρωζώνης μετά την ανακοίνωση των εκλογών.


Μάλιστα δεν είναι λίγα τα διεθνή ΜΜΕ που παρακολουθούν στενά την εκλογική αναμέτρηση, σημειώνουν τον φόβο που επικρατεί ανάμεσα στους Έλληνες ψηφοφόρους και αναγάγουν τις εκλογές σε δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.


Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την γερμανική έκδοση των Financial Times, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, Όλι Ρεν θα παραμείνει την Κυριακή στις Βρυξέλλες και δεν θα μεταβεί στην Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Μεξικό. Ο Όλι Ρεν είπε στην γερμανική εφημερίδα ότι δεν θα ήταν υπεύθυνο εκ μέρους του να βρίσκεται επί 14 ώρες εν πτήσει μακριά από την Ευρώπη και να μην μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί του.


Αντίθετα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ταξιδεύουν για το Μεξικό το βράδυ της Κυριακής αλλά θα είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με τους Ευρωπαίους εταίρους.


Επιπλέον, δεν αποκλείεται το βράδυ της Κυριακής να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.


Πιο συγκεκριμένα, δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν ανώνυμα το Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι υπουργοί Οικονομικών σχεδιάζουν να συνεδριάσουν μετά τα αποτελέσματα προκειμένου να υπάρξει «συντονισμός» στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις εκλογές.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την πρωτοβουλία αυτή θα κληθεί να αναλάβει ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και θα έχει στόχο να συντονίσει την επικοινωνία των υπουργών Οικονομικών.


Αντίθετα το ΔΝΤ κρατά χαμηλούς τόνους για τις εκλογές και αρνείται να σχολιάσει σενάρια για τα αποτελέσματα. «Νομίζω ότι θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα» είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.


«Και από τη στιγμή που θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση, το ΔΝΤ θα ξεκινήσει ένα νέο διάλογο με την κυβέρνηση» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου και απέφυγε να απαντήσει εάν θα ήταν δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος.


Τελεσίγραφο για σχέδιο 100 ημερών


Νέο μήνυμα – προειδοποίηση από ανώνυμες πηγές στη Γερμανία ότι το Βερολίνο θα προτείνει στην νέα ελληνική κυβέρνηση ένα αυστηρό πρόγραμμα 100 ημερών, το οποίο εάν δεν εφαρμοστεί θα σημάνει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


«Θα υπάρξει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα 100 ημερών για τη νέα κυβέρνηση. Εάν δεν εφαρμοσθεί στο ακέραιο, τότε το παιγνίδι τελείωσε. Πρόκειται για μία πολύ σκληρή ψηφοφορία για τον ελληνικό λαό. Καλείται να υποστηρίξει την παλιά φρουρά που τον οδήγησε σε αυτό το χάλι» είπε ανώνυμα ο Γερμανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.


Ωστόσο, άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις του εάν υπάρχει τρόπος αν εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ εφόσον η ίδια επιθυμεί να παραμείνει. 


 http://www.real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ