Εγκαινιάστηκε ο Ορθόδοξος Καθεδρικός ναός της Αναστάσεως στα Τίρανα

O τρίτος μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός της Ευρώπης είναι στα Τίρανα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα έγιναν σήμερα τα θυρανοίξια του νέου Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα. 

Ο ναός είναι χτισμένος σε έκταση τουλάχιστον 5.000 τερατογονικών μέτρων, βρίσκεται στο κέντρο της Αλβανικής πρωτεύουσας και κατατάσσεται ως ο τρίτος μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά. (2 ΒΙΝΤΕΟ)


Τα σημερινά εγκαίνια του ναού συμπίπτουν με την 20η επέτειο από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων Αναστάσιου στην ηγεσία της Αλβανικής εκκλησίας.

Όπως θα δείτε στο βίντεο, το παρόν έδωσε σύσσωμη η Αλβανική πολιτική ηγεσία καθώς και Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ευάγγελος Ντούλες, Σπύρος Ξέρα, Έντι Ράμα, Μπαμίρ Τόπι, Γιοζεφίνα Τοπάλι είναι μερικά από τα γνωστά ονόματα που παρευρέθησαν.

Παρέστησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπαμίρ Τόπι, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα, εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, ο επικεφαλής της Αλβανικής Αρχιεπισκοπής της Βοστώνης και μεγάλος αριθμός των κληρικών, που βοήθησαν στην αναγέννηση του ναού.

Ο νέος καθεδρικός των Τιράνων κατασκευάστηκε στον οικοδομικό δακτύλιο, που περιβάλλει την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας και ήρθε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα κτίρια, που ανήκουν σε τρεις ιστορικές περιόδους, αυτή της τουρκοκρατίας, στην οποία χρονολογούνται το τζαμί του Etem Beu (1794) και ο πύργος ωρολογίου (1822), εκείνη της «ιταλικής» δεκαετίας ΄30-΄40, στην οποία ανήκουν το δημαρχιακό μέγαρο και τα οικήματα των περισσότερων υπουργείων και τα άλλα της κομμουνιστικής περιόδου, της όπερας, του εθνικού μουσείου, της κεντρικής τράπεζας κ.α.

Έτσι, ο πύργος του ρολογιού, με ύψος 35 μέτρα, που αποτελεί σήμα κατατεθέν για τα Τίρανα, δεν θα είναι πλέον μόνος του, αφού λίγα μέτρα νοτίως, στο ίδιο ύψος θα φτάνει το καμπαναριό της νέας εκκλησίας.





http://borioipirotika.blogspot.gr
http://www.ert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ