Τι "βρήκαν" στα υπουργεία οι υπηρεσιακοί υπουργοί


Διαβάστε τις μαρτυρίες των υπηρεσιακών υπουργών για την θητεία τους. Ο διευθυντής που νόμιζε ότι του έκαναν πλάκα και ο υπουργός που πρέπει να αποφασίζει ακόμα και για μια... φωτογράφιση


Αποκαλυπτική για το πώς λειτουργεί το δημόσιο, ήταν για τους υπηρεσιακούς υπουργούς η (σύντομη) θητεία τους σε κυβερνητικό πόστο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", οι υπουργοί της κυβέρνησης Πικραμμένου, διαπίστωσαν ότι το δημόσιο έχει δύο πρόσωπα: το ένα που αρνείται κάθε αλλαγή και εκείνο που έχει γνώσεις, διάθεση και φιλότιμο. Ας δούμε τις πιο χαρακτηριστικές μαρτυρίες.

Φρόσω Κιάου (υπουργός Παιδείας): "Διευθυντής έκλεισε το τηλέφωνο γιατί νόμιζε ότι του έκανα πλάκα"
"Την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών, τηλεφώνησα σε έναν περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης για πληροφορίες. Μου έκλεισε το τηλέφωνο γιατί νόμιζε ότι του κάνω φάρσα!".
Η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου περιγράφει με αυτόν τον παραστατικό τρόπο την πλέον αρνητική της αίσθηση στη σύντομη επαφή της με τη Δημόσια Διοίκηση.

"Μου έκανε φοβερή εντύπωση το γεγονός ότι διευθυντές, περιφερειάρχες, στελέχη της εκπαίδευσης δήλωναν ότι δεν είχαν δει και μιλήσει ποτέ με υπουργό. Δεν υπήρχε αμεσότητα στην επικοινωνία, αντίθετα υπήρχαν πάρα πολλοί σύμβουλοι που αναλάμβαναν την επικοινωνία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες", συνεχίζει.
Και έτσι, η οδηγία της προς τον διάδοχό της είναι μία: «Θα του έλεγα να αφήσει τη στρατιά των συμβούλων και να μιλάει ο ίδιος με τις υπηρεσίες. Οι πολλοί σύμβουλοι ακυρώνουν τις υπηρεσίες, μπλέκουν τα πράγματα αντί να τα διευκολύνουν, και τελικά προκαλείται δυσλειτουργία».

Τατιάνα Καραπαναγιώτη (υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): "Και για μια φωτογράφιση πρέπει να αποφασίζει ο υπουργός"

"Ως παραγωγός αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ, επί χρόνια χτυπούσα την πόρτα του υπουργείου ζητώντας άδειες από τις αρμόδιες Εφορείες και τα Κεντρικά Συμβούλια. Ξαφνικά είμαι εγώ πίσω από το υπουργικό γραφείο. Και διαπιστώνω ότι ως υπουργός βρίσκομαι να υπογράφω μια άδεια είτε για ένα γύρισμα είτε για μια φωτογράφιση σε αρχαιολογικό χώρο. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι κάτι τόσο απλό θα απασχολούσε υπουργό! Είναι απολύτως κατανοητό και σεβαστό να προστατεύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αλλά και η διαδρομή που ακολουθεί ένα αίτημα κινηματογράφησης μέχρι το γραφείο του υπουργού, ίσως είναι ένα από τα πολλά παράλογα της γραφειοκρατίας του Δημοσίου".

"Στον μήνα που πέρασε, είδα πόσο δύσκολο είναι να προσπαθείς να αλλάξεις το σύστημα εκ των έσω. Βρέθηκα στην πλευρά αυτών που αποφασίζουν και κατάλαβα τι σημαίνει να περνάς από την ευκολία της κριτικής στη δυσκολία της κρίσης. Χρειάζεται δουλειά, αφοσίωση, όραμα και χιούμορ. Και ποτέ να μη χάνεις την επαφή με τον έξω κόσμο".

Αντώνης Ρουπακιώτης (υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και νυν υπουργός Δικαιοσύνης): "Υπάρχουν άξια στελέχη και δεν χρειάζονται τόσοι σύμβουλοι"

Εντυπωσιασμένος από την πληθώρα των συμβούλων έμεινε ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας Αντώνης Ρουπακιώτης ο οποίος παρατηρεί ότι στη Δημόσια Διοίκηση υπάρχουν άξια στελέχη με γνώση αλλά δεν χρειάζονται τόσοι σύμβουλοι. Πάντως για τον ίδιον τα προβλήματα στο υπουργείο Εργασίας είναι «βουνό». Η οικονομική ασφυξία στα ασφαλιστικά ταμεία, η έκρηξη της ανεργίας και η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας μετά την εφαρμογή και των Μνημονίων έφεραν το υπουργείο Εργασίας στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ο Αντ. Ρουπακιώτης παρατηρεί ότι το υπουργείο Εργασίας είναι ένα υπουργείο αιχμής και μάλιστα σε μια περίοδο οξύτατης κρίσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Όπως λέει επιχειρήθηκε να δοθεί ένα άλλο δείγμα άσκησης πολιτικής "και έγιναν παρεμβάσεις στο μέτρο του εφικτού".

Ο ίδιος προσθέτει ότι "έγινε προσπάθεια αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων στην αγορά εργασίας"και ξεχωρίζει τη συνάντηση που οργανώθηκε από τον ίδιο με τους κοινωνικούς φορείς "για την αποκατάσταση των αδικιών που επέβαλε το Μνημόνιο με τις μειώσεις μισθών και τη μετενέργεια".

Ναπολέων Μαραβέγιας (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης)
Όπως λέει ο καθηγητής-υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αυτό που διαπίστωσε κατά τη θητεία του είναι η έλλειψη "ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου για το πού θέλουμε να πάμε"

Εξηγεί πως δεν πρόκειται για μομφή προς τον προκάτοχό του, παρά για μια παθογένεια του συνόλου της δημόσιας διοίκησης που υπερβαίνει έναν υπουργό.
"Το προσωπικό του υπουργείου", λέει, "κάνει φιλότιμες προσπάθειες, αλλά έχει αποδεκατιστεί και επιπλέον έχει αποκοπεί από μια συνολική αντίληψη για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, με σ΄νέπεια πολύ δυνατυές πρωτοβουλίες να φαίνονται αποσπασματικές".

Ένας άλλος τομέας που θέλησε να ενισχύσει είναι η εκπαίδευση.
"Σε όλες τις χώρες η γνώση και η πράξη συνδέονται", εξηγεί και προσθέτει ότι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο συνέστησε μεικτές ομάδες εργασίας από στελέχη του υπουργείου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με αντικείμενα την επεξεργασία προτάσεων για τα βοσκοτόπια, την τράπεζα ζωικού γενετικού υλικού και την ενεργοποίηση της τράπεζας φυτικού γενετικού υλικού.

http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης