Νέα διάσταση στην υπόθεση διάρρηξης του πολιτικού γραφείου Τσοχατζόπουλου


Νέα διάσταση φαίνεται ότι παίρνει δύο χρόνια μετά, η υπόθεση της διάρρηξης του πολιτικού γραφείου του Άκη Τσοχατζόπουλου στην οδό Κόμνα Τράκα 3 στην Κυψέλη, όπου οι δράστες φέρονται να αφαίρεσαν διάφορα έγγραφα όπως είχε καταγγείλει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Άμυνας.


Η διάρρηξη που είχε γίνει, σύμφωνα με τη μήνυση την οποία είχε καταθέσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος τα ξημερώματα της 16ης Οκτωβρίου του 2010, επανέρχεται στο προσκήνιο και πάλι με βάση αναφορά του ΣΔΟΕ που περιλαμβάνεται στο αρχείο του προφυλακισμένου πρώην υπουργού. 


Στην αναφορά που συνέταξε το ΣΔΟΕ στις 22 Ιουνίου του 2011, γίνεται λόγος για μεταφορά μεγάλου μέρους του προσωπικού αρχείου του Άκη Τσοχατζόπουλου από το γραφείο του στην Κόμνα Τράκα, αμέσως μόλις ξέσπασε ο θόρυβος για το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Όπως μάλιστα σημειώνεται, το αρχείο του Άκη Τσοχατζόπουλου μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο της συζύγου πρώην συνεργάτη του, προς άγνωστη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται στην αναφορά του ΣΔΟΕ: «Σε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία στην Υπηρεσία μας, δόθηκε η πληροφορία ότι το βράδυ που πήρε δημοσιότητα το θέμα του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μεταφέρθηκε μέρος του προσωπικού αρχείου του κ. Τσοχατζόπουλου, από το γραφείο του στην οδό Κόμνα Τράκα στην Κυψέλη, προς άγνωστη κατεύθυνση με το υπ’ αρ. κυκλοφορίας ΖΜΧ 7950 ΙΧΕ. 


Από έλεγχο στα αρχεία της Υπηρεσίας μας, προέκυψε ότι το παραπάνω αυτοκίνητο ανήκει στη σύζυγο του πρώην στενού συνεργάτη του κ. Τσοχατζόπουλου. Αναφέρεται η συγκεκριμένη πληροφορία, προς εκτίμηση της πιθανότητας της έρευνας σε ιδιοκτησίες του παραπάνω για τυχόν εντοπισμό εγγράφων και στοιχείων που αφορούν την παρούσα υπόθεση».

Παρότι η αναφορά του ΣΔΟΕ δεν συνδέει ευθέως τη μεταφορά του αρχείου του κ. Τσοχατζόπουλου με τη «διάρρηξη» του γραφείου του, ωστόσο ερωτήματα φαίνεται να δημιουργούνται πλέον γύρω από την υπόθεση εκείνη για την οποία είχε προσφύγει μάλιστα στη Δικαιοσύνη ο πρώην υπουργός καταθέτοντας μήνυση κατ’ αγνώστων δραστών.


 Σύμφωνα με όσα υποστήριζε στη μήνυσή του ο Άκης Τσοχατζόπουλος, τα ξημερώματα της 16ης Οκτωβρίου του 2010, οι δράστες παραβιάζοντας τη μπαλκονόπορτα μπήκαν στο πολιτικό του γραφείο απ’ όπου πήραν μικρό χρηματικό ποσό και διάφορα έγγραφα. 15 ντοσιέ που βρίσκονταν σε χρηματοκιβώτιο ασφαλείας και άλλα 16 ντοσιέ που ήταν στη βιβλιοθήκη φέρονται ότι… έκαναν φτερά και περιείχαν οικονομικά στοιχεία, αποδείξεις πληρωμών, έγγραφα σχετικά με τα ακίνητά του και τις δικαστικές του εκκρεμότητες, αλλά και ενημερωτικά σημειώματα που είχε λάβει για κυβερνητικά θέματα τα οποία είχε χειριστεί κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εθν. Άμυνας.

Στην αναφορά του ΣΔΟΕ, επισημαίνεται επίσης πως καταγγελία σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου είχε κάνει και γνωστός δικηγόρος Αθηνών, ο οποίος με επιστολή του έδινε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην υπουργός «είναι κάτοχος επώνυμου ατομικού λογαριασμού στην τράπεζα UBS στη Ζυρίχη (Ελβετία), στον οποίο υπάρχουν καταθέσεις 850.000.000 δολαρίων ΗΠΑ». 


Στο ίδιο πόρισμα, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, ερευνώντας τις κινήσεις των οffshore εταιρειών Torcaso και Nobilis, διαπιστώνουν ότι αν και προκύπτει η εκταμίευση του ποσού για την αγορά από ιδιώτη του ακινήτου στην Αρεοπαγίτου, αντίθετα δεν προκύπτει κατάθεση χρηματικού ποσού για την πώλησή του στην Nobilis.

Σε δακτυλογραφημένες σημειώσεις που περιλαμβάνονται στο αρχείο του Άκη Τσοχατζόπουλου, με τον τίτλο: «Πού βρισκόμαστε;», καταγράφονται τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει, ενώπιον της Δικαιοσύνης. «Περιμένουμε μέσα στον Φεβρουάριο από τους αρμόδιους εισαγγελείς του Πρωτοδικείου να προχωρήσουν με δική τους ευθύνη ή στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης ή στην άσκηση δίωξης-άγνωστο με ποια στοιχεία- και αποστολή στον ανακριτή για την υλοποίηση της δίωξης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου, παρά τα ερωτηματικά που υπάρχουν, και ενός μικρού αριθμού συμμετεχόντων. (οφείλουμε να διεκδικήσουμε να είναι πράγματι μικρός ο αριθμός), (εδώ υπάρχει ο κίνδυνος περιοριστικών ή άλλων μέτρων)». 


Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι έμφαση θα δοθεί στην «νέας υποστήριξης, πολιτικής, κρατικής και από την ίδια την δικαιοσύνη», ενώ ο ίδιος ο πρώην υπουργός σημειώνει: «Τελικά μετά την Εισαγγελία το θέμα θα φτάσει στον ανακριτή, όπου θα ξεκινήσει η τακτική ανάκριση, πιθανά μέχρι το Πάσχα....». Υπενθυμίζεται βέβαια, ότι τη Δευτέρα του Πάσχα ο πρώην υπουργός έπαιρνε το δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού.

Η ανακοίνωση των δικηγόρων του Άκη Τσοχατζόπουλου

Επιπλέον, σήμερα, από το γραφείου του Καθηγητή κ. Λεωνίδα Κοτσαλή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι του πρώην Υπουργού κ. Α. –Α. Τσοχατζόπουλου κ.κ. Λεωνίδας Κοτσαλής, Ιωάννης Νικολάου, Ιωάννης Παγορόπουλος, Γρηγόριος Τσόλιας και οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι της κας Βασιλικής Σταμάτη-Τσοχατζοπούλου κ.κ. Βασίλειος Χειρδάρης και Θεόδωρος Ζευκιλής κάνουν έκκληση προς όλους να συμβάλλουν στη διατήρηση των όρων της «δίκαιης δίκης» σε σχέση με την υπό δικαστική διερεύνηση (τακτική ανάκριση) ευρισκόμενη υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση, ιδιαιτέρως σύνθετη και πολύπτυχη, βρίσκεται από 11/04/2012 σε λεπτή ανακριτική εξέταση. Υπενθυμίζεται ότι το τεκμήριο αθωότητας ως συστατικό στοιχείο της δίκαιης δίκης (άρθρο 6 της ΕΣΔΑ) καλύπτει όλη την ποινική δίκη, ήτοι και την προδικασία και την κύρια διαδικασία. Και τούτο- κατά την κρατούσα άποψη- μέχρι του αμετακλήτου της σχετικής δικαστικής αποφάσεως.

Εκφράζεται για μια ακόμη φορά η πίστη μας στη Δικαιοσύνη. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Δικαιοσύνη και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία θα εκπληρώσει στο ακέραιο το καθήκον της. 


Ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη υπό δικαστική διερεύνηση υπόθεση η αυστηρή τήρηση των όρων της δίκαιης δίκης, των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως αποτυπώνονται σε σειρά αποφάσεων του Αρείου Πάγου και του Ε.Δ.Δ.Α., θα συμβάλλει στην ανάδειξη της αλήθειας, θα εδραιώσει το Κράτος Δικαίου. Ακριβώς σε κρίσιμες ώρες αναδεικνύεται η σημασία και η εμβέλεια του Κράτους Δικαίου και έτσι η ποιότητα του νομικού μας πολιτισμού».
Zougla.gr http://www.madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ