Ελπίζουμε αυτή τη φορά να... "αλλάξει την Ελλάδα"


Του Νίκου Κοντογιώργου

Ένας φίλος από τα παλιά είναι μέλος της νέας Κυβέρνησης ως υφυπουργός Ναυτιλίας. Πρόκειται για τον γνωστό επιχειρηματία Γιώργο Βερνίκο ο οποίος παράλληλα με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες έχει αναπτύξει πλήθος πολιτικών κι ακτιβιστικών δράσεων. 


Μαζί του έτυχε να γνωριστούμε λίγο μετά την πτώση της χούντας και μας συνδέουν κοινοί πολιτικοί αγώνες... "Όταν θέλαμε να αλλάξουμε την Ελλάδα". Με τον τίτλο αυτό κυκλοφόρησε το 2003 από τις εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο "που αναφέρεται στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ελευθερία και δημοκρατία της νεολαίας την περίοδο της δικτατορίας".

Σ' αυτό το βιβλίο "παρουσιάζει κείμενα, μαρτυρίες, ντοκουμέντα και φωτογραφίες που αφορούν την Ελληνοευρωπαϊκή κίνηση και το φοιτητικό κίνημα της Νομικής μέχρι τις αρχές του Μάη 1973 που αποτελούν κορυφαία στιγμή του ελληνικού αλλά και του διεθνούς κινήματος νεολαίας". 

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σοβαρό κι αξιόλογο άνθρωπο του οποίου η ...εμπειρία θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του υφυπουργού Ναυτιλίας και σίγουρα είναι ένα όνομα έκπληξη σ' αυτήν την Κυβέρνηση.


Ως καλός δημοκράτης ο Γιώργος Βερνίκος το πρωί είχε κοινοποιήσει στην προσωπική σελίδα του στο facebook ότι του έγινε πρόταση να είναι στην νέα κυβέρνηση και ζητούσε την γνώμη των διαδικτυακών του φίλων. Απ' ότι διαπιστώσαμε τα σχόλια στο σύνολό τους ήταν θετικά και οι φίλοι του τον προέτρεπαν να αποδεχθεί την πρόταση. Πριν λίγη ώρα πάλι μέσα από την προσωπική του σελίδα ενημέρωσε ότι αποδέχτηκε την πρόταση.

Η ενημέρωση του Γ. Βερνίκου


«Αποδέχτηκα την πρόταση με ιδιαίτερα συναισθήματα να συμμετέχω στη σημερινή Κυβέρνηση σωτηρίας της χώρας μας, σε μία δύσκολη περίοδο και με πολλούς συμπολίτες μας σε βαθιά απόγνωση.


Θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο της παραγωγής, της δράσης, της Κοινωνίας των Πολιτών, ενεργό πολίτη και άνθρωπο που ζει και εκφράζεται ελεύθερα, χωρίς τους περιορισμούς που δημιουργεί ο δημόσιος βίος. Αποτελεί καμπή στη ζωή μου η συμμετοχή μου σε «κέντρα εξουσίας», μία προσωπική υπέρβαση, όπως θεωρώ ότι είναι αντίστοιχη υπέρβαση από το πολιτικό σύστημα να με προτείνει να συμμετέχω σε κυβερνητική θέση.


Παραιτήθηκα σήμερα από την προεδρία του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, της οποίας είμαι ιδρυτικό μέλος, εφόσον η θέση αυτή είναι ασυμβίβαστη με τα νέα μου καθήκοντα. Η καρδιά μου όμως θα είναι κοντά στα παιδιά που αγωνίζονται για το περιβάλλον, σε όλους όσους αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο.


Θέλω να ευχαριστήσω όσους με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, έχω πλήρη συναίσθηση της βαριάς ευθύνης που αναλαμβάνω και ελπίζω ν' ανταποκριθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα νέα μου καθήκοντα».

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Ο Γιώργος Α. Βερνίκος γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Κατάγεται από εφοπλιστική οικογένεια της Σίφνου, που ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα στα μέσα του 19ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη και τη μετέφερε στον Πειραιά τη δεκαετία του 1920. Σπούδασε Οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει μία κόρη, τη Μαρίνα. 

Επαγγελματικά έχει ασχοληθεί κυρίως με την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Το 1975 ίδρυσε και είναι πρόεδρος του ομίλου εταιρειών VERNICOS YACHTS. 

Από νεαρή ηλικία ανέπτυξε σημαντική δράση για την εδραίωση της δημοκρατίας και συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, πρωτοστατώντας στο φοιτητικό κίνημα, ενώ φυλακίστηκε και βασανίστηκε.


Στη δεκαετία του '80 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και διετέλεσε πρόεδρος του ιδρύματος παιδικής μέριμνας Γ. & Α. Χατζηκώνστα. Συνιδρύει το ελληνικό γραφείο της GREENPEACE το 1990. Συμμετέχει ενεργά στη διοίκησή της και το 2001 εκλέγεται πρόεδρος. Είναι μέλος σειράς οργανώσεων και επιμελητηρίων που έχουν στόχο την επιχειρηματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας μας και την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη. 

Μεταξύ άλλων συμμετέχει στη Διεθνή Αμνηστία, στον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας, στο Σύνδεσμο Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών, στην Ένωση Πολιτών για την Παρέμβαση, στη Διεθνή Διαφάνεια, στο Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού.





Σημειώνουμε τέλος πως ο κ.Βερνίκος, ο οποίος δεν έχει συμφέροντα στη ναυτιλία είναι φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου από το 1974 και είναι ο άνθρωπος που έβαλε στην πολιτική τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης