ΑΡΤΑ: Ημερίδα για τις νέες αγροτικές καλλιέργειες


-Για τα αρωματικά φυτά ο κ. Μάνος είπε ότι «στην Άρτα, δυστυχώς, παρότι το κλίμα είναι φανταστικό, μέχρι στιγμής δεν έχουμε τίποτα αξιόλογο, αλλά εκεί στοχεύουμε". Επίσης το ιπποφαές και το μύρτιλο είναι φυτά τα οποία μπορούν να δώσουν πραγματικά διέξοδο στην ελληνική γεωργία

Ημερίδα με θέμα «Νέες αγροτικές καλλιέργειες» διοργανώθηκε από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Άρτας και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Άρτας, την Τετάρτη 30 Μαΐου, στην αίθουσα «Διώνη» του Εκθεσιακού Κέντρου Άρτας. 


Κατά την εκδήλωση οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Άρτας και οι καταρτιζόμενοι του ΙΕΚ Άρτας ενημερώθηκαν και συμμετείχαν σε συζήτηση για τις προοπτικές νέων αγροτικών καλλιεργειών. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Διευθυντή του ΣΔΕ κ. Ανδρέα Ανδρέου και ακολούθησαν ομιλίες. Την ημερίδα παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης.

Για τις νέες καλλιέργειες, το μάρκετινγκ και η προώθηση των προϊόντων στην αγορά είναι μείζονος σημασίας τόνισε ο κ. Ευάγγελος Ψωμάς, Γεωπόνος, PhD, MSc, Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, ο οποίος μίλησε για τη «Διαχείριση ποιότητας επιχειρήσεων παραγωγής αγροτικών προϊόντων». Ο κ. Ψωμάς ανέφερε:  «Υπάρχει μια τάση του κόσμου για νέες οδούς που θα τον οδηγήσουν στην γεωργική ανάπτυξη και υπάρχει εύλογο το ενδιαφέρον, μεσούσης της κρίσης που διανύουμε, για την αναζήτηση νέων πόρων και νέων πηγών γεωργικής ανάπτυξης. 


Το ενδιαφέρον είναι έκδηλο, ωστόσο θα πρέπει να βασιστεί σε μια έμπειρη οικονομοτεχνική μελέτη όσον αφορά τη βιωσιμότητα των νέων αυτών καλλιεργειών στην πεδιάδα της Άρτας με τις δεδομένες κλιματικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Αν δηλαδή αυτές οι νέες καλλιέργειες θα μπορέσουν να αποδώσουν οικονομικά στους Αρτινούς, στους Ηπειρώτες γενικότερα, αν αξίζει τον κόπο οικονομικά. Και το σημαντικότερο, θα πρέπει να διερευνηθεί από πλευράς των ίδιων των ενδιαφερομένων και του Υπουργείου αν υπάρχει οδός προώθησης των παραγόμενων προϊόντων στην αγορά».

Το ιπποφαές και το μύρτιλο είναι φυτά τα οποία μπορούν να δώσουν πραγματικά διέξοδο στην ελληνική γεωργία, μαζί με τα παραδοσιακά προϊόντα τα οποία δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν, απλώς πρέπει να μπουν σε άλλη βάση ανέφερε ο κ. Κάσσαδρος Γάτσιος, Γεωπόνος, Ερευνητής, SymAgro ο οποίος ανέπτυξε το συγκεκριμένο θέμα. Ειδικότερα ανέφερε: «Το Ιπποφαές είναι ένα φυτό με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Μπορεί να δώσει εισόδημα και απασχόληση σε πάρα πολύ κόσμο. 

Στην Άρτα μπορεί  να γίνει και το μύρτιλο και το ιπποφαές και έχουν τη δυνατότητα αυτά τα φυτά να αξιοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό. Δηλαδή το ιπποφαές μπορεί να αξιοποιηθεί σαν απλός καρπός, σαν σταφίδα, σαν αλεύρι, μπορούμε να βγάλουμε πολυβιταμινούχο χυμό ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φαρμακευτικά έλαια, τα οποία λάδια έχουν στη λιανική τιμή μέχρι 150 ευρώ το λίτρο. 

Η ζήτηση υπάρχει. Βέβαια για την ώρα δεν έχουμε ελληνική παραγωγή. Το ιπποφαές ας πούμε είναι ένα δέντρο το οποίο δίνει παραγωγή μετά τον 4ο- 5ο χρόνο. Επομένως βρισκόμαστε στον 3ο χρόνο, αυτοί που έχουν ξεκινήσει πρώτοι, άρα έχουμε μερικές μικροποσότητες στην αγορά οι οποίες έχουν αξιοποιηθεί σαν σταφίδα. Έχουν γίνει έρευνες αγοράς στο εξωτερικό, στη Γερμανία, στον Καναδά, οι οποίες έχουν δείξει ότι η ζήτηση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά. Στη χώρα μας έχουμε ένα κλίμα το οποίο πρέπει να το αξιοποιήσουμε».

«Ενεργειακά και αρωματικά φυτά»ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Γιώργου Μάνου, Καθηγητή Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου. Ο κ. Μάνος ανέφερε: «Ουσιαστικά πριν από δέκα χρόνια ξεκινήσαμε μια προσπάθεια στο Ίδρυμα πάνω στα ενεργειακά και στα αρωματικά φυτά. Ιδιαίτερα με τα ενεργειακά φυτά είχαμε θαυμάσια αποτελέσματα και βλέπουμε ότι σιγά-σιγά αρχίζουν να δραστηριοποιούνται μονάδες για την εκμετάλλευση των ενεργειακών φυτών. 

Ήδη – κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο – αναπτύσσονται δύο μονάδες (η μία στην περιοχή της Φιλιππιάδας και υπάρχουν σε εξέλιξη στο Αγρίνιο και στην Κόνιτσα) που θα χρησιμοποιούν αγριοαγκινάρα για την παραγωγή  pellets και πιστεύουμε ότι στο μέλλον τα πρώτα στρέμματα τα οποία έχουν ξεκινήσει ήδη, κάπου 50 στρ. στην περιοχή μας, να φτάσουν σε σημείο τέτοιο ούτως ώστε οι μονάδες αυτές να αντλούν υλικό το οποίο θα παράγουν οι αγρότες μας». Σε ότι αφορά τα αρωματικά φυτά ο κ. Μάνος είπε ότι «στην Άρτα, δυστυχώς, παρότι το κλίμα είναι φανταστικό, μέχρι στιγμής δεν έχουμε τίποτα αξιόλογο, αλλά εκεί στοχεύουμε. 

Να μπορέσουν άτομα να μπουν σιγά – σιγά στη διαδικασία αυτή, όπως για παράδειγμα μπήκαν στην περιοχή του Αγρινίου, που είναι δίπλα μας και πάνω από 600 στρ. με αρωματικά φυτά καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Γιατί να μην γίνει το ίδιο και στην Άρτα και στην Πρέβεζα και στις άλλες περιοχές της Ηπείρου;».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης