Συμμετοχή του ΤΕΙ Ηπείρου στο Έργο APC Αδριατικής

Κότορ: Το μεσαιωνικό λιμάνι της Αδριατικής και του Μαυροβουνίου

Σε συνάντηση εργασίας του Έργου APC - Η Αδριατική Κοινότητα Λιμανιών που θα πραγματοποιηθεί στη Βενετία στις 26 & 27 Ιουνίου 2012 θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου, Καθηγητής, κ. Γρηγόριος Γκίκας... 


...ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου και Προϊστάμενος του Τμήματος Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο του ΤΕΙ Ηπείρου, Αναπληρωτής Καθηγητής, κ. Περικλής Τάγκας, και ο Τεχνικός Υπεύθυνος του Έργου, Επίκουρος Καθηγητής, κ. Χρυσόστομος Στύλιος.
 

Το Έργο APC υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος IPA Διασυνοριακής Συνεργασίας για την Αδριατική (IPA Adriatic Cross-border Cooperation Programme 2007-2013), Προτεραιότητα 3: Προσβασιμότητα και δίκτυα, Μέτρο 3.2 Συστήματα Βιώσιμης Κινητικότητας, με τη συνεργασία της Λιμενικής Αρχής της Βενετίας (Ιταλία), του  Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε., του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ελλάδα) και της Λιμενικής Αρχής του Ploce (Κροατία).
 

Στόχος του Έργου είναι να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για τους λιμένες, που θα βασίζεται στην αρχή της Ενιαίας Ηλεκτρονικής Θυρίδας (single-window principle) και θα επιταχύνει τη διοικητική διαδικασία για τον κατάπλου και τον απόπλου των πλοίων, βελτιώνοντας τελικά την αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των λιμένων που εμπλέκονται στο Έργο, συμπεριλαμβανομένου και του Λιμένα Ηγουμενίτσας.
 

Η διήμερη συνάντηση εργασίας πραγματοποιείται σε ένα κρίσιμο για την υλοποίηση του Έργου σημείο. Το ΤΕΙ Ηπείρου έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες προκαταρκτικές μελέτες στις οποίες εξετάστηκαν λεπτομερώς οι πιο σημαντικές πτυχές της λειτουργίας του Λιμένα Ηγουμενίτσας, όπως κυκλοφορία των πλοίων, λειτουργία των τελωνείων, θέματα ασφάλειας και προστασίας, περιβαλλοντικές πολιτικές, αλλά και οι απαιτήσεις όλων όσοι εμπλέκονται στις διαδικασίες του λιμένα. 
Επόμενο βήμα, γύρω από το οποίο θα επικεντρωθούν και οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εργασίας, είναι ο σχεδιασμός ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Λιμενικής Κοινότητας (Port Community System - PCS). 

Πρόκειται για ένα εργαλείο υποστήριξης της άφιξης και αναχώρησης των πλοίων, των διαδικασιών εκτελωνισμού και της διαχείρισης των logistics που σχετίζονται με τους λιμένες, το οποίο θα αναπτυχθεί σε μεταγενέστερη φάση.
Η διάρκεια υλοποίησης του Έργου APC είναι 25 μήνες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης