Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Εθνικό Αποθεματικό Απρoβλέπτων»


Το πρόγραμμα «Εθνικό αποθεματικό απρoβλέπτων» την άμεση στήριξη νέων επιχειρήσεων και της απασχόλησης σε αυτές, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 23-1-2012 σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Άρτας με την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και την ΕΦΕΠΑΕ στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηριακού Μεγάρου Άρτας. 


Την παρουσίαση έκανε η Υπεύθυνη του Προγράμματος κυρία Αθανασία Τσακαλογιάννη η οποία ανέλυσε διεξοδικά το σκοπό και τους στόχους αυτού. 

Με το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση επί των ερωτημάτων που τέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου κ. Μάνθος Φώτης.

Ο Συνολικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 72.000.000 Ευρώ Δημόσια Δαπάνη.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και στοχεύει:
- Στην τόνωση της πρόσβασης στην απασχόληση και της διαρκούς ένταξης στην αγορά εργασίας των αιτούντων εργασία και των ανενεργών ατόμων.
-Στην υποστήριξη των νέων επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθεί η προσαρμοστικότητά τους στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον τομέα της οικονομίας και απασχόλησης, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης.


• Στο πλαίσιο αυτό ενισχύονται οι παρακάτω 2 δράσεις:
 

ΔΡΑΣΗ 1
Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρήσεων (σε φάση start-up).
 

ΔΡΑΣΗ 2
Ολοκληρωμένο Σχέδιο Παρέμβασης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής, κατάρτισης και παροχής κινήτρων για την τόνωση της πρόσβασης και την ενθάρρυνση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.


Για τις Δράσεις 1 και 2 το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης ανέρχεται στο 100% του συνολικού προϋπολογισμού.


-Η Δράση 1 αφορά την ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ηλικίας 18-64 ετών και στη στήριξη υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν ιδρυθεί από 01/01/2011.
-Η Δράση 2 αφορά την ενίσχυση επιχειρήσεων που έχουν ιδρυθεί πριν την 01/01/2011, απασχολούν 5 εργαζόμενους και άνω και θα πρέπει να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν «Ολοκληρωμένο Σχέδιο 


Παρέμβασης για την στήριξη των επιχειρήσεων των και των εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής, κατάρτισης και παροχής κινήτρων για την τόνωση της πρόσβασης και την ενθάρρυνση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας».
 

Ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης ορίζεται η 15/11/2011 και καταληκτική η 17/02/2012.

Στο καλωσόρισμά του ο Γ.Γ. του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Φώτης ανέφερε: "Σ’ ένα δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, πιστεύουμε ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ μέσα από την ενεργοποίηση προγραμμάτων, είναι το κυριότερο εργαλείο που διαθέτει η χώρα μας, προκειμένου να δώσει οξυγόνο στην πραγματική οικονομία, να στηρίξει την απασχόληση, να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και να οδηγήσει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
 

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, αυτό το πολύτιμο εργαλείο παραμένει αναξιοποίητο, στο πλαίσιο μιας φοροεισπρακτικής οικονομικής πολιτικής που μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.
 

Είναι καιρός λοιπόν να αντιληφθούν όλοι ότι χωρίς ανάπτυξη, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποτρέψει τη χρεοκοπία. Η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ πρέπει να επιταχυνθεί άμεσα. Πλέον, δεν υπάρχουν ούτε δικαιολογίες ούτε περιθώρια καθυστέρησης.
 

Υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Κι αυτός περνά μέσα από  νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, θα προσφέρουν θέσεις εργασίας, θα παράγουν έσοδα για το κράτος και όφελος για την ελληνική κοινωνία.
 

Αγαπητοί συνάδελφοι
Ως νέα διοίκηση θέλουμε να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην ενημέρωση των μελών μας και όχι μόνο. Θα προσπαθήσουμε να παρακινήσουμε τα μέλη μας να συμμετέχουν στα επενδυτικά προγράμματα με στόχο να ωφεληθούν ουσιαστικά μέσα από αυτά αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.
 

Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί σήμερα συμβάλει τόσο στην ενθάρρυνση και την βοήθεια των ανέργων για την δημιουργία της δικής τους επιχείρησης με την κάλυψη μέρους των λειτουργικών τους εξόδων όσο και στην στήριξη των υφιστάμενων μικρών επιχειρήσεων μέσω δράσεων συμβουλευτικής και κατάρτισης των εργαζομένων τους.
 

Σημαντικό είναι με αφετηρία αυτό το πρόγραμμα να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Έτσι συμβουλευτικές δράσεις που έχουν σχέση με τη Διοίκηση, το Marketing, την Οικονομική Διαχείριση και την Διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της επιχείρησης να μπουν στην καθημερινότητά μας.
 

Από την άλλη, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η εκπαίδευση και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού είναι μια αναγκαιότητα. Βελτιώνει πολλούς τομείς στην εργασία των εργαζομένων αλλά και αναπτύσσει νέες δεξιότητες που δεν υπάρχουν. Βοηθάει, έτσι στην βελτίωση της παραγωγικότητας η οποία οδηγεί στην ανταγωνιστικότητα.
 

Με το βλέμμα λοιπόν στο μέλλον, ας στρέψουμε την προσοχή μας σε τέτοιες ενέργειες και δράσεις, θέτοντας τις βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ