Σχέδιο Β’ περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα

  
"κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ"

Αυξάνονται οι πιέσεις στην Ευρώπη για μια στροφή στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της περιφέρειάς της, ώστε να είναι πιο ριζική και αποφασιστική, αλλά και περισσότερο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και λιγότερο στις θυσίες των λαών, χωρίς - ωστόσο - οι τελευταίες να εγκαταλείπονται.

 

Χαρακτηριστικά, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να έθεσε προχθές ευθέως στη συνάντησή της με την Ανγκελα Μέρκελ θέμα αύξησης του πακέτου της οικονομικής βοήθειας των 130 δισ. προς την Ελλάδα, καθώς το ΔΝΤ πιστεύει ότι το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων δεν επαρκεί για να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. 

Αν και θα ήθελαν με κάθε τρόπο να αποφύγουν μια συζήτηση για ένα νέο δάνειο για τη χώρα μας, οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι θα θέσουν το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιανουαρίου και θα κληθούν να πάρουν γενναίες αποφάσεις.

Από την άλλη πλευρά, χθες έγινε γνωστό ότι ο ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προειδοποίησε τη γερμανίδα Καγκελάριο ότι οι θυσίες των ιταλών πολιτών γίνονται υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα και οφέλη, ενώ έθεσε και θέμα αναπτυξιακών πολιτικών με χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Την αύξηση της βοήθειας προς την Ελλάδα «κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ» συζήτησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κατά την προχθεσινή συνάντησή της στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ». 


Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σχέδιο Β' που προωθεί το ΔΝΤ για την Ελλάδα, με βασικό συστατικό αυτού του σχεδίου, όπως όλα δείχνουν, την ενίσχυση της βοήθειας προς την Ελλάδα πέραν των 130 δισ. ευρώ που έχει ήδη αποφασιστεί από τον περασμένο Οκτώβριο στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Με τον τρόπο αυτό η Λαγκάρντ ουσιαστικά φέρνει στο προσκήνιο θέμα αύξησης της οικονομικής βοήθειας του δεύτερου πακέτου στήριξης προς τη χώρα μας, κάτι το οποίο αναμένεται τώρα να τεθεί προς συζήτηση στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ ταξίδεψε χθες στο Παρίσι για να συνομιλήσει με τον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας και της ευρωπαϊκής κρίσης.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ. Οι συζητήσεις αυτές μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και του ΔΝΤ γίνονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% και των αμφιβολιών που εκφράζονται από το Ταμείο και από τις αγορές ότι αυτό θα επαρκεί για εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Δεδομένων μάλιστα των ισχυρών αντιστάσεων από την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών να αποδεχτούν ένα μεγαλύτερο κούρεμα, το θέμα όπως όλα δείχνουν έρχεται τώρα στο προσκήνιο χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί ακόμη οποιαδήποτε σχετική απόφαση. 

Η «Χάντελσμπλατ» υποστηρίζει ότι οι τράπεζες δεν δέχονται μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Η άρνησή τους ερμηνεύεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το ότι θα επιθυμούσαν να συμβεί ένα πιστωτικό γεγονός προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας που έχουν αποκτήσει (CDS). 

Οπως είπε χθες η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στη γερμανική πρωτεύουσα, η ολοκλήρωση των συνομιλιών για το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI) ώστε να διασφαλιστεί η χορήγηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η βασική προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή στην ευρωζώνη.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Η Μέρκελ πιστεύει, όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου με τον ιταλό Πρωθυπουργό, ότι μόνο εφόσον λυθεί το πρόβλημα της κρίσης στην Ελλάδα θα μπορέσει έπειτα η Ευρώπη να αναζητήσει τρόπους για την επίτευξη ανάπτυξης και για την ενίσχυση της απασχόλησης.


«Η πρώτη υποχρέωση της ευρωζώνης για το 2012 είναι να επιλυθεί το θέμα του δεύτερου δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα και να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στα διαρθρωτικά προβλήματα στην ευρωζώνη», είπε η Σιδηρά Καγκελάριος έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στο Βερολίνο.

ta nea .gr

 http://www.madata.gr/
ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ