Δαιμονοποίηση του Σαρκοζί από τουρκικά ΜΜΕ


Με προκλητικά πρωτοσέλιδα υποδέχθηκαν ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων. 


Λάβρος κατά της Γαλλίας εμφανίστηκε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τουρκική βουλή, όπου χαρακτήρισε «ρατσιστικό» το επίμαχο νομοσχέδιο. 

Παρότι η Άγκυρα συνεχίζει να...βρυχάται, αποφεύγει να αναφερθεί σε συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Γαλλίας.


Δεν φείδονται προκλητικών σχολίων για την Γαλλία και τον Σαρκοζί ορισμένα τουρκικά μέσα.


«Γαλλία ντροπή σου!» ήταν ο τίτλος της Vatan, ενώ η εφημερίδα Sözcü στο πρωτοσέλιδό της παρουσίαζε τον γάλλο πρόεδρο με κόκκινα μάτια και πολύ μυτερά αυτιά, αναφέροντας ότι «στο εξής το όνομά του είναι Σατανάς».


Οι αντιδράσεις έρχονται την επομένη της ψήφισης από την γαλλική Γερουσία, του νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων (προβλέπει πρόστιμο 45.000 εύρώ και φυλάκιση ενός έτους για τους αρνητές) και αναμένεται να αποκτήσει ισχύ νόμου με την υπογραφή του γάλλου προέδρου πριν τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία αρνείται ότι σκοτώθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι υπό την Οθωμανική αυτοκρατορία, απορρίπτοντας τον όρο «γενοκτονία» και υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν στην πραγματικότητα πολύ μικρότερος. 

Δαιμονοποίηση του Σαρκοζί από τουρκικά ΜΜΕ

«Πρόκειται για ρατσιστική και μεροληπτική προσέγγιση και αν δεν μπορείτε να το δείτε αυτό, τότε δεν ακούτε τα βήματα του φασισμού στην Ευρώπη» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν κατά την σημερινή του ομιλία στην τουρκική βουλή, υποστηρίζοντας ότι με τέτοια νομοθεσία «δολοφονείται η ελευθερία της σκέψης».


«Θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις και θα αποφασίσουμε ποια θα είναι η απάντησή μας σε αυτές» προειδοποίησε ο Ερντογάν χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποια θα είναι τα αντίποινα της Τουρκίας, αλλά και χωρίς να ενθαρρύνει τον λαό να δείξει την δυσαρέσκειά του.

Κυρώσεις προς το παρόν στα...λόγια

Όπως επισημαίνει πάντως και το BBC, πέρα από κάποιες συμβολικές κινήσεις που έχουν ήδη γίνει- όπως π.χ. η ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή στο Παρίσι- δεν είναι τόσο ξεκάθαρο ποιες θα μπορούσαν να είναι οι «εκδικητικές» απαντήσεις της Τουρκίας.

Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι η Γαλλία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της γείτονας και οι οικονομικές κυρώσεις δεν επιτρέπονται στα πλαίσια της συμφωνίας περί ελεύθερου εμπορίου που η Τουρκία έχει υπογράψει με την Ε.Ε.

Απαντώντας στις τουρικές εξάρσεις, ο υπουργός εξωτερικών Αλέν Ζιπέ- ο οποίος επανέλαβε την προσωπική του αντίθεση προς το «άκαιρο» όπως το χαρακτηρίζει νομοσχέδιο- έτεινε χείρα…φιλίας προς την Γαλλία, δηλώνοντας ότι είναι αναγκαίο οι δυο χώρες να έχουν καλές σχέσεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η...καταιγίδα θα περάσει και στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική.

«Έχουμε ανάγκη την Τουρκία η Τουρκία μας έχει ανάγκη, επομένως πιστεύω ότι ο ρεαλισμός θα επικρατήσει της παραφοράς» δήλωσε ο Ζιπέ.

 http://www.ethnos.gr/default.asp?catid=22733

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης