Καιρός: Στην ... ψύξη από σήμερα και στην ... κατάψυξη από την Πέμπτη


Χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα, φαινόμενα που φαίνεται ότι θα διαρκέσουν αρκετά, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ.


    Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ, σήμερα, Σάββατο, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, με ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Κρήτης και της Ανατολικής Πελοποννήσου, πρόσκαιρες ασθενείς βροχές στα ανατολικά και βόρεια της Αττικής και πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά της Αττικής, και με πιθανότητα βροχής στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.

    Το ίδιο σκηνικό του καιρού θα διατηρηθεί και αύριο, Κυριακή, με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και τοπικές βροχές στα νότια πεδινά. Από τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα είναι σε πτώση με ισχυρό παγετό, κυρίως τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά. 


Περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται την Τρίτη και την Τετάρτη με έντονες χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη, ανέμους έντασης πέντε έως επτά στα δυτικά και τοπικά οκτώ μποφόρ στα νότια και έξι με οκτώ μποφόρ στα ανατολικά.

    «Τυπική χειμωνιάτικη περίπτωση» χαρακτηρίζει τις μεταβολές του καιρού ο καθηγητής του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος- Μετεωρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κάλλος, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. «Είναι φυσικό να βλέπουμε χιόνια ακόμα και στην Αθήνα κάθε τρία με πέντε χρόνια», επισημαίνει.

    Την πιθανότητα να εκδηλωθούν σφοδρές χιονοπτώσεις από την ερχόμενη Πέμπτη επισημαίνει ο διευθυντής Κλιματολογίας της ΕΜΥ, Νίκος Καραταράκης.

    «Η επιδείνωση του καιρού που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά είναι πιθανό να φέρει πολλά χιόνια. Η επιδείνωση θα γίνει αισθητή αρχικά στη δυτική Ελλάδα και μετά θα κινηθεί ανατολικά επηρεάζοντας όλη την ηπειρωτική χώρα», επισημαίνει.

    Ο ίδιος διαπιστώνει μια αυξημένη συχνότητα καιρικών φαινομένων το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Είναι τέτοια η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, που ευνοεί τις συνεχείς διελεύσεις αυτών των διαταραχών που επηρεάζουν και τη χώρα μας. Τα συνεχόμενα αυτά συστήματα ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, αλλά δεν είναι ακραία», εξηγεί.

    Ο ίδιος προσθέτει ότι θα πρέπει να παρατηρηθεί η αλληλουχία των φαινομένων για πολλά χρόνια για να συμπεράνουμε πού οφείλεται αυτή η πυκνότητά τους.

    Για εκείνους που περίμεναν να χαρούν Αλκυονίδες ημέρες τον Ιανουάριο, ο κ. Καραταράκης διευκρινίζει: «Στην πραγματικότητα, οι Αλκυονίδες ημέρες είναι φαινόμενο που εμφανίζεται από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, παρόλο που έχει συνδεθεί στη συνείδηση του περισσότερου κόσμου ως φαινόμενο του Ιανουαρίου».


http://www.agelioforos.gr/default.asp

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης