ΑΡΤΑ: Πετυχημένη ήταν η ημερίδα "Καρδιά και Νέοι"


Το θέμα της επιστημονικής ημερίδας κέντρισε το ενδιαφέρον του Αρτινού κοινού, το οποίο γέμισε την αίθουσα

«Καρδιά και νέοι» ήταν το θέμα της ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ιατρική Εταιρεία Άρτας σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Άρτας και το Δήμο Αρταίων, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012, στην αίθουσα «Σκουφάς», με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου των νέων.


Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν τρεις καταξιωμένοι επιστήμονες στην καρδιολογία και συγκεκριμένα ο Αντώνιος Πανταζής (Consultant Cardiologist The Heart hospital, UCLH, London, UK), ο Κωνσταντίνος Τσοβόλας (Καρδιολόγος, PhD) και ο Βασίλειος Κοίλιας (Καρδιολόγος). Η πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου των νέων έγκειται στη δυνατότητα της πρώιμης διάγνωσης και τον έγκαιρο προσδιορισμό του κινδύνου ώστε να αποφευχθεί ο αιφνίδιος θάνατος, τόνισε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Άρτας, Σωτήριος Μαρέτης, ειδικός παθολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση. 

Ο κ. Μαρέτης ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές, όλους τους παρευρισκόμενους και το Δήμαρχο Αρταίων κ. Γιάννη Παπαλέξη «για την άμεση ανταπόκριση, την άψογη συνεργασία και τη βοήθεια για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης», όπως ανέφερε προλογίζοντας την εκδήλωση. 

Εκ μέρους του Δήμου Αρταίων απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Αντιδήμαρχος Βίκυ Βασιλάκη, η οποία μετέφερε το χαιρετισμό του Δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη που βρισκόταν στην Κομοτηνή για το συνέδριο της ΚΕΔΕ.  

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Παύλος Στασινός, ο πρώην Υπουργός - και πατέρας ενός εκ των ομιλητών - Δημήτρης Τσοβόλας, η Αντιδήμαρχος Αρταίων Βίκυ Βασιλάκη – Μητρογεώργου, ο διοικητής του Νοσοκομείου Άρτας Γιώργος Λάμπρος, αιρετοί του α’ και β’ βαθμού της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Στο τέλος των ομιλιών το ακροατήριο είχε την ευκαιρία να υποβάλει ερωτήσεις προς τους ομιλητές.

Η κακή διατροφή, η μη άθληση, η καθιστική ζωή, το άγχος, το στρες, είναι παράγοντες οι οποίοι δημιουργούν πολύ εύκολα καρδιοπάθειες είπε ο κ. Μαρέτης και τόνισε ότι η Ιατρική Εταιρεία Άρτας, ανάλογα με την ανταπόκριση του κόσμου, θα προσπαθήσει να είναι πάντα κοντά στο λαό της Άρτας μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις. 

«Νομίζω ότι το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί ο αιφνίδιος θάνατος είναι ένα πράγμα που απειλεί άμεσα της ζωής μας και θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και παράλληλα να δούμε τι πρέπει να κάνουμε στην πόλη μας, αν πρέπει να βάλουμε στις δημόσιες υπηρεσίες τουλάχιστον απινιδωτές ούτως ώστε να μπορούμε να σώζουμε κάποιες ζωές» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μαρέτης.

Ο κ. Πανταζής αναφέρθηκε στην κληρονομικότητα των καρδιακών παθήσεων, λέγοντας: «Ο λόγος που είμαστε εδώ σήμερα και με μεγάλη χαρά βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση απ’ τον κόσμο, είναι κυρίως για να ενημερώσουμε τους ανθρώπους και τους συναδέλφους όλους για τις καρδιακές παθήσεις των νέων που υπάρχουν. 

Συχνά, δυστυχώς, περνάνε χωρίς να διαγνωστούν και ενίοτε έχουμε τραγικές επιπτώσεις. Το μεγαλύτερο όπλο στην αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων είναι η γνώση και γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα. 

Αν το μήνυμα διαδοθεί και οι συνάδελφοι και όλοι οι άνθρωποι ψάχνουν γι’ αυτές τις παθήσεις και η διάγνωση γίνεται νωρίς, είμαι σίγουρος ότι πολλά απ’ τα τραγικά συμβάντα που ακούμε στις ειδήσεις κάθε λίγο και λιγάκι μπορούν να προληφθούν».
 

Ο κ. Τσοβόλας μίλησε για τον αιφνίδιο θάνατο στους νέους. Έδειξε, βάσει των επιστημονικών δεδομένων που υπάρχουν, ότι είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, πολύ τραγικό όταν συμβαίνει και εξήγησε τι πρέπει να κάνουν τα μέλη μιας οικογένειας που έχουν έναν αιφνίδιο θάνατο μέλους σε νεαρή ηλικία. 

Ανέδειξε, μαζί με τους άλλους ομιλητές, το ρόλο των καρδιολόγων καθώς και όλου του συστήματος το οποίο θα πρέπει να βρεθεί γύρω από μια οικογένεια που έχει ένα τέτοιο περιστατικό και το ρόλο που θα πρέπει να έχουν και οι τοπικοί φορείς αλλά και κάποια εξειδικευμένα κέντρα. 

Είναι σημαντικό ότι οι κληρονομικές παθήσεις της καρδιάς, εάν δεν έχουν σαν πρώτη εμφάνιση έναν αιφνίδιο θάνατο, μπορούν να ανιχνευθούν και να προληφθούν και τα άτομα τα οποία πάσχουν από αυτές τις παθήσεις μπορούν να ζήσουν μια μακροχρόνια και φυσιολογική ζωή, είπε ο κ. Τσοβόλας.
 

Ο κ. Κοίλιας εστίασε σε θέματα που αναφέρονται στους προβληματισμούς των νέων με την καρδιά τους (παχυσαρκία, αθλητισμός και καρδιά, αλκοολισμός, ναρκωτικά, ερωτική και σεξουαλική συμπεριφορά των νέων). 

«Ελπίζω ότι θα βγει κάτι καλό στο τέλος και ότι θα δεχτούμε αρκετές ερωτήσεις από το νεαρό κοινό που θα μας παρακολουθήσει για να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα και απορίες. 

Απ’ ότι βλέπω ο κόσμος της Άρτας ανταποκρίνεται πολύ θετικά σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και εύχομαι αυτό να συνεχίσει σε όλους τους τομείς της πολιτισμικής ζωής της πόλης μας. Θα πρέπει λοιπόν οι επιστημονικοί σύλλογοι να βρίσκουν τέτοια ζητήματα που αγγίζουν το ενδιαφέρον του κόσμου μας για να ανταποκρίνεται και ο κόσμος» είπε ο κ. Κοίλιας.

Στο χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Αρταίων κυρία Βίκυ Βασιλάκη – Μητρογεώργου ανέφερε: «Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στην ημερίδα που διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρεία Άρτας και τον Ιατρικό Σύλλογο Άρτας με θέμα: «Καρδιά και νέοι». Τα περιστατικά των νέων που παρουσιάζουν προβλήματα καρδιάς έχουν αυξηθεί και μάλιστα πολλά από αυτά αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας φαινομενικά υγιή. 

Το γεγονός δε, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα καρδιαγγειακά νοσήματα μπορούν να έχουν σαν πρώτη τους εκδήλωση τον αιφνίδιο θάνατο, προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία και πρέπει να μας αφυπνίσει όλους. 

Πολλοί είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και απειλούν τη σωματική υγεία των νέων. «Κλειδί» για την πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων, είναι η ενημέρωση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου, τα συμπτώματα, τις ενδείξεις, την καλή διάγνωση, τον έλεγχο και τη θεραπεία. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ιατρική Εταιρεία και τον Ιατρικό Σύλλογο Άρτας για τη συνεργασία τους και να δηλώσω ότι ο Δήμος Αρταίων θα είναι πάντα θετικός σε εκδηλώσεις οι οποίες στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε θέματα υγείας και όχι μόνο. Σας ευχαριστώ πολύ».


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ